Accademia Bizantina og dirigent Ottavio Dantone avslutter årets festival fra i San Girolamo kirke i Bagnacavallo, Italia.
Accademia Bizantina og dirigent Ottavio Dantone avslutter årets festival fra i San Girolamo kirke i Bagnacavallo, Italia.

Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival i påsken

Kirkemusikkfestivalen i Oslo skulle hatt sin åpningskonsert 13. mars i 2020 og ble dermed den første norske festivalen som brutalt ble rammet av pandemien. Ikke et eneste arrangement kunne gjennomføres i festivalperioden, men to strømmede konserter fra programmet ble sendt i løpet av påsken. I år håpet festivalen å kunne gå fra 12. til 21. mars, men la samtidig en plan B, som nå settes ut i livet. 

Festivalen er flyttet til påskeuken, og da var det naturlig å plukke påskerelaterte elementer fra det planlagte programmet. Det digitale strømmeprosjektet ser ut til å bli av det vakre slaget: Syv konserter – høydepunkter fra det opprinnelige programmet – er tatt opp i kirkerom i Oslo, Italia og England og kan nytes i stuer og hytter når det måtte passe tilhørerne, mellom 28. mars og 4. april. Samtlige norske produksjoner sendes på NRK Klassisk, og det vil også bli intervjuer og konsertklipp i NRK 1 Hovedscenen på avslutningsdagen, 1. påskedag.

Noen av fjorårets planlagte konserter er satt opp igjen i år, blant annet med to av årets Spellemann-nominerte utøvere: Åpningskonsert Palmesøndag var tenkt som avslutningsverk i fjor: Bent Sørensens Matteuspasjonen, med Det Norske Solistkor, Ensemble Allegria, blåsere og dirigenten Grete Pedersen. Sandra Lied Haga fremfører Bachs Cellosuiter nr. 1, 2 og 5. De andre norske medvirkende er Christian Ihle Hadland med Bachs Goldbergvariasjoner, domorganist Kåre Nordstoga som urfremfører tolv egne Folketonepreludier og Barokkanerne med eget vokalensemble og solister, som fremfører Bachs Lutherske messer.

Fra England strømmes Tomás Luis de Victorias Requiem med The Tallis Scholars, mens avslutningskonserten kommer fra Italia med Händels oratorium La ressurezione (Oppstandelsen) fremført av Accademia Bizzantina og solister under ledelse av Ottavio Dantone.  De utenlandske konsertene blir ikke tilgjengelige på NRK, kun på kirkemusikkfestivalens strømmekanal.

- Det er krevende å kaste om en festival på denne måten og samtidig få til et kunstnerisk holdbart program, forklarer direktør Bente Johnsrud. - Og det er smertefullt å droppe program vi har arbeidet lenge med å få til. (Se artikkel om opprinnelige planlagt festival). Vi føler også en sterk lojalitet til publikum og utøvere og vil gjennomføre det meste av årets planer i 2022. Da kommer Wiener Sängerknaben, Orfeo og urfremførelse av blant andre Henrik Hellstenius. Den festivalen ligger klar! 

For mer informasjon om konserter, utøvere, sendetider på NRK Klassisk og billetter, se her.Nyheter