Britske Mark Simpson er årets festivalkomponist. Foto: Bo Lutoslawski
Britske Mark Simpson er årets festivalkomponist. Foto: Bo Lutoslawski

Trondheim kammermusikkfestival

Trondheim kammermusikkfestival (20.-27. september) avvikles nesten helt etter planen, covid-19 til tross.

Festivalen – nr. 25 i rekken – innledes med et arrangement på Ferstad gård søndag 20., der den private Riis-samlingen av Weidemann-kunst møter musikksjangeren «Gammalgrass» ved musikerne Carsten Stiansen, Ola Kvernberg og Ole Morten Vågan. Samlingen har ikke vært vist offentlig på nesten 50 år.

Selve festivalåpningen skjer mandag 21. september. Da inviteres byens befolkning til å delta i musikalsk kammerorientering i sentrumsgatene, der publikum kan finne poster med musikere – kanskje Bach på «Bachlandet» eller Chopin på et shoppingsenter? Det vanker premier til dem som finner flest poster. Som vanlig blir det fokus på mat, med en musikalsk aften på restaurant Credo.

Det nye Steinway-flygelet som er hentet opp fra Berlin-filharmonien, får sin Trondheimdebut med blant andre Erlend Skomsvoll og Ingrid Bjørnov.

Årets festivalkomponist er britiske Mark Simpson (32). Han var fra ung alder både toppklarinettist og -komponist og deltar i begge egenskaper på fem forskjellige konserter; onsdag blir en hel konsert viet hans musikk. Samme kveld kan publikum også oppleve en aften med Schubertlieder ved tenoren Mark Padmore og pianisten Saskia Giorgini, og Mendelssohns strykekvartett i a-moll med Quatour Van Kuijk.

Beethoven-jubileet feirer festivalen på en spesiell måte: Da kan publikum få føle verkene han komponerte på slutten av livet, da han var døv, under konserten Gjør som Beethoven – føl musikken! Konserten er like relevant for hørende som for hørselshemmede, opplyser festivalen.

En kanskje litt oppsiktsvekkende milepæl blir det på fredag 25. september når Nidarosdomens jentekor og Nidarosdomens guttekor har konsert sammen for første gang i historien! Konserten blir også en «reunion» med to profesjonelle musikere, som nå skal være solister med sine tidligere kor: mezzosopranen Astrid Nordstad med jentekoret og fiolinisten Viktor Stenhjelm med guttekoret.

Det blir konsert med Luftforsvarets musikkorps, hjemme-hos-konserter, nattkonsert i Erkebispegården med Quatour Van Kuijk og avslutningskonsert med deltakerne på årets Trondheim International Chamber Music Academy, fire unge norske strykekvartetter som har vært samlet under hele festivalen underledelse av festivalens gjestemusikere.  Dette er en del av festivalens ambisiøse program for unge talenter, som blant annet byr på et stort arrangement lørdag 26. september.        

Hele programmet finner du her.

Sangeren Astrid Nordstad deltar i talentsatsingen til Trondheim Kammermusikkfestival. Foto: Lasse Berre

 Artikler