Bodil Maroni Jensen mottok Komponistforeningens Likestillingspris. Foto: Beate Styri
Bodil Maroni Jensen mottok Komponistforeningens Likestillingspris. Foto: Beate Styri

Prisdryss i Komponistforeningen

Norsk komponistforening deler årlig ut priser til personer eller ensembler som har gjort en spesiell innsats for samtidsmusikken. Vanligvis deles de ut på foreningens førjulsfest, men de siste årene har ikke det latt seg gjøre. Derfor ble Komponistforeningens Likestillingspris og prisen Årets utøver 2021 delt ut i Store Studio på Marienlyst 15. mars og bekjentgjort gjennom intervjuer med prisvinnerne i NRK-programmet Spillerom søndag 20. mars.

Komponistforeningens Likestillingspris gikk til journalist Bodil Maroni Jensen, som mange av Klassiskmusikk.coms lesere vil være kjent med. Prisen går til en person, gruppe eller institusjon som ved sitt arbeid har satt likestilling og kjønnsbalanse i det skapende musikkfeltet på dagsorden. I begrunnelsen for tildelingen står det bl.a.: 

Bodil Maroni Jensen er musikkjournalist og forfatter og har arbeidet hele sitt yrkesaktive liv med å fremme norsk musikk, særlig nyere musikk og opera. I perioden 1982-84 skrev hun musikkanmeldelser i VG, i 1987 ble hun fast ansatt i NRK som programmedarbeider og journalist i musikkredaksjonen i NRK radio, hvor hun helt frem til 2015 drev kritikervirksomhet og journalistikk i programmer som Kritikertorget, På sporet, Musikk i brennpunktet, Midt i musikken, Kulturhuset, Spillerom og flere. De siste årene har hun arbeidet som frilans musikkskribent og kritiker med tekster i tidsskrifter og aviser som Klassiskmusikk.com, Ballade, Tidsskriftet OPERA, Dag og Tid, Periskop og NRK. Gjennom hele denne virksomheten representerer hun et sjeldent, men viktig mellomledd i formidlingen av en smal og ofte underkommunisert kunstform – og hun gjør det på en faglig grundig, interessant og seriøs måte. … Man kan spore en bevissthet om kvinnenes plass i og betydning for samtidsmusikken helt fra starten av Jensens arbeid, men særlig i nyere tid har bevisstheten om å synliggjøre kvinnelige komponister blitt sterk. Et eksempel er utgivelsen «Den nysgjerrige lytter» (2020), som portretterer komponist og kulturarbeider Synne Skouen, i anledning hennes 70-årsjubileum. … Av internasjonale størrelser har Jensen vært særlig opptatt av Sofia Gubaidulina. … Få journalister har fulgt komponister og utøvere på en slik måte over tid, med mulighet for å kunne vise frem en kunstnerisk prosess med innsikt. Det er prisverdig og oppmuntrende for komponisters virksomhet at arbeidet blir tatt på alvor og ivaretatt slik Jensen bidrar aktivt til, og for kvinner er et slikt arbeid av avgjørende betydning. 

Årets Utøver 2021 ble NyNorsk Messingkvintett.  Norsk Komponistforening har delt ut denne prisen siden 1985. Den går til en utøver eller et ensemble, på høyt profesjonelt nivå, som har gjort en særlig innsats for norsk samtidsmusikk det siste året eller over en lengre periode. Komponistforeningens begrunnelse for tildelingen er følgende:

Årets utøver 2021 gjør både nye prosjekter med etablerte komponister og tar initiativ til å samarbeide med mindre erfarne, blant annet gjennom nyMusikks komponistgruppe. Utøveren utnytter sine beskjedne finansielle ressurser så vel som sin enorme musikalske kapasitet fullt ut. De har urfremført nærmere 30 verk siden starten i 2015. Ensemblet har nylig gitt ut et album og har flere på trappene. Ensemblet består av fem fremragende musikere som sier om seg selv at «Vi er ikke interessert i konvensjoner knyttet til samtidsmusikk.» De gjør et fantastisk arbeid, ikke bare for å fremme norsk samtidsmusikk, men også for å utvikle den videre! 

Foto: Beate Styri

 



Nyheter