Teresa Berganza er død

En av 1900-tallets fremste mezzosopraner, Tereza Berganza, gikk bort 13. mai i San Lorenzo de El Escorial i Spania, 89 år gammel.

Hun ble født i Madrid i 1933 og fikk sin utdannelse ved konservatoriet der. Hennes operadebuter i 1957 må omtales som ganske oppsiktsvekkende: som Dorabella i Cosi fan tutte ved festspillene i Aix-en-Provance, som Cherubino i Figaros bryllup ved La Scala og i tittelrollen i Rossinis Askepott på festivalen i Glyndebourne. Etter å har gjort stor suksess ved europeiske operahus, debuterte hun i 1967 på Metropolitan i New York som Cherubino, som var og ble en signaturrolle. Hennes karriere falt sammen med en internasjonal gjenoppdagelse av Rossini og hun ble spesielt kjent for sin tolkning av Rosina i Barberen i Sevilla, der hennes perfekte koloratur og skuespillertalent kom til sin rett.

I mer dempet repertoar, som Berlioz’ orkestersanger Les nuits d’eté, fremsto hun som en raffinert og elegant utøver. Hun hadde også et stort repertoar av sanger på spansk, italiensk, fransk, tysk og russisk.Nyheter