Solistpris til Amalie Stalheim

Den norske solistpris 2021 er tildelt cellist Amalie Stalheim. I tillegg til prispengene, 100.000 kroner, får 28-åringen to prestisjefylte oppdrag: En egen konsert på Siljustøl under Festspillene i Bergen 2022 og et solistoppdrag på en konsert sammen med Bergen Filharmoniske Orkester 18. november i år. Der skal Stalheim fremføre Elgars Cellokonsert i e-moll med Joshua Weilerstein som dirigent. Konserten med blir også sendt i Hovedscenen på NRK2 og på bergenphillive.no.

- Det er en stor ære for meg å vinne Den norske solistpris! Det varmer å få en slik anerkjennelse, og det er en enorm inspirasjon videre, sier Amalie Stalheim selv.  

- Årets vinner er midt inne i en rakettkarriere som vekker oppsikt i Norden og internasjonalt. Amalie Stalheim har et usedvanlig bredt og interessant repertoar, tross sin unge alder, der rykende ferske cellokonserter og standardrepertoaret inngår like naturlig, sier Peter Herresthal, styreleder i Den norske solistpris.

Årets jury har bestått av Bergen Filharmoniske Orkesters sjefdirigent Edward Gardner, pianist Marianna Shirinyan, mezzosopran Anne Sofie von Otter og Bergen Filharmoniske Orkesters programsjef Oddmund Økland.

Amalie Stalheim (f. 1993) har vært solist med orkestre som Gulbenkian Orquestra, Oslo-Filharmonien, Kungliga Filharmonien i Stockholm, Gøteborg symfoniker, Oulu symfoniorkester og Kuopio Symfoniorkester. Hun er vinneren av Det Svenska Solistpriset 2018. I tillegg til å spille de tradisjonelle cellokonsertene, brenner hun for å bestille nyskrevet musikk for cello. Den kommende sesongen skal hun urfremføre og spille inn fem cellokonserter. Stalheim er en aktiv kammermusiker og har samarbeidet med musikere som Janine Jansen, Yo-Yo Ma, Leif Ove Andsnes, Christian Ihle Hadland, Lars Anders Tomter og Stenhammarkvartetten. Hun har studert hos professor Torleif Thedéen ved Edsbergs slott ved Kungliga musikhögskolan i Stockholm og Norges musikkhøgskole.Nyheter