Oriental Winds of the Baroque er med og kaster lys over årets tema: Maktspill. Foto: Geir Dokken
Oriental Winds of the Baroque er med og kaster lys over årets tema: Maktspill. Foto: Geir Dokken

Risør Kammermusikkfest 2022

Etter to år med pandemi ser Risør Kammermusikkfest frem til å fylle hele byen med musikk i perioden 28. juni til 3. juli. Årets tema er særdeles aktuelt: Maktspill. Musikkhistorien vitner om utallige møter mellom kulturer, som har vært kilde til inspirasjon og resultert i verk som er høyt elsket av publikum. I årets program ser festivalen på hvilke kulturuttrykk som har påvirket historiens komponister, og spør seg: I hvilken grad bærer verkene med seg historiens holdninger til fremmede kulturer? Det ligger makt i å ha posisjon til å kunne beskrive «de andre».

Programmet er satt sammen av verk som forteller historier om makt og avmakt, hierarkier og posisjoner: Noen kritiserer statsmakten, som Schumanns Die beiden Grenadiere, andre er skrevet i fangenskap, som Messiaens Kvartett til tidens ende. Det blir verk av komponister som har forsøkt å finne kunstnerisk frihet under streng sensur, som Prokofjev og Sjostakovitsj, av komponister som har flyktet eller blitt utestengt, som de jødiske komponistene Korngold, Zemlinsky, Bloch og Ilse Weber. Sistnevnte brukte sin tid som fange i Theresienstadt med å jobbe i barnesykehuset, der hun sang sin vuggevise Wiegala for å lindre barnas smerter og angst. Hun ble deportert til Auschwitz og henrettet i 1944. 

Et tema som kommer igjen flere steder i programmet er «ungarsk musikk» som for Haydn, Liszt og Brahms var synonymt med «sigøynermusikk», mens Bartók hentet inn den øvrige ungarske pentatone folkemusikken. Det kommer også eksempler på musikk påvirket av asiatiske toneganger, som Mozarts Alla turca og Debussys Estampes, inspirert av et javanesisk gamelanorkester under Verdensutstillingen i Paris i 1889. Det eldste eksempelet på «eksotisk» påvirkning er Rameaus suite Les Sauvages, inspirert av en dans en gruppe amerikanske urinnvånere fremførte ved Ludvig den 15. hoff i 1727. Spansk og latinamerikansk musikk passer også inn i temaet, med komponister som Isaac Albeniz, Astor Piazzolla og Alberto Ginastera.

Festivalens programside lenker opp til fyldige og informative verkomtaler av Thomas Erma Møller. En forberedelse til festivalen som virkelig kan anbefales.

Blant årets utøvere finner man er pianistene Benjamin Grosvenor, Marianna Shirinyan, Silvia Fraser og Christian Eggen som også stiller som dirigent, fiolinistene Hyeyoon Park, Karen Gomyo og Pekka Kuusisto, bratsjisten Ida Bryhn, cellistene Andreas Brantelid og Audun Sandvik, klarinettisten Julian Bliss, trompetisten Tine Thing Helseth, mezzosopranen Marianne Beate Kielland og barytonen Christian Immler. I tillegg stiller ensembler som Risør Festival Strings, Ensemble Ernst, Håkon Kornstad Trio og Oriental Winds of the Baroque.

Det blir et nytt festivalområde rundt Kunstparken med livlige konserter og servering av mat og drikke, der det blir sene kveldskonserter og gratiskonserter på trapper og torg. 

Nytt av året er Avtrykk, et samtaleprogram som skal belyse årets festivaltema gjennom foredrag og samtaler, der utøvere, komponister og publikum sammen med musikkviter Hild Borchgrevink vil utforske hvordan musikk og samfunn kan påvirke hverandre, med utgangspunkt i verk fra festivalens program.

Hele programmet finner du her.

En av årets internasjonale gjester er pianisten Benjamin Grosvenor. Foto: Andrej Grilc

 


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler