Jan Willem de Vriend I Foto: Bergen Filharmoniske Orkester

Ny kunstnerisk partner i Bergen

Jan Willem de Vriend I Foto: Bergen Filharmoniske Orkester
Jan Willem de Vriend I Foto: Bergen Filharmoniske Orkester

Ny kunstnerisk partner i Bergen

 Jan Willem de Vriend er utnevnt til kunstnerisk partner for Bergen Filharmoniske Orkester (BFO). 


KM Red. I Foto: Bergen Filharmoniske Orkester


Han gjestet orkesteret første gang i forbindelse med 250-årsjubileet i 2015, i et program som feiret samtidskomponistene fra vårt orkesters ungdom; Haydn, Mozart og Beethoven. Fra første opptakt har de Vriend vært som en vitamininnsprøytning for BFOs musikere. Han er et oppkomme av spilleglede, formidling og medmusisering. Han har åpnet dører til innsikt i spillestiler, teknikker og følelse for det wienerklassiske repertoaret, ifølge en pressemelding. 

Sammen med orkesteret har han de siste årene fremført en rekke av Mozarts og Beethovens symfonier, i tillegg til en ellevill versjon av Mozarts syngespill Teaterdirektøren. I årene som kommer vil Jan Willem de Vriend som orkesterets faste kunstneriske samarbeidspartner fortsette sitt arbeid i dette repertoaret. Utnevnelsen gjelder for tre sesonger fra og med sesong 2023-24.

Utvikle orkesteret

- Jeg er svært glad for at tidligmusikk-spesialisten Jan Willem de Vriend vil forsterke sitt kunstneriske partnerskap med Bergen Filharmoniske Orkester. Dette vil bidra til en ytterligere utvikling av orkesterets stilforståelse og uttrykk innen det historiske repertoaret, og ikke minst vil de Vriend gjennom sin vitale kommunikasjon også styrke publikumsrelasjonen, mener direktør Bernt Bauge. 

Den nye dirigenten kommer fra Nederland.  Han er en anerkjent og nyskapende pådriver for historisk fremføringspraksis. I mange år var han kunstnerisk leder, grunnlegger og fiolinist i Combattimento Consort Amsterdam. Dette ensemblet ble kjent for å bringe ukjente mesterverk fra 1600- og 1700-talet frem i lyset. 

Utmerkelser

De Vriend har vunnet flere utmerkelser for sitt brennende engasjement for formidling samt sitt arbeid med å bringe klassisk musikk ut til et stort og bredt publikum. Jan Willem de Vriend er nå sjefdirigent for Wiener KammerOrchester og første gjestedirigent for Stuttgart Filharmoniske Orkester.

- Hvorfor blir han ikke ny sjefdirigent?

- de Vriend er en stilspesialist innen en spesiell, avgrenset del av vårt repertoar. Så han vil utvikle orkesterets stilforståelse innen det området, sier Bauge. 

Den nye kunstneriske partneren er i Bergen denne uken med et Mozart-program. 

Prøver ut

I neste uke gjør orkesteret plateinnspilling sammen med ham og pianisten Dejan Lazić.

Bauge forteller at arbeidet med å finne ny sjefdirigent etter Edward Gardner kan ta tid. 

- Vi er fortsatt i en søksfase der vi prøver ut kandidater. Vi bruker den tiden vi må til vi finner den rette. Gardner avslutter sin sjefsperiode i juni med Mahlers åttende i samarbeid med Festspillene i Bergen, opplyser Bauge.Nyheter