Foto: F. Hoffmann / La Roche Ltd.
Foto: F. Hoffmann / La Roche Ltd.

Stor feiring av Sofia Gubaidulinas 90-årsdag

Russlands store komponist Sofia Gubaidulina fyller 90 år 24. oktober.  Det går ikke upåaktet hen. Verden over blir denne unike kreative begavelsen hedret, flere steder med hele konsertserier, og Deutsche Grammophon utgir en plate med nye innspillinger med Gewanthausorkesteret.

Gubaidulina ble født i Tartarrepublikken i Sovjet. Under sine studier i Kazan og Moskva utviklet hun sin høyst originale musikalske stil, der hun kombinerte modernisme og improvisatoriske elementer med poetisk følsomhet og religiøs mystikk. Etter at hun forlot Sovjet har hun bodd i en liten landsby utenfor Hamburg, der hun har funnet den fred og ro hun trenger for å makte alle de internasjonale bestillingene hun har mottatt.

To av verkene på platen er av relativt ny dato: Fiolinkonsert nr. 3 - Dialogue: Ich und Du (2018) med Vadim Repin som solist, og orkesterverket The Wrath of God, som ble urfremført på festivalen Wien Modern i fjor. Det siste verket på platen er The Light of the End, som hun skrev til Boston Symfoniorkester i 2003, der hun utforsker konflikten mellom naturtonerekken og temperert stemming. 

Dirigent på platen er Andris Nelsons, som er sentral i feiringen. I perioden 21.-23. oktober lader han opp til 90-årsdagen ved å fremføre de tre verkene med Boston Symfoniorkester, der han er sjefdirigent. Det er han også i Gewandhausorkesteret i Leipzig, der Gubaidulina i inneværende og neste sesong er portrettkomponist med en rekke fremførelser både for orkester og kammerensembler. På selve 90-årsdagen arrangerer Gewandhaus en hel Gubaidulina-dag.

I Moskva vil markeringene finne sted i november når Svetlanov State Symphony Orchestra og Vladimir Jurowski gir russisk førstegangsfremførelse av The Wrath of God, og i tillegg spiller Mirage, kantaten Rubayat og Night in Memphis for orkester og jazzband. I Moskva blir det også portrettkonserter i Gnessin Academy og i Komponistenes hus, mens Kazan arrangerer en hel Gubadulina-festival i perioden 25.-31. oktober.Nyheter