Sverre Gunnar Haga om Tsjaikovskij
Russere som har vært døde nesten hundre år kan fortsatt gjøre nytte for seg. Bare spør Oslo-Filharmonien!
Neste klassiske bok ut i serien Norske albumklassikere skal skrives av Sverre Gunnar Haga, som tar utgangspunkt i hans eget møte med Oslo-Filharmonien og Mariss Jansons innspilling av Tsjaikovskijs Symfoni nr. 4. Den ble en «game-changer» da den kom ut i 1985 – og livsendrende for forfatteren som kjøpte platen fem år senere, 22 år gammel.
Dette er en spennende og viktig fortelling fra nyere norsk kulturhistorie. Innspillingen fikk store ringvirkninger som fortsatt er merkbare; ingen – hverken i Norge eller utenlands – hadde ventet at Oslo-Filharmonien skulle kunne markere seg internasjonalt på Tsjaikovskij.
I 1979 ble Mariss Jansons ny dirigent for orkesteret, og med innspillingene av Tsjaikovskij-symfoniene tok orkestret plutseig steget fra å være et orkester fra et sted i utkanten av Europa, til å bli et av verdens mest etterspurte. Samme år som a-ha erobret verden med Take on me, kom Oslo-Filharmonien gjennom lydmuren med russisk lidelse og skjønnhet i storformat – og endret for alltid oppfatningen om hva som var mulig å oppnå for norske, klassiske musikere ute i verden.
Innspillingen av Tsjaikovskijs 4. symfoni er et monument over skjebne og melankoli som sitter like sterkt i lytteren som dagen den ble spilt inn. Haga vil gi et dypdykk i bakgrunnshistorien om hvordan innspillingene kom i stand og i hvordan de ble mottatt. Boken vil også gi plass til den gripende og sterke historien som ligger bak selve verket. 4. symfonien ble til under en meget dramatisk periode i Tsjaikovskijs liv.
Så vil det også være en personlig historie inn i dette:
- Jeg kjøpte plata i 1990 fordi jeg var veldig nysgjerrig på klassisk musikk, uten å ha noen peiling. Tsjaikovskijs 4. med Oslo-filharmonien ble fyrtårnet i min utforskning av musikksjangeren – og grunnlaget for en livslang interesse som bare blir sterkere og sterkere med årene. Slik er det med oss over 50. Vi kan ikke få nok av symfonisk musikk og 2. verdenskrig, forklarer Sverre Gunnar Haga.
Haga har i 30 år arbeidet som journalist, forfatter og kommunikasjonsrådgiver i Dagbladet, Den Norske Opera & Ballett, DOGA og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Han har skrevet syv bøker om mat, humor, historie og kultur. Han holder også kræsjkurs i opera, Død og fordervelse i tre akter, som han har fremført i kulturhus og på offentlige scener over hele Norge.
Som vanlig i serien Norske albumklassikere er utgivelsen avhengig av crowd-funding. Hvis nok kjøpere melder seg innen 19. mai til Bidra.no blir det bok ca. et halvt år senere