Piotr Anderszewski. Foto: Warner
Piotr Anderszewski. Foto: Warner

Piotr Andrezewskis Veltempererte klaver

Den polske pianisten og komponisten Piotr Anderszewski har vakt oppmerksomhet med sin noe uvanlige utgivelse av preludier og fuger fra Bachs Das Wohltemperietre Klavier Bok 2, som han har satt sammen på sin egen måte. I stedet for å spille dem i toneartsrekkefølge har han valgt å sette dem opp mot hverandre på en kontrasterende og komplementerende måte som utfordrer lytteren.

«Dette er en av de store Bach-innspillingene, punktum». Slik avsluttet musikkritiker David Allen i New York Times sin omtale av platen. Etter Allens mening er har den mest ukonvensjonelle Bach-tolkeren siden Glenn Gould.

Kritikeren i Classics Today, Jef Distler uttrykker det slik: «Kommer Anderszewski til å spille inn resten av preludiene og fugene i Bok2, eller begi seg ut i Bok 1? Det er ærlig talt det samme. Hvis du ønsker å høre Bach bli helt levende, så for all del, kjøp, lytt til og sett pris på denne ekstraordinære utgivelsen.»

Anderszewski regnes i dag som en av de fremste tolkerne av det klassiske repertoaret. Han har vært solist med orkestre som Berliner-filharmonikerne, London Symphony og Philadelphia Orchestra og gitt konserter i Barbican Centre, Mariinskij-teateret og Carnegie Hall. Han har vært en sentral utøver i Warner Classics/Erato-katalog siden 2000, der hans første innspilling var Beethovens Diabelli-variasjoner, som sikret ham en rekke utmerkelser, blant annet en ECHO Klassik-pris. I Norge er han kanskje mest kjent fra sine besøk i Bærum Kulturhus, der han sist hadde konsert i 2018. (Se vår anmeldelse av konserten her).

Anderszewskis tolkning av Preludium og fuge i f-moll kan du oppleve i Vårt konserthus.Nyheter