Klaus Mäklelä i aksjon med Oslo-Filharmonien. Foto: Rune Bendiksen
Klaus Mäklelä i aksjon med Oslo-Filharmonien. Foto: Rune Bendiksen

Sibeliusjubileum i Oslo

Nå i mars er det 100 år siden Jean Sibelius’ siste besøk i Oslo. Da dirigerte han selv en fremførelse av sin første symfoni med Filharmonisk Selskaps Orkester, som Oslo-Filharmonien het den gang.

Hundre år senere er Sibelius’ musikk fortsatt kjernerepertoar i orkesteret, og den er også hovedtema for Klaus Mäkeläs første sesong som sjefdirigent. I oktober gjorde han og orkesteret et opptak av Symfoni nr. 1 som vil bli strømmet i 30 dager fra 18. mars, som en markering av dette 100-årsjubileet.

Besøket i mars 1921 var komponistens andre besøk i Kristiania og det kom i stand på invitasjon fra ham som den gang var sjefdirigent, Georg Schneevoigt. Orkesteret var da bare to år gammelt og Sibelius var på høyden av sin karriere. I løpet av en uke dirigerte han tre konserter med egen musikk på tre forskjellige steder i byen. Symfonien ble spilt på den første konserten, i Universitetets Aula, med kongefamilien til stede. Midt i en stor økonomisk krise ble dette besøket en stor begivenhet med førstesideoppslag i avisene og fulle hus.

I 2015 ble Oslo-Filharmonien tildelt Sibelius-prisen for sin innsats for Sibelius’ musikk.

Opptaket blir tilgjengelig fra 18.mars kl. 21:00 på:
Oslo-Filharmoniens Facebookside
eller
Oslo-Filharmoniens YouTube-kanal

 Nyheter