Nyskrevet konsertforestilling åpner «Kirken på Pride»
Oslo domkirke markerer åpningen av “Kirken på Pride” på en helt ny måte – en urfremføring av et nyskrevet verk for alle med temaet nestekjærlighet.
Hvor kjærlighet er...
En konsertforestilling med musikk av Gisle Kverndokk og libretto av Aksel-Otto Bull.
Regi av Aksel-Otto Bull.
Medvirkende: Oslo domkor
Sted: Oslo domkirke
Tid: 8. juni og 9. juni kl. 15.00 og 17.00.
«Martin var skomaker.
Han bodde i et lite kjellerrom i en liten by,
der alle kjente alle.»
Slik starter Hvor kjærlighet er…, fortellingen om skomakeren som har mistet kona og barna sine og derfor aldri er glad. Historien er basert på russiske Lev Tolstojs versjon av et gammelt eventyr, og er her tilrettelagt av librettist Aksel-Otto Bull. Gisle Kverndokk har komponert musikken. Sammen har de skapt et verk som formidler nestekjærlighet og forteller hvordan Gud viser seg der «hvor kjærlighet er». Forestillingen passer for alle aldersgrupper, og er spesielt tilrettelagt for barn og familier.
Aksel-Otto Bull (librettist og tekstforfatter) er også regissør i forestillingen. Han forteller:
– Det er en enkel, varm og rørende historie om et menneske som sliter i livet sitt og savner mening. Og det handler om nestekjærlighet, som jo er evig aktuelt.
Det ligger jo i oss å søke etter en mening i livet. Vi har vel også et iboende ønske om å hjelpe hverandre, men det er ikke alltid så enkelt. Når vi ser og leser om all urettferdighet som hender i verden i dag, blir vi maktesløse, og vi føler at vi ikke strekker til. Men det lille i hverdagen, den lille tjenesten, den er verdifull.
Gisle Kverndokk (komponist) forteller om musikken:
– Musikken er inspirert av teksten, av karakterene og situasjonene. Det var også inspirerende for oss at dette skulle skrives for Domkoret, og å bruke korets potensiale og styrke for å fortelle historien. Rommet i Oslo Domkirke er også en inspirasjon i seg selv.
Dirigent og kunstnerisk leder i Oslo Domkor Vivianne Sydnes forteller om det å jobbe med dette verket og ny musikk:
– Når jeg åpner et nytt partitur, er jeg alltid entusiastisk og går løs på det med stor iver. Å skulle fremføre helt ny musikk er jo egentlig litt skummelt, for det kan jo være at musikken er for vanskelig eller at jeg ikke forstår den. Men slike bekymringer putter jeg i skuffen! Her er det bare å gå løs på oppgaven med stor åpenhet og begeistring! Det er en skattejakt etter å få tak på tonespråket, komponistens intensjoner og tekstens historie. Og så må jeg skape min egen tolkning før jeg så skal formidle det videre til kor og orkester slik at vi sammen kan møte publikum. Når jeg ikke vet helt hvordan musikken blir, kan det være vanskelig å formidle til koret hvordan konsertopplevelsen kommer til å bli. Men denne gangen er det lett. Historien om skomaker Martin er så gripende og lett å kjenne seg igjen i. Gisle Kverndokk har jeg jobbet med tidligere, og jeg vet at han skriver på en måte som oppleves både helt nyskapende og gjenkjennelig.
Besetningen er kor, solister, klarinett, fiolin, cello, klaver og orgel. Kverndokk forteller om valget av akkurat denne besetningen:
– Det var et ønske om en kammerbesetning, og en kvartett bestående av klarinett, fiolin, cello og klaver er en fleksibel og uttrykksfull besetning. Den ble berømt gjennom Messiaens Kvartett for tidens ende, og vi har brukt denne besetningen i andre verk også. I tillegg ville vi gjerne bruke orgelet, kirkens eget instrument.