Foto: Terje Tjeransen/Wikipedia
Foto: Terje Tjeransen/Wikipedia

Sverre Valen er død, 97 år gammel

Sverre Valen var en bauta i norsk musikk- og korliv. Han var en drivkraft i Sandefjords kulturliv og skapte kvalitet i alt han foretok seg, sier byens kommunalsjef for kultur, idrett og fritid.

Som dirigent for Sandefjord Jentekor var han et forbilde og oppnådde store prestasjoner også langt uten for byens og landets grenser. Han dirigerte også mange andre kor gjennom et langt liv. Allerede som 22-åring ledet Valen seks av Hamars ni kor, og gjorde seg bemerket i Musikk-Norge. Fra 1956 bodde han i Sandefjord, der han stiftet jentekoret samme år. Han klarte den «bragden å bringe et jentekor fra en provinsby til verdenstoppen, med toppkritikker fra konserter i Carnegie Hall og Peterskirken» skrev Sandefjords Blad ved hans bortgang 18. mars.  

Gjennombruddet kom i 1969 da Sandefjord Jentekor vant 1. premie i BBCs prestisjetunge korkonkurranse «Let the People Sing». Det ble 1. priser i Wien i 1979 og 1990, samt en rekke andre priser for over 60 plateutgivelser. Valen fikk Spellemannprisen, ble æresmedlem i Korforbundet, og ble utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Nyheter