Tett på musikken i vakre Valdres
Omtrent 30 konserter på 15 steder – med noen av verdens fremste klassiske utøvere. Det er blant opplevelsene som venter besøkende til Valdres sommerfestival fra 28.juni til 2.juli. Publikum får oppleve at musikere som Leif Ove Andsnes, Torleif Thedéen, Alissa Margulis og Marianna Shirinyan spiller konserter i låver, kirker og ute i Valdresnaturen.
Åpningskonserten er kalt Forbudt kjærlighet. Der får publikum et første møte med festivalutøverne og 80 musikere i Ung Filharmoni. Det skjer i Valdreshallene. De spiller Pjotr Tsjajkovskijs Symfoni nr.4 med Eivind Aadland som dirigent.
Familieforestilling med Valdres sommerballett finne sted samme ettermiddag, og publikum kan flere ganger nyte gourmetmat og musikk på Nythun.
Opera
For første gang settes det opp en operaforestilling i disse traktene. Janáčeks The Diary of One Who Vanished (The Diary of One Who Disappeared) er opprinnelig en historie om en mann som forelsker seg i en sigøynerjente, noe som var ansett som uakseptabelt. I Victoria Puttermans regi møter hovedpersonen i stedet en mann, og denne affæren får hovedpersonen til å bli dypere kjent med seg selv. Handlingen er satt til 50-tallet, der homofili kunne medføre både utstøtelse og fengselsstraff.
Andsnes
Lørdag kveld, i Aurdal kirke, får publikum blant andre møte Leif Ove Andsnes. Han spiller musikk av Leoš Janáček og Johannes Brahms. På programmet står også det helt spesielle verket Black Angels. George Crumb fullførte verket fredag den trettende i mars 1970, og refererer til både Vietnamkrigen, Schuberts Døden og piken-kvartett og skjebnetallene 13 og 7.
Avslutningskonserten finner sted i Trykkerihallen søndag ettermiddag. Der blir det spilt høyromantisk musikk av blant andre Robert Schumann, Clara Schumann, og Johannes Brahms. Mange av festivalens musikere deltar.
Fremtidens musikkliv
En samtale om veien videre står også på årets program. «Hva vil kreves av klassiske musikere om 20 år? Og hvordan kan vi drive fremtidens musikkliv på en bærekraftig måte?» spør styreleder Trine Skei Grande. Hun har invitert med cellosolist Jakob Koranyi fra festivalens kunstneriske råd, Harald Ramm Haugland fra Papillon-programmet, kursdeltaker Vårin Lie Rognes og lærer og cellist i Oslo-filharmonien Kari Ravnan, til en samtale rundt dette.
Dyktige utøvere påtar seg også rollene som lærere. Disse holder daglig åpne mesterklasser på Nord-Aurdal barneskole. Robin Wilson, Henning Kraggerud og Atle Sponberg underviser fiolinister. Ida Klokk-Bryhn trakterer bratsj. Torleif Thedeen og Jakob Koranyi er lærere for cellister, Ann-Helen Moen øser av sin erfaring for sangere, Sergej Osadchuk, Maina Pliassova og Julie Yuqing Ye underviser klaverstudenter. Kari Ravnan hjelper kammermusikkgruppen.
Valdres sommersymfoni er en del av Norsk ressurssenter for klassisk musikk KF som drifter festivalen, kursene samt nasjonale og internasjonale prosjekter.
Papillon
Festivalen er også arena for det såkalte Papillonprosjektet som har vært gjennomført i tre år. I prosjektet får unge talenter innen klassisk musikk en arena med tett oppfølging av kunstneriske ledere for festivalen, Guro kleven Hagen og Marianna Shirinyan, og kunstnerisk leder for kursene, Alf Richard Kraggerud.
Papillonprosjektets visjon er å gjøre unge musikere bedre rustet til senere å møte et tøft profesjonelt marked.
Festivalkunstner
Årets festivalkunstner er Ragnhild Nes. Hun stiller ut i Festivalkontoret i Stasjonsbygningen. Åpningen, der Nes er til stede for å fortelle om sine tanker bak verkene, finner sted onsdag ettermiddag. Det blir musikk ved Papillon-musikere.
For mer infromasjon, se her.