Han-Na Chang dirigerer Trondheim Symfoniorkester. Foto: Sven Erik Knoff
Han-Na Chang dirigerer Trondheim Symfoniorkester. Foto: Sven Erik Knoff

Sesongkomponist og sesongsolist i Trondheim

Studentkonsert, klassiske perler, slagverk og opera. Det er noen av godbitene når Trondheim Symfoniorkester og Opera lanserer sesongprogrammet for 2022/23.

Sesongen starter med finalen i Prinsesse Astrid Musikkpris. Trondheim Symfoniorkester har invitert unge dirigenter fra hele verden til å søke om deltagelse. Av 265 søkere vil de tre beste fremføre hvert sitt program i finalekonserten 18.august. Førstepris består av 160.000 kroner og et dirigentoppdrag med TSO.

Dit kommer også sesongens komponist, engelske Anna Clyn. Hun er en spennende og ettertraktet komponist som skriver både akustisk og elektro-akustisk musikk, gjerne i nyskapende samarbeid med koreografer, billedkunstnere/visuelle kunstnere, filmskapere og musikere. 

Hun skal være jurymedlem under konserten. I finalen skal TSO og tre unge dirigenter fremføre hennes virvelvind av et stykke, Masquerade. Senere i sesongen får publikum høre tre verk av henne; This Midnight Hour, Stride og Sound and Fury. This Midnight Hour fra 2015 ble bestilt av L’Orchestre national d’Île-de-France, som hun da var «Composer in Residence» for, og Seattle Symphony. Stride tilhører en Beethoven-trilogi hun skrev til Beethovens 250-årsjubileum i 2020 for Australian Chamber Orchestra, og Sound and Fury fra 2019 ble bestilt av Scottish Chamber Orchestra mens hun var «Composer in Residence» der. 

Vil nå studenter
I august kommer gamle og nye studenter til byen. 29.august inviterer orkesteret til festkonsert for dem. Filmmusikk, Mahler og flere klassiske perler står på programmet som er et samarbeide med NTNU og studenter fra Institutt for musikk. Disse er både solister og medspillere i orkesteret. 

Sesongens solist
Den offisielle sesongåpningen finner sted 1.september med cellisten Mischa Maisky som er sesongens solist. Han blir å høre i hele tre konserter. På sesongåpningen spiller han tittelrollen som Don Quixote i Strauss’ nydelige tonedikt om bonden og adelsmannen som drømmer at han er ridder og legger i vei på eventyr og kamp mot vindmøller og saueflokker. Med seg på ferden har han sin trofaste følgesvenn Sancho Panza, spilt av TSOs egen bratsjist Julia Gabriele Neher.

Verdenspremiere
22.september finner en verdenspremiere sted i Trondheim. Da fremføres Olga Neuwirths Dobbelkonsert for cello, slagverk og orkester. Stykket er spesialskrevet for solistene Tanja Tetzlaff og Hans Kristian Kjos Sørensen. Begge har spilt på Kamfest tidligere, og konserten er et samarbeid mellom TSO, L’Orchestre Chamber de Paris, Svenska Kammarorkestern og Radio Symphonie Orchester Wien.

Beethoven
Orkesterets sjefdirigent siden 2017, Han-Na Chang, inviterer denne sesongen til mange møter med Beethoven. Startskuddet går i november, og i løpet av tre konserter får publikum høre symfoniene 1, 3, 4, 7 og 9.

Hun leder også orkesteret i Verdis Requiem i april.

Opera
Kvelden for de store følelsene, kaller orkesteret sin operagalla. De lover masse vakker musikk når de spiller perler fra operalitteraturen.

Byens kulturskole fyller 50 år. Sammen med TSO blir det en heidundrende feiring med fullt orkester, operasangere, og med små og store akrobater.

I slutten av mars fremføres trondheimkomponisten Ståle Kleibergs operaoratorium David og Bathsheba fra 2008. Det er fremført i flere land. Det er en bibelsk fortelling om lengsel og begjær, men også om svik, sorg og anger. Innspillingen med TSO ble nominert til Grammy i klassen Best Opera Recording i 2013. Nå blir operaen fremført scenisk i Lademoen kirke, med unge solister fra Norge og Polen. 

Film og fyrverkeri
Trondheims yngre garde kan glede seg til juni. Da vises Harry Potter og de vises stein på stort lerret i Trondheim spektrum mens John Williams filmmusikk fremføres av TSO.

Julekonsert med Sigvart Dagsland og Nyttårskonsert med musikalsk fyrverkeri og mange godbiter står også på programmet.

Hele sesongporgrammet finner du her.


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler