Wolfgang Plagge presenterer konserten Rettferdighet og motstand 2. august.
Wolfgang Plagge presenterer konserten Rettferdighet og motstand 2. august.

Olavsfestdagene

Olavsfestdagene i Trondheim (29. juli til 3. august) har gått fra å være en kirkemusikkfestival på den klassiske siden til en kirkefestival med et bredere spekter i både musikk og uttrykk. Ordet er blitt en viktig bestanddel i flere forestillinger. Kun to konserter er klassiske, begge kl. 22 på kvelden i Nidarosdomen.

Den første er på åpningsdagen der Olivier Latry, domkantor i Notre Dame i Paris, spiller på Nidarosdomens nyrestaurerte Steinmeyerorgel i konserten Guds vrede og menneskets lengsel. Han er kjent for sine tolkninger av fransk orgelrepertoar, som César Franck, Camille Saint-Saëns og Olivier Messiaen, men også som improvisator. 

I den andre klassiske konserten, 2. august, fremfører komponist og pianist Wolfgang Plagge musikk av komponistene John Dowland, Modest Mussorgskij, Edvard Grieg, Ludwig van Beethoven, György Ligeti og sin egen musikk til filmen Utøya.  Programmet har fått tittelen Rettferdighet og motstand:

- Utøya-musikken tør være selvforklarende, mens Dowland måtte trå svært varsomt som katolikk i et reformatorisk England. Mussorgskij-satsen handler om rik/fattig-problematikk, mens Grieg-stykket er en nasjonal hyllest til et Norge på jakt etter sin frihet. Beethoven-sonaten er den revolusjonære komponists oppgjør med revolusjonen og seg selv, og Ligeti-etyden er stille oppgjør med politisk ekstremisme etter 2. Verdenskrig.Nyheter