Han-Na Chang dirigerer Trondheim Symfoniorkester. Foto: Sven Erik Knoff
Han-Na Chang dirigerer Trondheim Symfoniorkester. Foto: Sven Erik Knoff

Sesongkomponist og sesongsolist i Trondheim

Studentkonsert, klassiske perler, slagverk og opera. Det er noen av godbitene når Trondheim Symfoniorkester og Opera lanserer sesongprogrammet for 2022/23.

Sesongen starter med finalen i Prinsesse Astrid Musikkpris. Trondheim Symfoniorkester har invitert unge dirigenter fra hele verden til å søke om deltagelse. Av 265 søkere vil de tre beste fremføre hvert sitt program i finalekonserten 18.august. Førstepris består av 160.000 kroner og et dirigentoppdrag med TSO.

Dit kommer også sesongens komponist, engelske Anna Clyn. Hun er en spennende og ettertraktet komponist som skriver både akustisk og elektro-akustisk musikk, gjerne i nyskapende samarbeid med koreografer, billedkunstnere/visuelle kunstnere, filmskapere og musikere. 

Hun skal være jurymedlem under konserten. I finalen skal TSO og tre unge dirigenter fremføre hennes virvelvind av et stykke, Masquerade. Senere i sesongen får publikum høre tre verk av henne; This Midnight Hour, Stride og Sound and Fury. This Midnight Hour fra 2015 ble bestilt av L’Orchestre national d’Île-de-France, som hun da var «Composer in Residence» for, og Seattle Symphony. Stride tilhører en Beethoven-trilogi hun skrev til Beethovens 250-årsjubileum i 2020 for Australian Chamber Orchestra, og Sound and Fury fra 2019 ble bestilt av Scottish Chamber Orchestra mens hun var «Composer in Residence» der. 

Vil nå studenter
I august kommer gamle og nye studenter til byen. 29.august inviterer orkesteret til festkonsert for dem. Filmmusikk, Mahler og flere klassiske perler står på programmet som er et samarbeide med NTNU og studenter fra Institutt for musikk. Disse er både solister og medspillere i orkesteret. 

Sesongens solist
Den offisielle sesongåpningen finner sted 1.september med cellisten Mischa Maisky som er sesongens solist. Han blir å høre i hele tre konserter. På sesongåpningen spiller han tittelrollen som Don Quixote i Strauss’ nydelige tonedikt om bonden og adelsmannen som drømmer at han er ridder og legger i vei på eventyr og kamp mot vindmøller og saueflokker. Med seg på ferden har han sin trofaste følgesvenn Sancho Panza, spilt av TSOs egen bratsjist Julia Gabriele Neher.

Verdenspremiere
22.september finner en verdenspremiere sted i Trondheim. Da fremføres Olga Neuwirths Dobbelkonsert for cello, slagverk og orkester. Stykket er spesialskrevet for solistene Tanja Tetzlaff og Hans Kristian Kjos Sørensen. Begge har spilt på Kamfest tidligere, og konserten er et samarbeid mellom TSO, L’Orchestre Chamber de Paris, Svenska Kammarorkestern og Radio Symphonie Orchester Wien.

Beethoven
Orkesterets sjefdirigent siden 2017, Han-Na Chang, inviterer denne sesongen til mange møter med Beethoven. Startskuddet går i november, og i løpet av tre konserter får publikum høre symfoniene 1, 3, 4, 7 og 9.

Hun leder også orkesteret i Verdis Requiem i april.

Opera
Kvelden for de store følelsene, kaller orkesteret sin operagalla. De lover masse vakker musikk når de spiller perler fra operalitteraturen.

Byens kulturskole fyller 50 år. Sammen med TSO blir det en heidundrende feiring med fullt orkester, operasangere, og med små og store akrobater.

I slutten av mars fremføres trondheimkomponisten Ståle Kleibergs operaoratorium David og Bathsheba fra 2008. Det er fremført i flere land. Det er en bibelsk fortelling om lengsel og begjær, men også om svik, sorg og anger. Innspillingen med TSO ble nominert til Grammy i klassen Best Opera Recording i 2013. Nå blir operaen fremført scenisk i Lademoen kirke, med unge solister fra Norge og Polen. 

Film og fyrverkeri
Trondheims yngre garde kan glede seg til juni. Da vises Harry Potter og de vises stein på stort lerret i Trondheim spektrum mens John Williams filmmusikk fremføres av TSO.

Julekonsert med Sigvart Dagsland og Nyttårskonsert med musikalsk fyrverkeri og mange godbiter står også på programmet.

Hele sesongporgrammet finner du her.Nyheter