Riccardo Muti og The Luigi Cherubini Youth Orchestra. Foto: Zani Casado
Riccardo Muti og The Luigi Cherubini Youth Orchestra. Foto: Zani Casado

Riccardo Mutis eget ungdomsorkester

Ravenna Festival byr de to kommende søndagene på to konserter, der Riccardo Muti dirigerer The Luigi Cherubini Youth Orchestra, som han grunnla i 2004.

Konsertene sendes digitalt og gratis fra Alighieri-teatret i Ravenna. Begge blir liggende ute på nettet i femten dager etter sending. På programmet 22. november står to symfonier av Franz Schubert; Nr. 3 og Den ufullendte, som ungdomsorkesteret spilte på sin første konsert i 2005. Programmet 29. november er viet orkestermusikk av italienske komponister som Martucci, Puccini og Verdi. Muti ser det som en viktig oppgave å nære neste generasjon musikeres interesse for italiensk musikk. 

Den 24 år gamle konsertmesteren Valentina Benfenati beskriver det å være ung orkestermusiker i koronaens tid: - I mars, under den første nedstengingen, følte vi musikere i Cherubini Youth Orchestra at verden falt sammen. I månedene som fulgte fattet vi nytt mot, styrke og håp fordi vi, takket være Ravenna Festival og Maestro Muti, har fått fortsette å arbeide og legge kreftene inn i musikk, som er både vår pasjon og vår jobb. I sommer taklet vi utfordringen det er å spille i et sosialt distansert orkester, nå må vi lære oss å nå publikum gjennom fantasien. Heldigvis er prøvene med Muti aldri bare forberedelse til konsert: hver øvelse er også en verdifull leksjon i hvordan man arbeider i orkesteret, i hva vi spiller og hvorfor.

Orkesteret er oppkalt etter den italienske komponisten Luigi Cherubini (1760-1842), født i Italia, men med hele Europa som virkefelt. Navnevalget innebærer et ønske om å kombinere sterk italiensk identitet med tilhørighet til europeisk musikk og kultur, der italienske musikere under 30 år får trene på overgangen mellom konservatorium og profesjonell virkelighet.

Konsertene strømmes her.Nyheter