Berliner Philharmonikers gamle Steinway D på vei opp trappen til Frimurerlogen med flygelflytteroboten Pianoplan.
Berliner Philharmonikers gamle Steinway D på vei opp trappen til Frimurerlogen med flygelflytteroboten Pianoplan.

Stjerneflygel fra Berlin til Trondheim

Trondheim kammermusikkfestival har kjøpt Berliner Philharmonikers gamle flygel – et praktfullt Steinway D. Sist fredag ankom instrumentet trønderhovedstaden, hvor det skal stå i frimurerlosjen.

- Vi er i ekstase over å ha flygelet på plass. Dette vil gi oss muligheten til å booke de største stjernene, sier Kristin Reigstad i Trondheim kammermusikkfestival.

Favorittflygelet til Schiff

I Berlin har instrumentet stått i «Kammermusiksaal» og er blitt brukt av verdens fremste og mest berømte pianister på konserter og innspillinger. Flygelet er kjent som favorittflygelet til Sir András Schiff, og Yuya Wang har spilt inn plate for Deutsche Grammophon på det.

Klaverrestauratør Thomas Hübsch har brukt et år på å totalrenovere flygelet. Han kommer til Trondheim i september for å foreta de siste justeringene etter flyttingen og sørge for at instrumentet er i god stand til Trondheim kammermusikkfestival, som går av stabelen 20.-27. september.

Flygelet innvies 22. september på konserten Nytt flygel med en rekke storslagne pianister, blant andre den internasjonale stjernen Saskia Giorgini, og Trondheimspianistene Jørgen Larsen, Mona Spigseth, Trygve Brøske og Margaret Stachievicz. I tillegg kommer (selvfølgelig) Ingrid Bjørnov med utdrag fra sin forestilling Steinway to heaven.

-Trondheim kammermusikkfestival fyller 25 år i 2020, og flygelet er en av to jubileumsgaver fra oss til Trondheim, sier festivalsjef Sigmund Tvete Vik.

Den andre gaven er levert i samarbeid med Norinvest: gatekunstverket Musikk er alt. Alt er musikk på Peter Egges plass, laget av Skurktur.

Instrumentkjøpet er finansiert av Nordenfjelske Bykreditts Stiftelse, Bergesenstiftelsen og gjennom salg av det gamle flygelet.Nyheter