Foto: Oddleiv Apneseth
Foto: Oddleiv Apneseth

Orkester og stemmer i Bergen

Den menneskelige stemmen preger Bergen Filharmoniske Orkesters neste sesong. Frederick Delius’ En messe for livet, for solister, kor og orkester, Mahlers Oppstandelsessymfoni (nr. 2) og Richard Wagners episke Parsifal er eksempler på det. 

Av fremtredende solister i sesongen kan nevnes Leif Ove Andsnes, Vikingur Olafsson, Augustin Hadelich, Leonidas Kavakos, Nicola Benedetti, Amalie Stalheim, Dejan Lazic, Adam Walker og Vadim Gluzman.

To norske urfremførelser står på programmet; Knut Vaage: Janus, for fløyte og orkester og Therese Birkelund Ulvo: If we ever come separated, cellokonsert med Amalie Stalheim som solist.

Allerede 9. august fremfører orkesteret litt av turnéprogrammet sitt når Vikingur Ólafsson er solist i Robert Schumanns Klaverkonsert i a-moll. Gjennom noen hektiske augustdager tar sjefdirigent Edward Gardner med seg musikerne til Edinburgh, København, Wiesbaden og Bremen før de returnerer til Bergen og Torgallmenningen 24. og 25. august for å spille Grieg. 

Grieghallen
Sesongåpningen finner sted i Grieghallen 8. og 9.september. Da står Beethovens 3. symfoni, den såkalte Eroica på programmet, sammen med György Ligetis Fiolinkonsert. Augustin Hadelick er solist mens Gardner dirigerer. Det blir også norsk musikk disse kveldene; Emergence - joik kom fram! av Lasse Thoresen.

Når Leif Ove Andsnes spiller i hjembyen 14. og 15.september, byr han på Sergej Rakhmaninovs Klaverkonsert nr. 3. På samme konserter fremfører orkesteret også Kristine Tjøgersen: Between trees og Carl Nielsen: Symfoni nr. 3, Espansiva. Gardner dirigerer, mens Lina Johnson, sopran og Yngve Søberg, baryton er solister i symfonien. 

Ny første gjestedirigent
Uken etter er leder orkesterets nye første gjestedirigent, sir Mark Elder, En messe for livet av Frederic Delius er basert på den tyske teksten til Friedrich Nietzsches filosofiske roman Also sprach Zarathustra. I 1898 hadde Delius skrevet en mannskor- og orkestersetting av «Midnight Song» fra det samme verket, og dette ble revidert til å inngå i messen. Bergen Filharmoniske Kor, Edvard Grieg Kor og Collegium Musicums Kor er med på fremførelsen sammen med fire sangsolister. 

Verdt å merke seg er også feiringen av Harald Sæverud. Det er i år 125 år siden hans fødsel. En kammerkonsert finner sted i Universitets Aula i Oslo 4.oktober. 6. oktober i Grieghallen blir blant annet Sæveruds Symfonier nr. 6 og 7 fremført sammen med Knut Vaages verk Janus, skrevet for fløytist Ingela Øien.

Opera
I uke 44 og 45 er det duket for opera når Musikkselskapet Harmonien og Bergen Nasjonale Opera presenterer Tryllefløyten, med premiere lørdag 5.november. Eivind Gullberg Jensen dirigerer. Et stjernelag av solister synger, sammen med Edvard Grieg Kor med gjester og sangere fra Griegakademiet.  

Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester medvirker også. Det gjør de med konserten En amerikaner i Paris 18.november. Lawrence Foster dirigerer, mens Emilie Synnøve Liknes er solist i Launy Grøndahls Trombonekonsert. 

Desember starter med Gustav Mahlers Oppstandelsessymfoni, torsdag 1. og fredag 2. Også her har korene sentrale oppgaver, og Håkon Matti Skrede er kormester.  

Mer opera
På nyåret, 18., 19. og 21.januar blir det mer opera. Denne gangen står Wagners Parsifal på programmet med Edward Gardner som dirigent. Onsdag 1.akt, torsdag 2. og 3. akt og lørdag 21. komplett fremføring. 

I februar 2023 drar orkester på en ny internasjonal turné til Tyskland og Belgia, og da med Vikingur Olafsson og Augustin Hadelich som solister.

I mars, mellom 18. – 24., dirigerer Eivind Gullberg Jensen Rusalka, en opera med musikk av Antonín Dvořák og libretto av Jaroslav Kvapil. Ved siden av Bedřich Smetanas Den solgte brud er Rusalka den mest kjente tsjekkiske operaen og tilhører i dag operaens kjernerepertoar. 

Denne gangen er det Edvard Grieg Kor og damestemmene fra Bergen Filharmoniske Kor som deltar sammen med en rekke solister. 

Til påske
Torsdag 30. og fredag 31.mars markerer orkesteret inngangen til påskeuken med Kristus på Oljeberget av Ludwig van Beethoven. Igjen er sir Mark Elder dirigent, og Bergen Filharmoniske Kor og Edvard Grieg Kor deltar sammen med solister. Orkesteret fremfører også Johannes Brahms’ symfoni nr.3 på disse konsertene.

Verdt å merke seg er også markeringen av Andrew Littons 20-års jubileum med orkesteret. Den skjer 27.april, og Litton dirigerer orkesteret i Sergej Prokofjevs Fiolinkonsert nr.2 med Vadim Gluzman som solist og Dmitri Sjostakovitsj’ Symfoni nr. 8. 

Sesongavslutningen finner sted i Grieghallen 4.mai med Petr Popelka som dirigent. Der spiller de blant annet Sergej Rakhmaninovs Rapsodi over et tema av Paganini med Yulianna Avdeeva som klaversolist. 

Hele programmet finner du her.

 

 Nyheter