Bodil Maroni Jensen mottok Komponistforeningens Likestillingspris. Foto: Beate Styri
Bodil Maroni Jensen mottok Komponistforeningens Likestillingspris. Foto: Beate Styri

Prisdryss i Komponistforeningen

Norsk komponistforening deler årlig ut priser til personer eller ensembler som har gjort en spesiell innsats for samtidsmusikken. Vanligvis deles de ut på foreningens førjulsfest, men de siste årene har ikke det latt seg gjøre. Derfor ble Komponistforeningens Likestillingspris og prisen Årets utøver 2021 delt ut i Store Studio på Marienlyst 15. mars og bekjentgjort gjennom intervjuer med prisvinnerne i NRK-programmet Spillerom søndag 20. mars.

Komponistforeningens Likestillingspris gikk til journalist Bodil Maroni Jensen, som mange av Klassiskmusikk.coms lesere vil være kjent med. Prisen går til en person, gruppe eller institusjon som ved sitt arbeid har satt likestilling og kjønnsbalanse i det skapende musikkfeltet på dagsorden. I begrunnelsen for tildelingen står det bl.a.: 

Bodil Maroni Jensen er musikkjournalist og forfatter og har arbeidet hele sitt yrkesaktive liv med å fremme norsk musikk, særlig nyere musikk og opera. I perioden 1982-84 skrev hun musikkanmeldelser i VG, i 1987 ble hun fast ansatt i NRK som programmedarbeider og journalist i musikkredaksjonen i NRK radio, hvor hun helt frem til 2015 drev kritikervirksomhet og journalistikk i programmer som Kritikertorget, På sporet, Musikk i brennpunktet, Midt i musikken, Kulturhuset, Spillerom og flere. De siste årene har hun arbeidet som frilans musikkskribent og kritiker med tekster i tidsskrifter og aviser som Klassiskmusikk.com, Ballade, Tidsskriftet OPERA, Dag og Tid, Periskop og NRK. Gjennom hele denne virksomheten representerer hun et sjeldent, men viktig mellomledd i formidlingen av en smal og ofte underkommunisert kunstform – og hun gjør det på en faglig grundig, interessant og seriøs måte. … Man kan spore en bevissthet om kvinnenes plass i og betydning for samtidsmusikken helt fra starten av Jensens arbeid, men særlig i nyere tid har bevisstheten om å synliggjøre kvinnelige komponister blitt sterk. Et eksempel er utgivelsen «Den nysgjerrige lytter» (2020), som portretterer komponist og kulturarbeider Synne Skouen, i anledning hennes 70-årsjubileum. … Av internasjonale størrelser har Jensen vært særlig opptatt av Sofia Gubaidulina. … Få journalister har fulgt komponister og utøvere på en slik måte over tid, med mulighet for å kunne vise frem en kunstnerisk prosess med innsikt. Det er prisverdig og oppmuntrende for komponisters virksomhet at arbeidet blir tatt på alvor og ivaretatt slik Jensen bidrar aktivt til, og for kvinner er et slikt arbeid av avgjørende betydning. 

Årets Utøver 2021 ble NyNorsk Messingkvintett.  Norsk Komponistforening har delt ut denne prisen siden 1985. Den går til en utøver eller et ensemble, på høyt profesjonelt nivå, som har gjort en særlig innsats for norsk samtidsmusikk det siste året eller over en lengre periode. Komponistforeningens begrunnelse for tildelingen er følgende:

Årets utøver 2021 gjør både nye prosjekter med etablerte komponister og tar initiativ til å samarbeide med mindre erfarne, blant annet gjennom nyMusikks komponistgruppe. Utøveren utnytter sine beskjedne finansielle ressurser så vel som sin enorme musikalske kapasitet fullt ut. De har urfremført nærmere 30 verk siden starten i 2015. Ensemblet har nylig gitt ut et album og har flere på trappene. Ensemblet består av fem fremragende musikere som sier om seg selv at «Vi er ikke interessert i konvensjoner knyttet til samtidsmusikk.» De gjør et fantastisk arbeid, ikke bare for å fremme norsk samtidsmusikk, men også for å utvikle den videre! 

Foto: Beate Styri

 


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler