Foto: Fjord Cadenza
Foto: Fjord Cadenza

Spektakulære konsertscener på Fjord Cadenza

Nerskøystøa. Smak på navnet, og se for deg konserten som finner sted akkurat der, onsdag 10.august. Der samarbeider Odd Nordstoga med Sjøforsvarets musikkorps. Konserten åpner Fjord Cadenza som finner sted på forskjellige steder i Skodje og omegn. 

- Vi er en klassisk festival, og ønsker å tilgjengeliggjøre den klassiske musikken. Det jobber vi mye med. I tillegg prøver vi å pakke produksjonene inn i nye, spennende konsertscener; mange av dem ute, forteller festivalsjef Hallvard Steinhovden. 

Nye steder
Under arbeidet med å sette opp programmet tenker de nytt om hvor konsertene skal spilles før musikerne engasjeres. I år stiller de med scener som Gomerhuset, Nerskøyløa, Skodje kyrkje, Ålesund kyrkje, Fosnavåg konserthus, Parken kulturhus, Jentekolonien, Dale gruvemuseum og Teaterfabrikken i Ålesund. 

Festivalen, som ble startet i 1993, finner sted fra 9.-14.august med 120 deltakende artister. 

Ridder Blåskjegg
Blant årets storsatsinger er operaen Ridder Blåskjegg av Bela Bartók med Hege Høisæter og Skodjes egen Magne Fremmerlid.

Scenografien består av en tekstinstallasjon som symboliserer borgens dører, og som belyses med fargeflater og teksturer i video og lyssetting. 

- Dette er en storproduksjon som finner sted i Ålesund kirke. Det er et veldig spennende prosjekt. Operaen er dyster, og den rører ved det dystre i menneskesinnet, forklarer Steinhovden.

- Opera i en kirke, er det greit?

– Ja, vi startet forberedelsene tidlig, og alt er godkjent av biskopen. Operaen gir oss et dyptgripende møte med ubevisste krefter og kamp mellom lys og mørke. Vi ønsker å fremføre verket i kirker av instrumentale og estetiske hensyn, og fordi både kirken og kunsten vil romme det som taler sant om mennesket. Hva skjer med verkets beskrivelse av menneskets skyggesider, når det bringes inn i kirkerommet? Ved å gå i respektfull dialog med kirkerommet, kan det åpne for et videre tolkningsrom og gi en mulighet til å bearbeide opplevelsen. Fra vår side ønsker vi også̊ å utforske hvordan kirkerommenes symbolikk og alt det de representerer, påvirker vår fremføring og publikums oppfattelse av verket og dets innhold. Rammene kirkerommet gir — håp og lys — kan hjelpe oss i møtet med det vonde og det truende, men også̊ uimotståelig mørke, mener festivalsjefen. 

Lars Notto Birkeland trakterer orgelet, og Tormod Rønning Kvam spiller flygel. Regien er ved Ivar Tindberg. 

Verdenspremiere
Hallvard Steinhovden trekker også frem verdenspremieren på Wolfgang Plagges Trippelkonsert. Den avslutter festivalen.  Plagge er årets festivalkomponist, og verket hans fremføres av Trio Sora og NUSO, Norsk ungdomssymfoniorkester, som består av unge musikere mellom 13 og 20 år fra hele landet. 

- Da festivalen startet for 29 år siden, hadde den en visjon om at unge musikere kunne få utvikle seg i samspill med profesjonelle. Det var grunnmuren for oppstarten. Mange av de unge fra den gangen sitter i norske orkestre i dag, sier Steinhovden. 

Orkesteret blir ledet av kunstnerisk leder for Fjord Cadenza, Rune Bergman, som er sjefdirigent for flere utenlandske orkestre. 

- Det er fantastisk å invitere de unge hit. Vi får et flott symfoniorkester og bidrar til utvikling av unge musikere. Gode samarbeid er stikkord under årets festival, forteller Steinhovden. 

Samisk inspirasjon
Wolfgang Plagge beskriver trippelkonserten slik: 

- I denne konserten er tonespråket preget av en merkbar samisk inspirasjon. Siste del inneholder en personjoik jeg selv har skrevet til en nær venn, ellers er ingen eksisterende joik sitert i verket. Men koloritten er tydelig, spesielt i yttersatsene. 

Videre skriver han i programmet:

- Jeg har alltid vært fascinert av urfolkskunsten og dens betydning for fremveksten av kunstmusikk i verden. Det er på høy tid at det samiske i nordisk kunst får spille en større rolle enn den har fått gjøre hittil. 

Mellom disse to konsertene kan publikum få med seg kammerkonserter, lunsjkonserter, folketoner i gruva, «hjemme hos»-konserter, barnekonserter og operapub, blant annet. 

- Hva gleder festivalsjefen seg mest til?

- Programmet er så proppfullt at jeg kommer til å løpe som en hodeløs kylling mellom alt. Jeg håper på godt vær, og om jeg får nyte solnedgangen i fjøra på Skodje med Odd Nordstoga og korpset, blir det en opplevelse for livet, avslutter Hallvard Steinhovden. 

Se hele programmet her.

Hege Høisæter og Magne fremmerlid fremfører Bartoks Ridde Blåskjegg i Ålesund kirke.

 Nyheter