Klaus Mäkelä dirigerer Oslo-Filharmonien på turné. Foto: Rune Bendiksen
Klaus Mäkelä dirigerer Oslo-Filharmonien på turné. Foto: Rune Bendiksen

Oslo-Filharmonien turnerer i Europa

Oslo-Filharmonien ønsker å oppnå en sterk internasjonal posisjon. Det er en av grunnene til at de nå står på reisefot til flere av Europas store musikkbyer.

- Dette er viktig for å få de fremste dirigentene og solistene til Oslo, sier orkesterets direktør, Ingrid Røynesdal.

Paris
Turné-starten er allerede unnagjort – i Paris 10.mai.

- Hvordan var reaksjonen der?

- Helt eventyrlige. «Mesterlig fra start til slutt», skrev for eksempel nettstedet concertoNet.com. Vi har allerede fått stor oppmerksomhet og mye effekt av det besøket, forteller Røynesdal.

Internasjonal bransje
Hun er opptatt av at orkesteret opptrer i en veldig internasjonal bransje.

- Oslo er en liten by i den store verden, og det å spille i de beste konsertsalene, å bli sammenlignet med de beste orkestrene i verden, for den meste relevante musikkpresse og publikummet i vårt felt, er svært viktig for vår karriere og utviklingsmulighet fremover. Her skiller vi oss ellers lite ut fra musikere i alle andre musikksjangre på høyt internasjonalt nivå.  

- Hvor viktig er det for orkesteret.

- Det er viktig for et orkester som vårt å spille jevnlige konserter i ulike saler. Mange ganger og med ulikt publikum. Det bygger kunstnerisk nivå, og det bygger orkesterlyden. Vi har store utfordringer i Oslo konserthus, noe som gjør turneer enda viktigere for oss enn for mange andre orkestre. Derfor ser musikerne frem til å gjenoppta turneen.

På reiseruten nå står Wien, Hamburg og London.

Wien, Hamburg og London
I Philharmonie de Paris fremførte Oslofilharmonien Gustav Mahlers Symfoni nr.3 sammen med mezzosopranen Jennifer Johnston, sangere fra Barnekoret ved Den Norske Opera & Ballett, Trefoldighet Jentekor og Oslo Domkirkes Guttekor under sin sjefdirigent Klaus Mäkelä.

Han leder også orkesteret på resten av turneen. Lørdag 21.mai spiller orkesteret i Konserthaus, Wien. Da står Jean Sibelius’ Symfoni nr.1, 6 og 7 på programmet. 

Søndag 22.mai får publikum høre nr.2 og 4. Mens nr. 3 og 5 fremføres på samme sted mandag 23.mai.

I Hamburg, i Elbphilharmonie, tilbyr orkesteret samme program mandag 30.mai, tirsdag 31.mai og onsdag 1.juni.

Når de forflytter seg til Barbican Hall i London fremfører de Gustav Mahlers Symfoni nr.10, adagio-satsen, Alban Bergs Sieben frühe Lieder, med Lise Davidsen som solist og Jean Sibelius’ Symfoni nr.5Nyheter