Mozarts Teaterdirektøren er et av verkene man får se på festivalen. Foto: Oslo operafestival.
Mozarts Teaterdirektøren er et av verkene man får se på festivalen. Foto: Oslo operafestival.

Operaperler for store og små

Når Oslo Operafestival i regi av Opera til folket inviterer til sin 17.festival, ønsker de velkommen til 20 forskjellige produksjoner og konserter – til sammen 29 forestillinger. Festivalen finner sted fra 16.-24.september, og publikum kan blant annet glede seg til Operapub, Operacabaret i Teaterkjelleren, Opera på trikken, og konsertforedrag om norsk operahistorie og konsertforedrag om Franz Schubert. Barna er tilgodesett med hele ni forestillinger.

Oslo Operafestival har tradisjon for å åpne festivalen ute blant folk i Oslo sentrum. I år skjer det ved Tigeren på Jernbanetorget i samarbeid med Oslo Kulturnatt og Operahøgskolen. Statssekretær Gry Haugsbakken foretar den offisielle åpningen.

Publikum har mulighet for å få med seg to konserter med morgendagens operastjerner. På den første, på Gamle Raadhus Scene, synger tre studenter fra Barratt Due musikkinstitutt. Deres unge alder til tross, er Caroline Olava Halvorsen, Julie Jensen Storvik og Filip Eshetu Steinland, akkompagnert av Carla Fernandes Boix, svært scenevante. På den andre presenterer operastudentene på andre år master, kjente arier og ensembler fra operalitteraturen. Den konserten finner sted på Kunsthøgskolen.

Kortversjoner og Schubert
Det fremføres flere kortversjoner av kjente operaer. Deriblant Faust og Carmen som spilles på Gamle Raadhus Scene på avslutningsdagen. 

For dem blant oss som er nysgjerrige på Franz Schubert og hans musikk er Gamle Raadhus Scene lørdag 17.september stedet. Schubert er en av historiens mest produktive komponister, og i salongen blir hans musikk, som handler om både kjærlighet og død, om det daglige og det høytidelige, fremført av Eira Sjaastad Huse og Aleksander Nohr. Dorina Komani er både pianist og forteller. 

Opera på trikken
Trikketur med Operatrikken er også en mulighet. Her blir det kjente arier og kanskje en duett eller to med unge operatalenter som i to år bare har ventet på å få synge for publikum igjen. 

To verdenspremierer har også sin plass i programmet. Operahøgskolen fremfører de to norske operaene. Goethes Værelse (Im Goetheszimmer) og Et Kys paa Sigt (Der Kuss auf Sicht) av Sigwardt Aspestrand. Dette blir første gang disse to en-akterne fremføres, over 80 år etter komponistens død.

Hjem for å synge
På Operafest for alle får publikum høre norske sangere som synger mest i utlandet. Leif Jone Ølberg fra Nord-Norge er nettopp flyttet hjem igjen, men i de senere årene han har sunget mye for eksempel i København. Ivi Karnezi fra Nesodden har base i Berlin og Kari Postma fra Trøndelag holder til i København og har gjort det i en årrekke. Lasse Økland fra Bergen er nyutdannet fra Royal Academy og holder for tiden til i London, mens Maria Sveinungsen er utdannet ved Operahögskolan i Stockholm, bor i Sverige og kommer fra Lillestrøm.

Opera til folket har også valgt å invitere tre gjester til denne konserten: Paulina Glinka og Michał Dziedzicra fra Polen og Emelie Kroon fra Sverige. Emelie er ferdig utdannet og frilanser nå rundt i Europa. Paulina vant Griegprisen i International Monika Swarowska-Walawska SINGING WITHOUT BORDERS Vocal Competition i sommer. Michał Dziedzicra vant den gjeve 1. prisen i samme konkurranse. Festivalsjef Gjøril Songvoll satt i juryen i denne konkurransen og synes det er stor stas å kunne invitere disse to til Oslo Operafestival. 

En kabaret har også funnet sin plass i programmet – sent lørdag kveld 24.september på Gamle Raadhus scene. Rikets tilstand – flerstemt fremføres av Stilett, åtte sangere med musikalsk bakgrunn. Samfunnssatire og musikalsk lekenhet står i sentrum.

For de minste
Opera for barn kan lokke med Jakten på Nordlyset. Det er en eventyrfortelling for barn som setter søkelys på samisk kultur og har innslag av opera. Dette er fortellingen om Julia og Tuva som må ut og lete etter Nordlyset fordi Nordlysreven har tatt det fra dem. Dette fordi menneskene hverken er flinke til å ta vare på naturen eller hverandre. Publikum får også oppleve en trommereise hvor man påkaller åndene for å få hjelp. Den er beregnet for barn fra tre år og oppover. 

Forestillingen Opera! på Tveten gård tar utgangspunkt i at vi alle sammen har drømmer og lengsler. Mens én drømmer om å danse og være fri, lengter en annen etter å få leke med den hun vil. Én drømmer om å bli stor stjerne, mens en annen drømmer om å klare å holde på en hemmelighet.

Barna blir tatt med på en reise i operaens verden, og får møte mange ulike karakterer som alle drømmer om forskjellige ting.

Hele programmet finner du her.


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler