Øverst fra venstre: Jan Vogler (Foto:  Marco Grob), Manfred Honeck (Foto: Felix Broede), Kent Nagano (www.kentnagano.com) og Bergen Nasjonale Operas glade enke.
Øverst fra venstre: Jan Vogler (Foto: Marco Grob), Manfred Honeck (Foto: Felix Broede), Kent Nagano (www.kentnagano.com) og Bergen Nasjonale Operas glade enke.

Noter og unoter

Smått og stort fra inn- og utland. Denne gangen om cellisten Jan Vogler, dirigentene Manfred Honeck og Kent Nagano og om den kommende oppsetningen av Den glade enke i Bergen Nasjonale Opera.

Fortjenstmedalje til Jan Vogler
I anledning dagen for den tyske gjenforeningen i 1990, fikk cellisten Jan Vogler nylig overrakt den tyske fortjenstmedaljen for 2021. Den kunne ikke deles ut i fjor på grunn av pandemien. I de neste par månedene er Vogler solist i Teatro Massimo ved en minnekonsert i forbindelse med den internasjonale Holocaustdagen, 27. januar, samt med et soloprogram i Elbphilharmonie i Hamburg. 2 februar Etter premieresuksessen på «New Worlds: The Cradle of Civilization» på den 74. Cannes-festivalen, blir den offentlige internasjonale premieredagen 2. februar. Andrew Moscatos film ledsager konserten med Bill Murray, Jan Vogler & Friends i Athen. 

 

Pittsburgh Symphoniorkester og Manfred Honeck
Manfred Honeck har vært musikksjef for Pittsburgh Symfoniorkester siden 2008, og på orkesterets oppfordring ble kontrakten hans i fjor utvidet til å gjelde gjennom sesongen 2027/28. Etter syv suksessrike Europaturneer så langt, legger de ut på turné igjen sommeren 2022. Orkesterets innspilling av Beethovens Niende (Reference Recordings) er nominert til Grammy-prisen 2022 i kategoriene Beste orkesterfremførelse og Beste lydteknikk. 

 

Kent Nagano 70 år
Kent Nagano hadde et travelt 2021. Han feiret sin 70-årsdag, ga ut en boks med verker av Olivier Messiaen på 3 CDer for BR Klassik Label, samt en egen bok 10 Lessons of my Life – Was wirklich zählt på Berlin Verlag. Nå er han noen uker i Hamburg og Paris for å dirigere konserter og opera. I Hamburg leder han byens filharmoniske orkester i flere symfonikonserter, og i Hamburg Staatsoper står Wagners Lohengrin og R. Strauss’ Elektra på programmene, samt flere oppførelser av koreografen John Neumeiers Beethoven Project II. I l’Opera de Paris dirigerer han i mars den nye produksjonen av Bernsteins A Quiet Place.

 

«Enka» i Bergen
Bergen Nasjonale Opera setter opp Lehárs operettesuksess Den glade enke i mars. Siden dette er en samproduksjon med Det Kongelige Teater i København, foreligger allerede kritikker derfra, og Politiken skrev «Det her er sindsykt morsomt!» I Bergen spilles den i Grieghallen 26. mars til 1. april. Ungdomsskoleelever får operettekurs (morsom idé), slik at de kan bli kjent med denne egentlig utdaterte sjangren. Denne versjonen – i tidligere operasjef i København, Kasper Holtens regi – og ikke minst i hans manussamarbeid med Adam Price, ligger mye til rette for nye frekke vrier. Den unge italienske dirigenten Vincenzo Milletari leder Bergen Filharmoniske Orkester, solister, Edvard Grieg Kor og danserne fra København, med denne våryre premieren på en fullscenisk versjon. Her blir det også skandinavisk forbrødring med både norske, svenske og danske sangere: Blant dem finner vi den norske sopranen Kari Postma i tittelrollen som Hanna Glawari, tenoren Peter Lodahl som Danilo, tenoren Bror Magnus Tødenes som den amorøse filmregissøren Camille, og artisten Silya Nymoen som kulturministerens utsendte «spion» Nielsen.

 Nyheter