SPUNK feirer 25-årsjubileum på årets Ultimafestival. Foto: Kim Hiorthøy
SPUNK feirer 25-årsjubileum på årets Ultimafestival. Foto: Kim Hiorthøy

Ultima 2020

Den snart 30 år gamle samtidsmusikkfestivalen Ultima i Oslo tilbyr i år , i tillegg til nærmere 40 konserter og forestillinger, samtaler, podkaster, paneldebatter og workshops i perioden 10.-19. september.

Det aller første arrangementet er to babyoperaer, der regissør og kostymedesigner Christina Lindgren har samarbeidet med komponistene Eivind Buene og Maja Ratkje. De tar sikte på å gi barn en smakebit av de sterke følelsene voksne opplever gjennom operamediet. Det gjøres med de to sopranene Silje Aker Johnsen og Elisabeth Holmertz som for anledningen fremfører det festivalen kaller to «barokke» forestillinger. Barna får også sin egen Ultima-dag søndag 13. september.

Åpningskonserten er lagt til Kanonhallen, der Thine Thing Helset, Ensemble Allegria, Det Norske Solistkor og Grete Pedersen setter søkelyset på den globale klimakrisen gjennom tre urfremførelser av Brigitta Muntendorf & Stephanie Thiersch, OEIN Ensemble, Bolivia & PHØNIX 16 Ensemble og Ørjan Matre: Dertil korverket Muohta som Nils Henrik Asheim fikk Nordisk Råds musikkpris for i 2018. Åpningstalen holdes av den amerikanske komponisten, improvisatoren og musikkviteren George Lewis, som på en videolenke fra New York, snakker om veien videre etter COVID-19 og Black Lives Matter-protestene. Lewis får også en urfremførelse av sin bandversjon av verket Kulokker med Oslo Brass Band i Ekebergparken19. september

Med begrenset publikumstilgang har festivalen satset på flere fremførelser av enkeltarrangementer. Dette gjelder Risto Holopainenes hørespill om musikalsk eierskap og marginal musikk: Djupare under Hörtröskeln, som vises utenfor Deichman på Grünerløkka i perioden 11.september til 6. oktober. Danseensemble Carte Blanches forestilling Øy vises fem ganger 11.-13. september: Det Norske Teatrets forestilling med lydvandring gjennom Oslo, GÅ (Livet#5) (Goksøy & Martens) kan oppleves åtte ganger fra 14. – 16.9.

Oslo-Filharmonien stiller med to konserter i år: 16. september i konserten Drømmer og reiser til ære for Bent Sørensen, der den danske komponisten får fremført sin Symfoni nr. 2 og trompetisten Håkan Hardenberger er solist i Betsy Jolas’ Onze Lieder. Dagen etter stiller orkesteret med cellisten Amalie Stalheim som solist i Lasse Thoresens Reise gjennom tre daler – concerto sinfonicon, og konserten avsluttes med Kaija Saariahos Nocturne.

Et nesten nostalgisk gjenhør får man når improgruppen SPUNK feirer sitt 25-årsjubileum på Deichman i Bjørvika. En annen jubileumskonsert er Synne Skouen 70-års-jubileumskonsert i Marmorhallen på Sentralen.

Det blir nok en konsert med Ensemble Allergia, med slagverksensemblet Pinguins, ensemblet asamisimasa, Terjungensemble, Cikada, BIT20 og mye, mye annet.

Som tidligere meldt avsluttes festivalen med utdeling av Arne Nordheims komponistpris til Kristine Tjøgersen 19. oktober i Kulturkirken Jakob. 

Flere av evenementene er allerede utsolgt. Det er få plasser å slåss om, så det er bare å komme seg inn på programsiden og bestille plass - her.Nyheter