Risør Kammermusikkfest 2022
Etter to år med pandemi ser Risør Kammermusikkfest frem til å fylle hele byen med musikk i perioden 28. juni til 3. juli. Årets tema er særdeles aktuelt: Maktspill. Musikkhistorien vitner om utallige møter mellom kulturer, som har vært kilde til inspirasjon og resultert i verk som er høyt elsket av publikum. I årets program ser festivalen på hvilke kulturuttrykk som har påvirket historiens komponister, og spør seg: I hvilken grad bærer verkene med seg historiens holdninger til fremmede kulturer? Det ligger makt i å ha posisjon til å kunne beskrive «de andre».
Programmet er satt sammen av verk som forteller historier om makt og avmakt, hierarkier og posisjoner: Noen kritiserer statsmakten, som Schumanns Die beiden Grenadiere, andre er skrevet i fangenskap, som Messiaens Kvartett til tidens ende. Det blir verk av komponister som har forsøkt å finne kunstnerisk frihet under streng sensur, som Prokofjev og Sjostakovitsj, av komponister som har flyktet eller blitt utestengt, som de jødiske komponistene Korngold, Zemlinsky, Bloch og Ilse Weber. Sistnevnte brukte sin tid som fange i Theresienstadt med å jobbe i barnesykehuset, der hun sang sin vuggevise Wiegala for å lindre barnas smerter og angst. Hun ble deportert til Auschwitz og henrettet i 1944.
Et tema som kommer igjen flere steder i programmet er «ungarsk musikk» som for Haydn, Liszt og Brahms var synonymt med «sigøynermusikk», mens Bartók hentet inn den øvrige ungarske pentatone folkemusikken. Det kommer også eksempler på musikk påvirket av asiatiske toneganger, som Mozarts Alla turca og Debussys Estampes, inspirert av et javanesisk gamelanorkester under Verdensutstillingen i Paris i 1889. Det eldste eksempelet på «eksotisk» påvirkning er Rameaus suite Les Sauvages, inspirert av en dans en gruppe amerikanske urinnvånere fremførte ved Ludvig den 15. hoff i 1727. Spansk og latinamerikansk musikk passer også inn i temaet, med komponister som Isaac Albeniz, Astor Piazzolla og Alberto Ginastera.
Festivalens programside lenker opp til fyldige og informative verkomtaler av Thomas Erma Møller. En forberedelse til festivalen som virkelig kan anbefales.
Blant årets utøvere finner man er pianistene Benjamin Grosvenor, Marianna Shirinyan, Silvia Fraser og Christian Eggen som også stiller som dirigent, fiolinistene Hyeyoon Park, Karen Gomyo og Pekka Kuusisto, bratsjisten Ida Bryhn, cellistene Andreas Brantelid og Audun Sandvik, klarinettisten Julian Bliss, trompetisten Tine Thing Helseth, mezzosopranen Marianne Beate Kielland og barytonen Christian Immler. I tillegg stiller ensembler som Risør Festival Strings, Ensemble Ernst, Håkon Kornstad Trio og Oriental Winds of the Baroque.
Det blir et nytt festivalområde rundt Kunstparken med livlige konserter og servering av mat og drikke, der det blir sene kveldskonserter og gratiskonserter på trapper og torg.
Nytt av året er Avtrykk, et samtaleprogram som skal belyse årets festivaltema gjennom foredrag og samtaler, der utøvere, komponister og publikum sammen med musikkviter Hild Borchgrevink vil utforske hvordan musikk og samfunn kan påvirke hverandre, med utgangspunkt i verk fra festivalens program.
Hele programmet finner du her.