Patricia Kopatchinskaja som Pierrot på Oslo Kammermusikkfestival 2021. Foto: Lars Opstad
Patricia Kopatchinskaja som Pierrot på Oslo Kammermusikkfestival 2021. Foto: Lars Opstad

Patricia Kopatchinskaja med fire konserter i Oslo

Den moldovisk-østerriksk-sveitsiske fiolinisten er artist-in-residence ved Oslo-Filharmonien og Det Norske Kammerorkester 15.–24. september, og hun viser seg fra mange sider i til sammen fire konserter i Oslo. 

Det er første gang de to orkestrene samarbeider om å presentere en solist, og at det skjer med nettopp Kopatchinskaja skyldes hennes allsidighet og særegenhet som en av de ledende fiolinister i sin generasjon. Gjennom et slikt samarbeid kan publikum oppleve hele bredden i hennes repertoar og uttrykksformer, ikke minst når to av konsertene samtidig inngår i Ultimafestivalen.

Patricia Kopatchinskaja – også kjent som PatKop – ser det som sin misjon å puste nytt liv inn i det klassiske repertoaret. 
- Når jeg tolker musikk, er jeg mest interessert i å kommunisere meningen og det indre maskineriet i det jeg spiller. Nysgjerrigheten driver meg til å utforske mange forskjellige musikalske grenser, og jeg er villig til å ta risikoen det innebærer. Å ta risiko kan gi en helt uventet belønning, sier PatKop.

Fiolinkonserter
Med sine dristige tolkninger av klassikerne blir hun ofte omtalt som en som gjør det velkjente ukjent, og ikke minst kombinerer hun fryktløs utforskertrang med et brennende engasjement for samtidsmusikk. Til Oslo kommer hun med begge deler når hun gjester OFO og DNK som solist i fiolinkonsertene til henholdsvis Robert Schumann (15. & 16. september) og Karl Amadeus Hartmann (24. september). Begge verkene ble skrevet i en sønderslitende, indre desperasjon. Den langsomme satsen i Schumanns fiolinkonsert er hans farvel til sin store kjærlighet, Clara; en tid senere kastet han seg i Rhinen, med denne musikken i hodet. Hartmann måtte i sin tid oppleve at verden forvandlet seg til den andre verdenskrigens helvete. Ingen av disse konsertene ble verdsatt av omgivelsene rundt dem, begge måtte vente til de fant sin plass i sine lytteres og musikeres hjerter.

Pierrot Lunaire
Mange vil huske henne fra i fjor, da hun tolket talesang-rollen som Schönbergs månesyke Pierrot Lunaire under Oslo kammermusikkfestival. Det verket gjentar hun 23. september i Kammerorkesterets Klubb Klassisk-konsert, der musikere fra begge orkestrene deltar. 

På konsertene med Oslo-Filharmonien spilles i tillegg Sjostakovitsj’ Symfoni nr. 4. Dirigent er Klaus Mäkelä. På konsertene med Kammerorkesteret, som ledes av Pekka Kuusisto, er det to forskjellige program: 23. september verker av Bartók, Holliger og Ligeti i tillegg til Pierrot Lunaire. 24. september: verker av Biber, Massoli og Crumb i tillegg til Hartmanns fiolinkonsertNyheter