Kyiv Soloists og Det Norske Kammerorkester møtes i Oslo.
Kyiv Soloists og Det Norske Kammerorkester møtes i Oslo.

Norsk-ukrainsk solidaritetskonsert i Oslo

Det ukrainske orkesteret Kyiv Soloists var på Europaturné da hjemlandet ble invadert av Russland. Nå er orkesteret strandet i Europa på ubestemt tid. I en felles innsats er det på kort tid etablert et stort antall ekstra konserter gjennom ulike musikkinstitusjoner i Europa, og nå kommer orkesteret også til Norge.  

Sammen med Det Norske Kammerorkester og kunstnerisk leder Pekka Kuusisto vil de ha to konserter i Universitetets Aula i Oslo 5. april. På programmet står et utvalg av verk for strykeorkester samt musikk av ukrainske komponister og folkemusikk. 

Kyiv Soloists består av anerkjente musikere fra hele Ukraina. Flere medlemmer har vunnet nasjonale og internasjonale konkurranser. For deres innsats for å presentere ukrainsk kultur internasjonalt har ensemblet blitt tildelt tittelen «Ambassadør for ukrainsk kultur i verden» av landets utenriksdepartement.

- Vi spiller for fred, sier Anatolii Vasylkovskii, kunstnerisk leder for Kyiv Soloists. - Det er vanskelig å forklare følelsene våre ... Arbeidet føles veldig tungt akkurat nå, men vi må fortsette å spille. Musikk hjelper oss i denne situasjonen, og det er vår plikt å spre ukrainsk kultur.

- Da vi fikk henvendelsen kastet vi om på alle planer for vår påskekonsert. Vi vet hvor mye musikken betyr for folk i krise og for oss er det viktig å vise vår solidaritet i praksis ved å ta imot våre ukrainske kollegaer og spille sammen med dem, sier orkesterdirektør Per Erik Kise Larsen. 

For mer informasjon om konsertene, se her.Nyheter