Franz Schecker, Wolfgang Amadeus Mozart og Anton Webern står på programmet når Stavanger Kammermusikkfestival markerer musikkbyen Wien
Franz Schecker, Wolfgang Amadeus Mozart og Anton Webern står på programmet når Stavanger Kammermusikkfestival markerer musikkbyen Wien

Stavanger Kammermusikkfestival

På tirsdag 9. august starter årets kammermusikkfestival i Stavanger, med temaet Wien. 

Intet sted har skjønnhet og nevroser vandret hånd i hånd som i Wien. Som hovedstad i det enorme Habsburgmonarkiet, som på sitt største strakte seg til Balkan, Böhmen og dagens Ukraina, var Wien som en mektig elv, et brusende inferno hvor alle strømninger møttes for så å fosse videre. Men det fantes også plass for det hjemlige og solfylte; de østerrikske ländler og fjellsanger foreviget av Schubert, Kreislers milde vemod og Haydns bekymringsløse toner. Mot inngangen til 1900-tallet skulle mye forandre seg: den nervøse, men inderlige andre wienerskole med Berg og Webern, den evig hjemløse Mahler, Nietzsche som mer enn fusket i komponistfaget og en strøm av talenter som ettertiden ikke fant plass til i all trengselen, deriblant Franz Schreker, Ignaz Friedman og Franz Schmidt, som festivalen stifter bekjentskap med i år.

Mozart og Donau elvelangs
Og man kommer selvsagt ikke utenom Mozart, mannen som speiler alle epoker og samtidig står helt utenfor tiden i sin gudegitte strålekrans. Festivalen tilbyr også reise langs Donau, der man kan høre toner fra Schwarzwald i Tyskland, rumenske flatbygder, Bratislavas støvete gater og Ungarns slettelandskap. Det blir familieforestillinger, yogakonsert, pubkonserter og det estiske koret Vox Clamantis skal forene gregoriansk sang og Pärts toner på Utstein onsdag kveld.

Utenlandske og norske musikere
I årets festival våger man å invitere inn musikere fra utlandet igjen, både Norden og resten av Europa: Pieter Wiespelwey, Diana Ketler, Kristian Bezuidenhout, Bengt Forsberg, Sasha Sitkovetsky, Henning Kraggerud, Alma Kraggerud, Thorsten Johanns, Boris Brovtsyn, Catharina Chen, Eivind Ringstad, Razvan Popovici, Torleif Thedeen, Thorsten Johanns, Sverre Indris-Joner med flere. En av verdens beste kvartetter Quatuor Mosaïques samt det fantastiske koret Vox Clamantis fra Estland står også på programmet.

Lyttelos
Etter stor suksess i fjor, kommer Lyttelos og pianist Annabel Guaita tilbake for å gi en ny versjon av sitt signaturforedrag, der hun bruker musikken som virkemiddel til ikke bare å forstå musikken, men også oss selv. Anders Ohnstad, psykologspesialist og kandidat ved Norsk Psykoanalytisk Institutt og kunstnerisk leder Christian Ihle Hadland blir med på en løssnippet fagprat om den andre wienerskole og menneskets psyke sammen med Guaita. Ved begge anledningene vil det kretses rundt årets hovedtema, Wien, og alt som kommer fra dette kulturelle kraftsentrum.
 
Festivalen gleder seg også til nytt samarbeid med Stavanger symfoniorkester, der festivalen bidrar med solist Kristian Bezuidenhout.

Hele programmet finner du her.
Nyheter