Rolf Guptas verk Jordens Sang åpner årets Ultimafestival. Foto: Julie Nagelstad
Rolf Guptas verk Jordens Sang åpner årets Ultimafestival. Foto: Julie Nagelstad

Ultima 2021

Et tresifret antall cymbaler, et publikum som flyter og torsketromming for hele familien er blant høydepunktene når Nordens største festival for samtidsmusikk arrangeres i Oslo fra 15. til 25. september. 

Den ti dager lange festivalen byr på en rekke urfremføringer, kunstopplevelser, musikalsk moro for barna og møter med noen av Europas ledende samtidsmusikkensembler. Programmet teller mer enn 50 arrangementer med konserter, danseforestillinger, teater, filmforestillinger, kunstinstallasjoner og paneldebatter. 

Orkesterkonserter i begge ender
Årets åpningskonsert finner sted i Konserthuset, med 200 utøvere på scenen. Oslo-Filharmonien, Det Norske Solistkor, sopran Caroline Wettergreen, barnekor og dirigent Peter Szilvay møtes for å fremføre Rolf Guptas store verk Jordens Sang. Gupta og Szilvay mottok, sammen med Kristiansand Symfoniorkester, fjorårets Kritikerpris for dette verket.

Kringkastingsorkestret feirer 75 år denne sesongen, og avslutter årets festival med et feststemt program lørdag 25. september, dirigert av Ingar Bergby og med verker av Rolf Wallin, Radka Toneff, Bente Leiknes Thorsen og Arne Nordheim.

Cymbaler, flytende publikum og lek med lyd
En ny begivenhet står for tur når 10 perkusjonister fremfører et verk av Ryoji Ikeda hvor 100 cymbaler plasseres på scenen. Ensemblet består av 10 kvinner som stryker, tapper og vibrerer cymbalene i en balanse av dissonans og harmoni.  

Kunstner Marianne Stranger står for en av årets mest spektakulære opplevelser med sitt Vannverk. Til lyden av hennes musikk flyter publikum rundt i hver sin oppblåsbare ball i utendørsbassenget på Voksenåsen Hotell. 

Fisketromming, et robotorkester, en vibrerende tannlegestol og lyden av Verdensrommet: Barnas Ultimadag blir en festdag med moro for barn på Sentralen søndag 19. september.  

Internasjonale tungvekter
I takt med gjenåpningen har flere av Europas ledende ensembler blitt invitert til festivalen dette året. I åpningsuken urfremfører Klangforum Wien verk av blant andre Ragnhild Berstad, Øyvind Torvund og Lars Petter Hagen. Ensemble Musikfabrik inntar Operaen med Harry Partchs enestående instrumenter med den norske slagverkeren Ingar Zach som solist. 

Ultima 2021 arrangeres på ulike arenaer i Oslo og fullt program finner du her.Nyheter