Og vinneren er …

Og vinneren er …

Den 21 år gamle kanadieren Eric Guo gikk av med seieren i den andre Chopin-konkurransen på historiske instrumenter i Warszawa. Andreprisen ble vunnet av polakken Piotr Pawlak, mens tredjeprisen ble delt mellom amerikanske Angie Zhang og Yonghuan Zhong fra Kina.


Skrevet av Gunnar Arneson I Foto: The Fryderyk Chopin Institute


Finalen fant sted fredag 13. og lørdag 14. oktober i Filharmonia Narodowas store konsertsal, som begge dagene var fullsatt.

Akkompagnert av {oh!} Orkiestra med jurymedlem Václav Luks som dirigent fremførte samtlige finalister Chopins klaverkonsert i e-moll op. 11. Dette verket hadde de valgt på forhånd, mens valg av instrument ble gjort like før finalen. De to instrumentene som ble benyttet, var et Pleyel-flygel fra 1842 og et Erard-flygel fra 1838. Begge var utlånt fra samlingen til nederlenderen Edwin Beunck, en kjent restauratør av historiske instrumenter, blant annet for Norges Musikkhøgskole i Oslo.

At samtlige finalister spilte samme konsert, var en ren tilfeldighet. Mange av konkurransedeltagerne hadde valgt Chopins f-mollkonsert som sitt finalenummer, men ingen av disse kom så langt.

Eric Guo deltok i den tradisjonelle Chopin-konkurransen i 2021, men uten å kvalifisere seg for andre etappe. En kritiker konstaterte at han hadde utviklet seg kraftig på de to årene som er gått siden da.

Ved siden av en allsidig musikkutdannelse, med dirigent- og orgelstudier og en mastergrad i matematikk, kan Piotr Pawlak vise til seire og sterke plasseringer i flere internasjonale klaverkonkurranser, blant annet Maj Lind-konkurransen i Helsingfors i 2022. To ganger hadde han uten hell deltatt på den store Chopin-konkurransen. Etter at han hadde fremført sin e-mollkonsert til stående applaus, uttalte han at han hadde høstet enorm lærdom om klaverspill under forberedelsene til konkurransen på historiske instrumenter, lærdom han ville ta med seg videre i karrieren. 

Den ene tredjeprisvinneren, 27 år gamle Angie Zhang, gjennomfører for tiden doktorgradsstudier ved University of Michigan, blant annet om moderne og historiske klaverer, cembalo og orgel. At hun ble prisvinner, kom ikke som noen overraskelse, men for mange var det vanskelig å skjønne at juryen kunne sidestille henne med Younghuan Zhong. Den 18 år gamle kineseren studerer i Katowice i Polen under juryformann Wojciech Świtała, men jurymedlemmene kan ikke stemme på sine egne elever. Zhong hadde fra før oppnådd gode plasseringer i konkurranser i Polen, og vant i 2020 Vladimir Krainev-konkurransen i Kharkiv i Ukraina. 

Førsteprisvinneren får 25 000 euro, andreprisvinneren 20 000 euro og tredjeprisvinneren 15 000 euro. I tillegg til førsteprisen vant Eric Guo også Polskie Radios prestisjetunge spesialpris for beste fremførelse av masurkaer, mens Piotr Pawlak vant hovedsponsor Orlens pris for beste polske plassering.

Alle finalekonsertene kan man høre på YouTube.Nyheter