Foto: Cathrine Dokken
Foto: Cathrine Dokken

Tett på musikken i vakre Valdres

Omtrent 30 konserter på 15 steder – med noen av verdens fremste klassiske utøvere. Det er blant opplevelsene som venter besøkende til Valdres sommerfestival fra 28.juni til 2.juli. Publikum får oppleve at musikere som Leif Ove Andsnes, Torleif Thedéen, Alissa Margulis og Marianna Shirinyan spiller konserter i låver, kirker og ute i Valdresnaturen.

Åpningskonserten er kalt Forbudt kjærlighet. Der får publikum et første møte med festivalutøverne og 80 musikere i Ung Filharmoni. Det skjer i Valdreshallene. De spiller Pjotr Tsjajkovskijs Symfoni nr.4 med Eivind Aadland som dirigent.

Familieforestilling med Valdres sommerballett finne sted samme ettermiddag, og publikum kan flere ganger nyte gourmetmat og musikk på Nythun.

Opera
For første gang settes det opp en operaforestilling i disse traktene. Janáčeks The Diary of One Who Vanished (The Diary of One Who Disappeared) er opprinnelig en historie om en mann som forelsker seg i en sigøynerjente, noe som var ansett som uakseptabelt. I Victoria Puttermans regi møter hovedpersonen i stedet en mann, og denne affæren får hovedpersonen til å bli dypere kjent med seg selv. Handlingen er satt til 50-tallet, der homofili kunne medføre både utstøtelse og fengselsstraff. 

Andsnes
Lørdag kveld, i Aurdal kirke, får publikum blant andre møte Leif Ove Andsnes. Han spiller musikk av Leoš Janáček og Johannes Brahms. På programmet står også det helt spesielle verket Black Angels. George Crumb fullførte verket fredag den trettende i mars 1970, og refererer til både Vietnamkrigen, Schuberts Døden og piken-kvartett og skjebnetallene 13 og 7. 

Avslutningskonserten finner sted i Trykkerihallen søndag ettermiddag. Der blir det spilt høyromantisk musikk av blant andre Robert Schumann, Clara Schumann, og Johannes Brahms. Mange av festivalens musikere deltar. 

Leif Ove Andsnes er blant årets festivalgjester. Foto: Gregor Hohenberg

Fremtidens musikkliv
En samtale om veien videre står også på årets program. «Hva vil kreves av klassiske musikere om 20 år? Og hvordan kan vi drive fremtidens musikkliv på en bærekraftig måte?» spør styreleder Trine Skei Grande. Hun har invitert med cellosolist Jakob Koranyi fra festivalens kunstneriske råd, Harald Ramm Haugland fra Papillon-programmet, kursdeltaker Vårin Lie Rognes og lærer og cellist i Oslo-filharmonien Kari Ravnan, til en samtale rundt dette. 

Dyktige utøvere påtar seg også rollene som lærere. Disse holder daglig åpne mesterklasser på Nord-Aurdal barneskole. Robin Wilson, Henning Kraggerud og Atle Sponberg underviser fiolinister. Ida Klokk-Bryhn trakterer bratsj. Torleif Thedeen og Jakob Koranyi er lærere for cellister, Ann-Helen Moen øser av sin erfaring for sangere, Sergej Osadchuk, Maina Pliassova og Julie Yuqing Ye underviser klaverstudenter. Kari Ravnan hjelper kammermusikkgruppen.

Valdres sommersymfoni er en del av Norsk ressurssenter for klassisk musikk KF som drifter festivalen, kursene samt nasjonale og internasjonale prosjekter.

De to kunstneriske ledernde er også blant utøverne. Foto: Balazs Borocz

Papillon
Festivalen er også arena for det såkalte Papillonprosjektet som har vært gjennomført i tre år. I prosjektet får unge talenter innen klassisk musikk en arena med tett oppfølging av kunstneriske ledere for festivalen, Guro kleven Hagen og Marianna Shirinyan, og kunstnerisk leder for kursene, Alf Richard Kraggerud. 

Papillonprosjektets visjon er å gjøre unge musikere bedre rustet til senere å møte et tøft profesjonelt marked. 

Festivalkunstner
Årets festivalkunstner er Ragnhild Nes. Hun stiller ut i Festivalkontoret i Stasjonsbygningen. Åpningen, der Nes er til stede for å fortelle om sine tanker bak verkene, finner sted onsdag ettermiddag. Det blir musikk ved Papillon-musikere.

For mer infromasjon, se her.


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler