Ragnhild Hemsing blir festspillmusiker

Ragnhild Hemsing blir festspillmusiker

Ragnhild Hemsing tar med seg både fiolin og hardingfele når hun i mai skal være festspillmusiker i Bergen.


KM Red. I Foto: Kaupo Kikkas


- Begge er like viktige, mener den allsidige musikeren.

Hun er fiolinist, arrangør, festivalleder og den første hardingfelespilleren som blir festspillmusiker. 

 Festspilldirektør Lars Petter Hagen er klar på hvorfor hun er den utvalgte denne gangen. 

- Festspillene i Bergen har siden begynnelsen vært et sted der folkekultur møter klassisk musikk. Vi er veldig glade for å kunne presentere en festspillmusiker som har et bein i hver av disse tradisjonene, og som beveger seg sømløst mellom begge, sier han. 

 Hemsing synes det er moro og inspirerende å få en slik oppgave

- Begge de to instrumentene er en del av min musikalske identitet, og jeg er opptatt av å bruke og utvikle våre musikalske tradisjoner på levende og nye måter, sier hun.

Hardingfela hun tar med seg til Bergen ble laget til selveste Ole Bull. 

Under Festspillene kommer instrumentet hjem til Bulls gamle hus på Osterøy utenfor Bergen, der Ragnhild Hemsing skal spille en konsert sammen med jazzmusikerne Mathias Eick og Mats Eilertsen. 

 - Der kommer vi veldig tett på historien. Det er også store likheter mellom friheten man finner i folkemusikken og improvisasjonen som er typisk for jazz, sier Hemsing, som også skriver egen musikk. 

I Bergen skal hun spille klassisk, barokk, improvisasjon, folkemusikk, ny musikk, Beethoven, Bull, Grieg og Lindeman. Og det blir premiere på hennes nye kunstneriske prosjekt med Vivaldis Årstidene i en helt ny tonedrakt og for første gang på hardingfele. Her spiller hun sammen med Barokkanerne og bruker hardingfela som barokkinstrument, med ornamenter og triller fra sin egen folkemusikktradisjon i Valdres. 

- Ragnhild Hemsing har en kunstnerisk drivkraft og nysgjerrighet som skaper et fantastisk univers av møter mellom ulike sjangre, tradisjoner og kunstneriske uttrykk. Hun er både tradisjonsbærer og fornyer, en moderne visjonær kunstner og en bunnsolid håndverker, sier en fornøyd festspilldirektør Lars Petter Hagen. Nyheter