Sigurd Imsen

Trondheimsbarokk ukens album i Tyskland

Sigurd Imsen
Sigurd Imsen

Trondheimsbarokk ukens album i Tyskland

The Trondheim Concertos, innspilt av Trondheim Symfoniorkesters barokkensemble, er valgt til ukens album i den tyske radiokanalen RBB – Kultur, der alle verkene vil bli fremført i løpet av uken. 


Tekst KM red I Fotos: Morten Lindberg, 2L


Musikken er hentet fra Gunnerus-biblioteket i Trondheim, Norges eldste vitenskapelige bibliotek, som har en rekke manuskripter fra barokkens kjente og mindre kjente komponister. Noen av dem befant seg i Trondheim, blant andre Johan Daniel Berlin, som i sin tid eide disse notene. Han var Norges mest produktive komponist på 1700-tallet. Et av verkene på platen er skrevet av hans sønn Johan Heinrich Berlin. I samlingen er det også håndskrevne kopier av andre barokk-komponister som Antonio Vivaldi, hvis Fiolinkonsert i A-dur med undertittelen Gjøken også er med. I tillegg spilles et verk av Jospeh Meck og en anonym komponist. 

Trondheim Symfoniorkesters Barokkensemble ledes av fiolinisten Sigurd Imsen, som kan fortelle: - Mottakelsen av plata kom som en overraskelse! Vi hadde håpet på og regnet med oppmerksomhet i Norge, kanskje mest i Trondheim, siden gjenoppdagelsen av disse konsertene er et betydelig og ukjent bidrag til norsk og trøndersk kulturhistorie. Men så trillet det inn lange anmeldelser fra både USA, Kina og rundt om i Europa før trønderpressen fikk snudd seg.

Innspilling i Lademoen Kirke i Trondheim, juni 2021

Imsen uttrykker glede over at en plate om Trondheims musikkliv på 1700-tallet har vakt interesse i utlandet: - BBC 3 presenterte den allerede den dagen den kom ut, og tidligere i oktober ble jeg kontaktet av RBB Kultur, den klassiske radiokanalen som sender fra Berlin. Å få oppmerksomhet i Tyskland betyr selvsagt mye for å nå ut til et stort publikum! 

- Det er sikkert flere grunner til at plata vekker tyskernes nysgjerrighet, men jeg kan forestille meg at det historiske bakteppet har en viss appell. Trondheims historie i denne perioden griper inn i Tysklands: Eliten i Trondheim kom innvandrende fra Schleswig-Holstein, som på den tida også var del av Danmark-Norge, og Johan Daniel Berlin, som eide mange av disse notene, var selv innflytter til Trondheim fra Øst-Preussen. Trondheim var en del av den tyske kultursfæren, og mye av musikken på plata er jo nettopp tysk. Så dette er også tysk kulturhistorie.

Tre av verkene på platen er aldri tidligere blitt innspilt, og et av dem er heller ikke blitt fremført i vår levetid. 

- Dette er en viktig sak for meg, sier Imsen. - Jeg er opptatt av at den klassiske musikken ikke skal stivne i en stadig smalere kanon, for da vil den etter hvert dø ut. Klassisk musikk er i stor grad merkevare, og komponistene vi får høre blir stadig færre. Jeg synes publikum fortjener mer enn Vivaldis årstider gang på gang, i stadig mer outrerte versjoner. Heldigvis er det fortsatt store mengder ukjent og god klassisk musikk der ute som lett vekker interesse, bare den blir tatt på alvor.

Sendingene fra RBB er tilgjengelig her 



Nyheter