Foto: C. F. Wesenberg
Foto: C. F. Wesenberg

Oslo-Filharmoniens neste sesong

For Klaus Mäkelä må første år som sjefdirigent for Oslo-Filharmonien ha vært litt av en nedtur: noen få åpne konserter med en håndfull publikum og lange karanteneopphold på hotell. Til gjengjeld har han sjarmert publikum på skjerm og i intervjuer, der han blant annet har avslørt interesse for norsk repertoar og samtidsmusikk.

Hans interesse for norsk musikk blir kanskje ikke helt ut realisert i orkesterets spilleplan for kommende sesong. Han begynner riktignok høsten med urfremførelse av to verk av Mette Henriette og har med David Monrad Johansens Pan i konserten Parisisk orkesterpalett i januar. De fleste av konsertene befinner seg ellers i den vanlige «orkesteraksen» fra Bach til Sjostakovitsj. På den offisielle sesongstarten 26. august dirigerer han Mozarts Messe i c-moll. 

Av mindre tradisjonelle program han skal dirigere, er konserten Åndelig søken i krigens skygge (månedsskiftet september-oktober) med verk av komponister som skrev musikk i skyggen av verdenskrigene: Gustav Holsts Hymn of Jesus, Ernest Blochs cellokonsert Shelomo og William Waltons oratorium Belshazzar’s Feast. Medvirkende på dette programmet er cellisten Sol Gambetta, barytonen Thomas Hampson og Oslo Filharmoniske Kor. I november er han tilbake med konserten Sorgløshet og sorgarbeid, med musikk av Peteris Vasks, Reinhold Gliere og Sjostakovitsj’ Symfoni nr. 10. I desember dirigerer han blant annet Sally Beamish’ fellesbestillingeverk til orkestre i Norge, Sverige, UK og Nederland, Distans (omtalt tidligere på Klassismusikk ) med solistene Janine Jansen og Martin Fröst. Hans siste konserter i neste sesong er Bachs h-mollmesse til Påske og Mahlers Symfoni nr. 3 som avslutter orkestersesongen 5. og 6. mai.

Et verk som har vakt mye oppmerksomhet er Rolf Guptas Jordens sang. Det ble tildelt Kritikerprisen for 2020 og åpner årets Ultimafestival. Solist er Caroline Wettergreen og dirigent er Peter Szilvay. Et annet nytt norsk verk urfremføres på Ung Filharmonis konsert 7. oktober, når August Schieldrop spiller Marcus Paus’ Konsert for tuba og orkester, bestilt til dette unge tuba-fenomenet.

12. november kommer Stavanger Symfoniorkester og cellisten Truls Mørk på besøk med Sjostakovitsj’ Cellokonsert nr. 2 og Berlioz’ Symfonie Fantastique, dirigert av Andris Poga. Et annet gledelig besøk er 94 år gamle Herbert Blomstedt som dirigerer Wilhelm Stenhammars Serenade og Beethovens Symfoni nr. 5 18. november.

Desember byr på både Barnas jul, Nobelkonsert og de tradisjonelle julekonsertene, i år med Dirik Solli-Tangen som solist og konferansier. Over nyttår blir det opptil flere nyttårskonserter, dirigert av Nathalie Stutzmann og med Khatia Buniatishvili som solist i Rakhmaninovs Klaverkonsert nr. 2.

20. januar markeres Oslo Filharmoniske Kors 100-årsjubileum med bestillingsverk av Trond Lindheim og Eva H. Foosnæs samt en rekke verk for kor og orkester. Dirigent er Cathrine Winnes og konferansier Ingrid Bjørnhov.

I februar kan nevnes at pianisten Kristian Bezuidenhout kommer som solist i Mozarts Klaverkonsert nr. 27. Mer Mozart blir det når den legendariske filmen Amadeus vises på lerret mens musikken fremføres av Oslo Filharmoniske Kor og Orkester.

I mars blir det gjensyn med orkesterets to tidligere dirigenter: Jukka-Pekka Saraste med Mahlers Symfoni nr. 6 i mars, mens Vasily Petrenko fremfører verker av Ethel Smyth, Gershwin og William Walton i en konsert med den faretruende tittelen Farlige farvann – mørk lidenskap! Da er kanskje tittelen på konserten Eivind Aadland skal dirigere i april med innsmigrende: Familiedrama og ferieidyll, med Brahms Klaverkonsert nr. 1 (Eric Lu solist) og Dvoraks Symfoni nr. 8.

Flere av programmene reduseres dagen før hovedkonserten til et en-times program med overskriften Kort & Klassisk. Og barna inviteres til sin egen drømmedag lørdag 10.februar der de kan boltre seg i musikk og kreativitet rundt om i Oslo Konserthus – og få oppleve Prokofjevs udødelige Petter og Ulven, med Johannes Joner som forteller og Emil Eliasson som dirigent.

Fullstendig oversikt over Oslo-Filharmoniens neste sesong finner du her.Nyheter