Øyvind Torvund blir festspillkomponist i Bergen

Øyvind Torvund blir festspillkomponist i Bergen

Festspillkomponisten 2024 er kjent for store planer og et enormt musikalsk spenn. I vår presenterer han ny musikk til både symfoni og musikaler i Bergen. 


KM red | Foto: Synne Sofi Bårdsdatter Bønnes/Festspillene i Bergen


Med bred kunstnerisk virksomhet er komponisten fra Frekhaug utenfor Bergen blitt en av Norges mest internasjonalt anerkjente komponister, og musikken hans er mye spilt i inn- og utland. 

Torvunds musikk skal presenteres over fire ulike arrangement: Det blir en barneforestilling , ny kammermusikk med amerikanske JACK Quartet og Yarn/Wire , planer om nye musikaler fremført av BIT20 Ensemble  og ny orkestermusikk i Grieghallen , med Bergen Filharmoniske Orkester plassert på ulike steder i den store konserthallen. 

- Det er en stor ære å være festspillkomponist, nesten litt vanvittig. Jeg er veldig glad for muligheten til å gjøre og teste ut nye ting, sier komponist Øyvind Torvund, som også har bakgrunn som elgitarist. - En fellesnevner med stykkene er at jeg prøver å kombinere måter å tenke musikk på, og skape nye former for lytteopplevelser, sier festspillkomponisten.

Da han mottok Kunstpreis Musik i Berlin i 2022 for sitt virke de ti siste årene, skrev juryen at Torvund forsøker «å utvide horisonten for vår tilværelse ved å gi den en helt egen musikalsk form. Innenfor komponistscenen er han en dristig, autonom stemme som setter originale ideer inn i en smart og overbevisende dramaturgisk form.»

Torvund har laget verk for både soloinstrumenter, ensembler og orkestre, og har også inkorporert selve stedet der musikken fremføres i flere av sine verk. I en serie verk med tittelen Plans har Torvund utvidet musikken med egne tegninger av fantasifulle situasjoner i konsertsalen. Akustiske og elektroniske lydkilder, nøyaktig notasjon og improvisasjon, lyder fra naturen, tradisjonelle instrumenter og ny teknologi og elementer fra folkemusikk, pop, klassisk og samtidsmusikk er alle like naturlig til stede i det musikalske universet han har skapt.

- Vi er utrolig stolte over å presentere Øyvind Torvund som årets festspillkomponist, sier festspilldirektør Lars Petter Hagen. - Hans musikk er svært egenartet, modig og undrende på samme tid. Den er vakker, underfundig og ofte befriende morsom. Festspillene i Bergen er et sted for møter mellom kunstneriske uttrykksformer, det eksperimentelle og det tradisjonelle, det lokale og det internasjonale. I Torvunds kunstneriske prosjekt finnes alt dette. Han er en viktig ambassadør for norsk musikk og representerer den åpenheten, nysgjerrigheten og ureddheten som Bergens musikkliv er verdenskjent forNyheter