Foto: Marco Borggreve
Foto: Marco Borggreve

Vilde Frang spiller glemt Schumann-konsert på Norges-turné

I perioden 14. til 21. februar legger Chamber Orchestra of Europe ut på Skandinaviaturné med Vilde Frang som solist. På programmet står Mozarts ouverture til Don Giovanni, Schumanns «hemmelige» Fiolinkonsert og Beethovens Eroica-symfoni.

Historien om Schumanns Fiolinkonsert i d-moll er fascinerende: Han skrev konserten på slutten av livet og rakk ikke å fullføre den før han døde i 1856. Enken Clara var ikke begeistret for den og gjemte partituret med påskriften «Må ikke fremføres før om 100 år». I 1937 hevdet en engelsk fiolinist å ha blitt fortalt i en spiritistisk glass-seanse at det fantes en fiolinkonsert signert Schumann. En større leteaksjon førte til at de glemte notene ble funnet i det prøyssiske statsbiblioteket i Berlin. 

Det er ellers gode grunner til å besøke disse konsertene: Chamber Orchestra of Europe ble grunnlagt i 1981 av en gruppe unge musikere som var blitt kjent i European Community Youth Orchestra og regnes som et av verdens fremste. Det har nå 60 medlemmer, som ellers har karrierer som konsertmestre og gruppeledere i orkestre rundt om i verden, eller som fremragende kammermusikere og pedagoger. Orkesteret har gjennom årene samarbeidet med dirigenter som Nikolaus Harnoncourt, Bernard Haitink, Claudio Abbado, og i de senere årene, med András Schiff og Yannick Nézet-Séguin. På Skandinaviaturneen blir det ledet av Rafaele Payare.

I Norge besøker orkesteret Grieghallen i Bergen torsdag 17. februar  og Hovedscenen på Den Norske Opera & Ballett på lørdag 19. februar.Nyheter