JSB Ensemble er blant attraksjonene på årets kammermusikkfestival i Oslo
JSB Ensemble er blant attraksjonene på årets kammermusikkfestival i Oslo

Oslo kammermusikkfestival

Oslo Kammermusikkfestival er, med sine ti dager (12.-21. august), en av de lengste norske klassiske festivalene. Blant kammermusikkfestivalene er det neppe noen som slår den i antall medvirkende med 33 enkeltutøvere, ni instrumentale og vokale ensembler og fem resitatører. Den utspiller seg i totalt atten lokaler, fra middelalderbygninger som Gamle Aker kirke og Akershus festning til Det Norske Teatret. 

Og alle kan være med: Offisiell åpning av festivalen skjer i musikkpaviljongen ved Spikersuppa – et gratis arrangement. Gratis blir også konserten dagen derpå, samme sted.

Åpningskonserten finner sted i ærverdige Gamle Aker kirke der Voksenåsen Sommerakademis Kammerorkester, ledet av Arvid Engegård og med Bjørn Skagestad som resitatør, fremfører Haydns Jesu syv ord på korset

Frogner Hovedgård er arena for konserten Sterke kvinner der Sandra Lied Haga og Christopher Park fremfører verker av Rita Strohl og Nadia Boulanger.

Reiser som tema
En annen sterk kvinne, portretteres av Barokkanerne og forfatteren Vetle Lid Larsen i programmet Lucias reise, med musikk av Vivaldi og Scarlatti.

En reise på det indre plan blir det når Håkon Austbø og studenter fra Musikkhøgskolen og KHiO byr på Skrjabin og Obstfelder i Høymagasinet på Akershus festning. Harald Herresthal tar med publikum på en Vandrekonsert fra Voksenåsen til Solstua. I programmet En reise i øst tar Vokalensemblet JSB Ensemble publikum med på en kombinasjon av nålevende komponister fra Ukraina til Finland, i tillegg til russisk religiøs musikk. 

En av festivalens kunstneriske ledere, Vilde Frang, har med seg Ian Bostridge, Nicholas Alstaedt og pianisten Olli Mustonen i programmet I krig og fred i Akershus slottskirke, der de spiller verker av Beethoven, Britten, Prokofjev og Mustonen. På samme dag og sted kan man oppleve pianisten Fazil Say i Bachs Goldbergvariasjoner. Han stiller også som både pianist og komponist i programmet Sultanens datter der også den fransk-kypriotiske sopranen Sarah Aristidou  medvirker.

Et ekslusivt ensemble bestående av Julian Rachlin, Vilde Frang, Sarah McElravy, Lawrence Power, Torleif Thedéen, Raphaël Merlin og Christian Ihle Hadland fremfører musikk av Brahms, Schumann, Penderecki og Tsjaikovskij i programmet Tsjaikovskij til Firenze i Den Gamle Logen. Sangerne Sarah Aristidou, Marianne Beate Kielland og Christian Immler, pianistene Marianna Shirinyan og Silvia Fraser og Quatuor Ébène tar publikum med til Amerika. TrondheimSolistene og kunstnerisk leder Håvard Gimse bringer Mozart til Wien, mens Henning Kraggerud, Eivind Holtsmark Ringstad og Marianna Shirinyan tar for seg Chopin på Mallorca.

På avslutningsdagen markeres 50-årsjubileet for Wolfgang Plagges debut – mer om den konserten i neste uke…

Fullt program finner du her.Nyheter