Oslo-Filharmonien er en av hovedattraksjonene i Kulturelt Initiativs Beethovenfeiring i Sandefjord. Foto C.F.Wesenberg
Oslo-Filharmonien er en av hovedattraksjonene i Kulturelt Initiativs Beethovenfeiring i Sandefjord. Foto C.F.Wesenberg

TO BEethoven – or not TO BEethoven

I likhet med alle andre planer for Beethovens 250-årsjubileum i 2020, har Kulturelt initiativ i Sandefjords storsasting, TO BEethoven – or note TO Beethoven, blitt rammet av pandemien. Men de kan likevel presentere sitt program for høsten nesten helt som planlagt.

Den fører frem til selve føselsdagen 16. desember med et dypdykk i både hovedpersonens virke og kontraster fra samtidskomponister – både i hans egen og vår tid. Oslo-Filharmonien bebudete besøk til Hjertnessenteret den dagen med 9. symfoni, må dessverre vike. Den store kordeltagelsen som kreves for å fremføre Ode an die Freude! lar seg ikke forene med koronatiltakene. Til gjengjeld kommer orkesteret på besøk 14. november med Leonore-ouverture nr. 3, nr 5, Skjebnesymfonien, og Klaverkonsert nr. 4 med Behzod Abduraimov som solist. Dirigent er Juanjo Mena. 

 

I tillegg kommer solister fra Oslo-Filharmonien til Hjertnes 20. september med blant annet Beethovens mest populære kammermusikkverk i hans egen tid – Septett opus 20 i Ess-dur (1800), tilegnet Keiserinne Maria Theresa. Med varighet som en symfoni – og én musiker på hver stemme - setter den fokus på instrumentenes egenart og disse solistenes dyktighet.

Engegårdkvartetten gir en hel kammermusikkhelg i Hjertnes kulturhus med tre konserter 9.-11. oktober. Ensemblet, som startet i 2006, høstet tidlig internasjonal anerkjennelse og har fått tette bånd til en rekke internasjonale utøvere gjennom opptredener ved store konsertarenaer og festivaler i Europa. De byr på verker av Haydn, Beethoven, Olli Mustonen, Mozart og Brahms. Med seg på noen av dem har de bratsjisten Eivind Holtsmark Ringstad, som gjør internasjonal karriere etter å ha vunnet Eurovision Young Musician og vært en BBC Young Generation Artist.

Kulturelt inititativs konserter kan man lese mer om i Klassiskmusikk.coms kalender.Nyheter