Norske Tabita Berglund har akkurat blitt utnevnt til første gjestedirigent for Detroit Symphony Orchestra. Foto: DSO / Sarah Smarch

Berglund utnevnt som første gjestedirigent for Detroit Symphony Orchestra

Norske Tabita Berglund har akkurat blitt utnevnt til første gjestedirigent for Detroit Symphony Orchestra. Foto: DSO / Sarah Smarch
Norske Tabita Berglund har akkurat blitt utnevnt til første gjestedirigent for Detroit Symphony Orchestra. Foto: DSO / Sarah Smarch

Berglund utnevnt som første gjestedirigent for Detroit Symphony Orchestra

Den norske dirigenten Tabita Berglund er utnevnt som første gjestedirigent for Detroit Symphony Orchestra, et av de høyest rangerte orkestrene i USA.
- En merkedag for norsk musikkliv, sier Leif Ove Andsnes.


Red.


Berglunds mangeårige samarbeidspartnere Leif Ove Andsnes gratulerer og bemerker i likhet med andre norske kolleger at utnevnelsen som første gjestedirigent for Detroit Symphony Orchestra (DSO) er en stor begivenhet:

- Dette er en merkedag for norsk musikkliv. Jeg har spilt endel med DSO og har flere veldig gode minner fra konserter i Detroits glimrende Orchestra hall, en av USAs beste konsertsaler. DSO er et orkester på høyt nivå i amerikansk og internasjonal sammenheng, og det blir veldig spennende å se hva Tabita kan utvikle der borte, sier Andsnes.

Truls Mørk har samarbeidet med Tabita og var også hennes cellolærer ved Norges Musikkhøgskole. Han gratulerer og uttaler:

- Det er utrolig imponerende hva Tabita får til. Hennes fantastiske utvikling som musiker fører henne opp blant toppsjiktet av unge, internasjonalt anerkjente dirigenter. Så vidt jeg vet er hun den eneste norske dirigent som noen gang har fått en slik posisjon i et av USAs topporkestre.

Umiddelbar kontakt

Engasjementet som første gjestedirigent varer i fire år med start i oktober 2024. Kontakten var umiddelbart god da Berglund dirigerte orkesteret for første gang i januar 2023. President og administrerende direktør i DSO, Erik Rönmark, sier om utnevnelsen:

- Vi er beæret over å kunne ønske Tabita velkommen til oss. Fra det øyeblikket hun gikk opp på podiet var det en helt spesiell kjemi mellom henne og musikerne våre som førte til enestående musisering. Tabitas talent og magnetiske energi gir oss muligheten til å utforske nye musikalske verdener.

Berglund vil dirigere DSO flere uker hver sesong. Det første programmet består av den amerikanske premieren av Anna Clynes fiolinkonsert Time and Tides med den finske fiolinisten Pekka Kuusisto, Four Sea Interludes av Britten og Lemminkäinen-suiten av Sibelius. I mars 2025 dirigerer hun Beethovens 5. pianokonsert med Cédric Tiberghien og Bilder fra en utstilling av Mussorgskij. Konsertene strømmes på DSOs Live from Orchestra Hall.

Berglund sier om utnevnelsen:

- Første gang jeg jobbet med orkesteret slo det meg at dette er et orkester som vet at musikk er viktig. Deres ambisjon om å utgjøre en forskjell for folk gjennom musikalske prestasjoner harmonerer godt med min egen tro på musikkens evne til menneskelig forandring. Jeg er stolt over å bli en del av det kunstneriske laget i DSO, sier Berglund.

Stort for norsk musikkliv

Utnevnelsen i Detroit er et viktig steg i Berglunds internasjonale karriere. I januar 2024 debuterte hun med Dallas Symphony Orchestra. Flere ledende amerikanske orkestre står for tur, og i november 2024 får hun sin asiatiske debut med Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra i Japan.

Tabitas tidligere lærer ved Norges Musikkhøgskole Ole Kristian Ruud, uttaler:

- Jeg vil gratulere Tabita for utnevnelsen som første gjestedirigent til et av de høyest rangerte orkestrene i USA. Dette er stort for norsk musikkliv og den norske dirigentstanden.

Kometkarriere

Etter debuten med Kringkastingsorkesteret i 2019 har Berglund hatt en kometkarriere. Siden 2021 har hun vært første gjestedirigent for Kristiansand Symfoniorkester. I tillegg til engasjementet i Detroit inkluderer nylige og kommende høydepunkt engasjementer hos Finlands Radios Symfoniorkester, Bergen Filharmoniske Orkester, Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna, Berner Symphonieorchester, Orchestre National de Lyon, Dresdner Philharmonie, Düsseldorfer Symphoniker, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Philharmonia Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra og Garsington Opera (Mozart: Figaros bryllup).  

Tabita Berglund er hyllet som «en av Europas mest lovende dirigenter» (Helsingin Sanomat). Hun har gjort kometkarriere siden debuten med Kringkastingsorkesteret i 2019 og høster lovord for sin levende og karismatiske stil som inspirerer til «eksepsjonell musisering» (The Arts Desk). Berglund har siden 2021 vært første gjestedirigent i Kristiansand Symfoniorkester. I februar 2024 annonseres engasjementet som første gjestedirigent i Detroit Symphony Orchestra. 

Berglund ble uteksaminert fra Norges Musikkhøgskole i 2019 der hun studerte dirigering hos Ole Kristian Ruud. Opprinnelig var hun cellist og studerte til master hos Truls Mørk, før dirigering ble hennes hovedfokus i 2015. Allerede i studietiden ble hun tatt opp blant artistene i HarrisonParrotts management i London. Berglunds debutplate, der hun dirigerer Oslo-Filharmonien med fiolinist Sonoko Miriam Welde, ble utgitt i 2021 og nominert til Spellemann. Berglund mottok Gstaad dirigentakademis Neeme Järvi-pris i 2018 og Statens kunstnerstipend for 2020-2022.

 I sesongen 2023/24 samarbeider Berglund med internasjonalt anerkjente solister som Truls Mørk, Jean-Yves Thibaudet, Leila Josefowicz, Camilla Tilling, Benjamin Beilman, Paul Lewis og Johan Dalene og blant høydepunktene er debut med Dallas Symphony Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, BBC Scottish Symphony, Dresdner Philharmonie, Düsseldorfer Symphoniker, Berner Symphonieorchester og Orchestre National de Lyon. Hun opptrer for første gang på den prestisjetunge Grafenegg-festivalen sammen med Tonkünstler-Orchester Niederösterreich som hun har samarbeidet med flere ganger. Sommeren 2024 får Berglund sin operadebut i Mozarts Figaros bryllup ved Garsington Opera.Nyheter