SPUNK feirer 25-årsjubileum på årets Ultimafestival. Foto: Kim Hiorthøy
SPUNK feirer 25-årsjubileum på årets Ultimafestival. Foto: Kim Hiorthøy

Ultima 2020

Den snart 30 år gamle samtidsmusikkfestivalen Ultima i Oslo tilbyr i år , i tillegg til nærmere 40 konserter og forestillinger, samtaler, podkaster, paneldebatter og workshops i perioden 10.-19. september.

Det aller første arrangementet er to babyoperaer, der regissør og kostymedesigner Christina Lindgren har samarbeidet med komponistene Eivind Buene og Maja Ratkje. De tar sikte på å gi barn en smakebit av de sterke følelsene voksne opplever gjennom operamediet. Det gjøres med de to sopranene Silje Aker Johnsen og Elisabeth Holmertz som for anledningen fremfører det festivalen kaller to «barokke» forestillinger. Barna får også sin egen Ultima-dag søndag 13. september.

Åpningskonserten er lagt til Kanonhallen, der Thine Thing Helset, Ensemble Allegria, Det Norske Solistkor og Grete Pedersen setter søkelyset på den globale klimakrisen gjennom tre urfremførelser av Brigitta Muntendorf & Stephanie Thiersch, OEIN Ensemble, Bolivia & PHØNIX 16 Ensemble og Ørjan Matre: Dertil korverket Muohta som Nils Henrik Asheim fikk Nordisk Råds musikkpris for i 2018. Åpningstalen holdes av den amerikanske komponisten, improvisatoren og musikkviteren George Lewis, som på en videolenke fra New York, snakker om veien videre etter COVID-19 og Black Lives Matter-protestene. Lewis får også en urfremførelse av sin bandversjon av verket Kulokker med Oslo Brass Band i Ekebergparken19. september

Med begrenset publikumstilgang har festivalen satset på flere fremførelser av enkeltarrangementer. Dette gjelder Risto Holopainenes hørespill om musikalsk eierskap og marginal musikk: Djupare under Hörtröskeln, som vises utenfor Deichman på Grünerløkka i perioden 11.september til 6. oktober. Danseensemble Carte Blanches forestilling Øy vises fem ganger 11.-13. september: Det Norske Teatrets forestilling med lydvandring gjennom Oslo, GÅ (Livet#5) (Goksøy & Martens) kan oppleves åtte ganger fra 14. – 16.9.

Oslo-Filharmonien stiller med to konserter i år: 16. september i konserten Drømmer og reiser til ære for Bent Sørensen, der den danske komponisten får fremført sin Symfoni nr. 2 og trompetisten Håkan Hardenberger er solist i Betsy Jolas’ Onze Lieder. Dagen etter stiller orkesteret med cellisten Amalie Stalheim som solist i Lasse Thoresens Reise gjennom tre daler – concerto sinfonicon, og konserten avsluttes med Kaija Saariahos Nocturne.

Et nesten nostalgisk gjenhør får man når improgruppen SPUNK feirer sitt 25-årsjubileum på Deichman i Bjørvika. En annen jubileumskonsert er Synne Skouen 70-års-jubileumskonsert i Marmorhallen på Sentralen.

Det blir nok en konsert med Ensemble Allergia, med slagverksensemblet Pinguins, ensemblet asamisimasa, Terjungensemble, Cikada, BIT20 og mye, mye annet.

Som tidligere meldt avsluttes festivalen med utdeling av Arne Nordheims komponistpris til Kristine Tjøgersen 19. oktober i Kulturkirken Jakob. 

Flere av evenementene er allerede utsolgt. Det er få plasser å slåss om, så det er bare å komme seg inn på programsiden og bestille plass - her.


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler