Stafettveksling Gimse/Kielland
Marianne Beate Kielland blir ny kunstnerisk leder for Oslo Kammermusikkfestival når Håvard Gimse gir seg. I 30 år har han bidratt til festivalen – de siste 25 som en del av festivalens kunstneriske råd, de tre siste som kunstnerisk leder.
- Jeg ønsker å frigjøre kapasitet til familie og andre prosjekter, og jeg velger å overlevere stafettpinnen til Marianne, Vilde Frang og Wolfgang Plagge. Det gjør jeg i trygg forvissning om at festivalen er inne i en fin utvikling der både pandemi og organisering til stiftelse er unnagjort, forklarer Gimse.
Han ser fram til andre oppgaver, og ikke minst:
- Nå skal jeg ta min del av skolestart og barnebursdager.
Respekt
Pianisten er takknemlig for opplæringen han fikk fra sine forgjengere Arve Tellefsen og August Albertsen i å drive programarbeid for en festival.
- I mine tre år som leder har jeg sett det som et poeng at viktige elementer fra disse to kan leve videre. Det føler jeg meg trygg på nå som festivalens nye kunstneriske råd skal ledes av Marianne Beate. Jeg er sikker på at dette blir bra, og at publikum kan glede seg over nye, spennende konserter i Oslo hver august, utdyper han.
Den nye lederen er på sin side full av beundring for sin kollega:
- Jeg har stor respekt for Håvard som kunstner, interpret og som konseptskaper i festivalen. Han har enorm kunnskap om både utøvere og repertoar, og en teft for hva som vil fungere. Det har vært en ære å jobbe med ham to år i kunstnerisk råd, og jeg bøyer meg i ærbødighet for innsatsen han har lagt ned for norsk musikkliv gjennom arbeidet med Oslo Kammermusikkfestival, sier Kielland.
For neste års festival vil kunstnerisk råd bestå av Wolfgang Plagge og Vilde Frang med Marianne Beate Kielland i spissen som kunstnerisk leder.
Videreføre
- Tradisjonen som Arve Tellefsen skapte og førte gjennom tre tiår med festival skal vi respektere og videreføre. Spesielt har hans nysgjerrighet og interesse for den yngre garde av musikere vært viktig for dagens voksne musikergenerasjon, og jeg synes det også i fremtiden er viktig å løfte fram de som skal lede musikklivet vårt i årene som kommer, fortsetter Kielland.
Nye tanker
Hun ønsker å respektere tradisjonen – og tenke nye tanker.
– Jeg tror på festivaler som møteplass, inspirasjon og arnested for store opplevelser. Vi skal skape en festival som utfordrer, berører og sprenger grenser, samtidig som jeg synes det er veldig viktig å forbli i den klassiske musikktradisjonen. Vi skal fortsette å være en klassisk kammermusikkfestival hvor publikum møter utøvere fra inn- og utland på topp internasjonalt nivå. Men kanskje formatet og innpakningen av og til blir litt annerledes? Vi får se. Vi er flere som allerede har mange morsomme tanker om neste års festival, og vi gleder oss til å starte programarbeidet så snart blekket er tørket på årets festival, avslutter hun.
Konserten Mozart til Wien blir Håvard Gimses store avskjed til festivalen – en siste hilsen til festivalpublikummet han har fått et nært og godt forhold til de siste tiårene. På konserten er han solist i tre av Mozarts klaverkonserter.
Mozart til Wien, 19. august kl 18 i Universitetets aula.