Sommerfest og moro i krigstider. Foto: Ivar Kraglund
Sommerfest og moro i krigstider. Foto: Ivar Kraglund

Tilbake til Oscarsborg i 1940

På Oscarsborg festning møter du både Marie Hamsun, oberst Birger Eriksen og sommerfest med lek og skjemt. Alt er en del av operaen Kommandanten

 


Skrevet av Brita Skogly Kraglund.


Forventningene er store der folk strømmer til øya. Sola skinner, sjøen glitrer denne augustdagen når ferga frakter både publikum og operasangere den korte turen over Drøbaksundet. Det er premieredag for den nyskrevne operaen av komponist Trygve Brøske og tekstforfatter Marianne Meløy.

De fleste vet noe om hva som skjedde akkurat her 9.april 1940, men allikevel benytter mange seg av tilbudet om detaljert kunnskap der museumsguide Morten Svinndal holder forsnakk om emnet i Borggården.

Todelt
Selve forestillingen er delt i to. Første del er et vandreteater der publikum er delt i grupper.  Vi blir geleidet til fem ulike steder på festningen. Opp trapper, inn i tuneller. På voller med utsikt over stedet der Blücher ble senket.  Og der forteller de blå guidene i vår gruppe om ting som skjedde, holder quiz og lærer bort strofer av en sang. Sangen blir gjentatt mange ganger på turen. Veldig entusiastiske er guidene – med spørsmål som er så enkle at de kanskje hadde passet best for en skoleklasse på tur. De fleste i dagens forsamling vet nok at krigen i Norge sluttet i mai 1945.

Foto: Brita Skogly Kraglund

Underholdning
På mange av postene blir vi underholdt. Marie Hamsun synger med Sigrid Undset. Der dukket også Ingrid Bjerkås opp i prestekjole. Hun ble ellers Norges første kvinnelige prest først i 1961. En turntropp med voksne damer blir holdt i tømmene av sin instruktør med musikk fra høyttalere, ungdom på tur heiser et blomsterkors, en «publikummer» motsier Kong Haakon og kronprins Olav ved det som skal forestille kongebjørka. «Det er ingen bjørk, det er ei furu», er hans mantra. Men det munner ut i at alt kan ikke være historisk korrekt.

Trengte moro
Når vi kommer til sommerfesten der både barn og voksne spiller og danser, får vi vandrere innblikk i at folk på denne tiden også trengte moro, musikk og lek for å være nyttige og lykkelige.

Gjennom hele vandringen dukker historisk korrekte folk opp uten å si eller gjøre noe. De bare skapte en riktig tidskoloritt.

Tilbake på Festningsplassen er det tid for pause – og omkledning til varme klær før selve forestillingen som starter etter solnedgang.

Historiske personer
Kongelige Norske Marines Musikkorps ledsager kor og solister. Og alle blir stadig akkompagnert av måkene som nok lurer på hva som foregår i den ellers så fredelige festningens borggård.

Mange historiske personer dukker opp på scenen. Det er godt å ha program som kan forklare litt, for her fortelles mange ulike historier i ulike tablåer. Vi møtte både Birger Eriksen, kaptein Heinrich, Hitler, Stalin, Putin, Aleksander den store, Putin, Quisling, Johan Nygaardsvold, Angela Merkel og Greta Thunberg. «Debatten» dem imellom ble ledet av Fredrik Solvang. Den utartet til en slags polsk riksdag der alle sang i munnen på hverandre.

Den sterkeste opplevelsen for meg denne kvelden var da dirigent Christian Eggen satte seg ned på scenekanten og fortalte om den røde bilen, der kona til kommandant Eriksen satt sammen med barna. De hadde fått beskjed om å rømme fra Oscarsborg. Mange år senere møttes den tyske soldaten som skjøt og et av barna tilfeldig. Soldaten lurte på om han hadde drept noen. Det kunne nordmannen avkrefte.

25 år som sjef
Operasjef Anne Felberg, som avslutter sitt oppdrag etter 25 år som Oscarsborgoperaens leder, fikk stor applaus sammen med sitt store ensemble før publikum bega seg til fergen for å fraktes over til Drøbak i nattemørket.
Da kom regnet.

Det kommer anmeldelse av opeaen på et senere tidspunkt.Nyheter