Tobias van der Pals (cellio), Pål Eide (piano). Foto: Jeanette D. Moser
Tobias van der Pals (cellio), Pål Eide (piano). Foto: Jeanette D. Moser

Uroppføring av 120 år gammelt verk

Hørt om komponisten Leopold van der Pals? Ikke så mange andre har hørt om ham heller, før nå. Både komponisten og de to musikerne – Tobias van der Pals og Pål Eide, som har gravet frem hans verker fra glemselen – opplevde et veritabelt internasjonalt gjennombrudd i Weill Hall i Carnegie Hall, 10. november. Den dansk-norske duoen spilte musikk for cello og klaver av Glière, Glazunov, Tsjaikovskij, Rakhmaninov og van der Pals. Den sistnevnte levde fra 1884-1966 og hans cellosonate fra 1906 fikk ved denne anledningen sin uroppførelse. De to musikerne fikk stående ovasjoner og måtte gi to ekstranumre. 

Leopold van der Pals’ musikk utgis nå på trykk av Edition Wilhelm Hansen og i lyd på det tyske plateselskapet CPO. NAXOS står for distribusjonen i USA. Dessuten kommer det en omfattende dokumentarfilm om cellisten Tobias van der Pals’ mer enn 20 år lange arbeid med å fremme van der Pals’ musikk. Filmen forventes klar i mars 2024.

Kritikerne var svært begeistret både for duoen og deres program i Weill Hall, og berømmet ikke minst deres samarbeid i det nyoppdagede verket. Tobias van der Pals spilte virtuost og kraftfullt på sin cello fra 1740, bygget i Barcelona av Joannes Guillami, og den norske pianisten Pål Eide behandle sitt Steinway-flygel med samme varme og finesse, skriver en anmelder. Nyheter