Septemberfestivaler 2023

September er blitt en av de store klassiske norske festivalmånedene.
Vi kan blant annet by på en ny festival i Kristiansand.

 

 

Mari Eriksmoen er blant festivalmusikerne i Hardanger. Foto: Francisco Munoz 

Hardanger Musikkfest  
Hardanger 31. august - 3. september  

Grøde er årets tema og festivalen sprer seg over flere steder i Hardanger som Ullensvang, Lofthus, Kinsarvik og Tyssedal. Blant festivalmusikerne kan nevnes Andreas Brantelid, Mari Eriksmoen, Anne Hytta, Birgitta Elisa Oftestad, Christopher Park, Ingfrid Breie Nyhus, Kouame Sereba og Unni Løvlid. 

For mer informasjon, se her


 

Engegårdkvartetten gjester Fjord Cadenza. Foto: Engegardquartet.com 

Fjord Cadenza
Sunnmøre 31. august – 3. september 

Fjord Cadenza feirer i år 30-årsjubileum. Festivalen innledes med to fremføringer av Griegs a-mollkonsert med den ukrainske pianisten Anna Fedorova og et sammensatt orkester. Gjestende ensembler er Engegårdkvartetten, Brazz Brothers og Sjøforsvarets Musikkorps, mens sangerne Charlotte Fongen, Stephanie Lippert, Halvar Djupvik og Magne Fremmerlid stiller på Operpub på Nerskøyløa. 

Fullt program finner du her


 

Sandra Lied Haga er kunstnerisk leder for den nye festivalen i Kristiansand.

Kristiansand Kammermusikkfestival 
Kristiansand 1.-3. september

En flunkende ny kammermusikkfestival dukker i år opp i Kristiansand. Kunstnerisk leder er cellisten Sandra Lied Haga og med seg har hun fått et toppsjikt av norske musikere. Festivalartist er pianisten Håvard Gimse. De andre medvirkende er fiolinisten Ludvig Gudim og bratsjisten Eivind Ringstad og kunstnerisk leder selv. På programmet står verk av Beethoven, Brahms, Schubert, Rakhmaninov og Dvorák og spillestedene er Kammersalen på Knuden, Kristiansand Domkirke og Gimle gård.

Full informasjon om programmet finner du her


 

Jordi Saval åpner Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival. Foto: Amador Alvarez/Wikipedia

Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival – del 2 
Oslo 2.-10. september 

Som i fjor arrangeres en høstutgave av Kirkemusikkfestivalen. Årets festivaltema «Øst for den vestlige kirkemusikken» belyser kirkemusikken fra nye vinkler. Den åpner med Jordi Savall og Orpheus 21 som presenterer musikk fra Orient og Oksident. Det blir blant annet iransk poesi og musikk, og urfremførelse av Bjørn Morten Christophersens Credo, et Credi, bygget over ulike trosbekjennelser. I tillegg blir det festivalgudstjenester og orgelsafari med Boysenbussen. 

Fullt program finner du her


 

Vokalensemblet Nordic Voices er blant årets gjester på Gloppen Musikkfest. Foto: Fredrik Arff

Gloppen Musikkfest
Sogn og Fjordane 5.-9. september 

Gloppen Musikkfest har Sandane som arnested, der både Vaskehallen til Firda Billag og Frydenbø Bilsenter er arenaer, i tillegg til Kultursalen og kirken. I år arrangeres det «satelittkonserter» i Førde, Hyen og Breim med elever fra kulturskolene i Gloppen og Sunnfjord, samt festivalmusikerne som i år er: Stian Carstensen, Sveinung Bjelland, Per Kristian Skalstad, Ida Klokk-Bryhn, Liv-Hilde Klokk-Bryhn, Aine Suzuki, Audun Sandvik, Frida Frederikke Waaler Wærvågen, Zoran Markovic, Embrik Snerte, Bjørn Nyman, Per Håkon Oftedal, Trio Vest og Nordic Voices. 

Fullt program finner du her


 

Oslo Operafestival 
Oslo 12.-16. september 

Opera til folket arrangerer sin 18. festival i år. De omtaler den som en fin måte å oppleve opera på for første gang – og de mer rutinerte kan glede seg over høydepunkter fra operaer de liker. I år byr festivalen på kortversjon av Puccinis La bohème og en urfremføring av Anima av Håkon Nystedt og Peter Báckström. Festivalen kan ellers by på humorforestillingen Scenebetennelse, Operatrikk og Operapub, med studenter fra Operahøgskolen, noen av landets beste solister og norske sangere som har sin virksomhet i utlandet. 

Fullt program finner du her


 

Anne Sofie von Otter gjester årets Festspel Foto Ewa-Marie Rundquist

Festspela i Geiranger
Geiranger 14.-17.september

Festspillene bruker verdensarvområdet som en ramme for kunst- og kulturopplevelser. Under festivalen blir det konserter både innendørs, ute på fjorden og på fjellet 1500 meter over havet der publikum kommer tett på både artistene og naturen. I tillegg til Anne Sofie von Otter, kan Alma og Henning Kraggerud nevnes blant festivalmusikerne i tillegg til unge deltakere på festivalens mesterklasser.  

Fullt program finner du her


 

Komponisten Synne Skouens opera FRAM urfremføres under Ultima. Foto: Euishin Kim 

Ultima – Oslo Contemporary Music Festival 
Oslo 14.-21. september 

Internasjonale komponister, utøvere og kunstnere bidrar til å gjøre Ultima til en av verdens største festivaler i sitt slag. I år arrangeres Ultima for 32. gang. Mangfoldet av nyskapende musikk kan oppleves på arenaer over hele Oslo, innendørs og utendørs, i over femti arrangementer: konserter, danseforestillinger, teater, kunstutstillinger, samt aktiviteter for barn og unge, panelsamtaler og podkaster. 

Fullt program finner du her


 

Komponisten Olivier Messiaen spilles på avslutningskonserten til Bergen Kirkeautunnale.
Foto: Yvonne Loriod-Messiaen 

Bergen Kirkeautunnale 
Bergen 20.-24. september 

Bergen Kirkeautunnale har i år det omfattende temaet Himmel, som også er tittel på Bergen Domkirkekors åpningskonsert i St. Markus kirke. Det blir Lovsang i St. Jakob og salmer og avslutningskonsert med Messiaens store Livre du Saint-Sacrement i Domkirken. Festivalens tre siste dager innledes med klokkespill fra Johanneskirkens tårn.  

Fullt program finner du her


 

Ukrainske Valentin Silvestrov er årets festivalkomponist på Trondheim Kammermusikkfestival.
Foto: Lili Viter 

Trondheim Kammermusikkfestival 
Trondheim, 24. september – 1. oktober 

Årets festival byr på konserter i Nidarosdomen og diverse andre konsertlokaler i byen, en rekke «hjemme-hos-konserter», lytteseminar og barneprogram. Trondheim Internasjonale Kammermusikkonkurranse, som er for klavertrioer, byr på egen turné med konkurrentene til Rissa, Skaun, Levanger, Glåmos og Stjørdal. Årets festivalkomponist er ukrainske Valentin Silvestrov, som hedres i hele syv konserter.  

Fullt program finner du her


 

 

 Festivaler