Kristian Bezeudenhout er blant årets gjester på Stavanger Kammermusikkfestival. Foto: Marco Borggeve
Kristian Bezeudenhout er blant årets gjester på Stavanger Kammermusikkfestival. Foto: Marco Borggeve

Wien i Stavanger

Stavanger kaller. I år våger Kammermusikkfestivalen, den 32. i rekken, igjen å invitere internasjonale musikere til samspill med noen av de beste norske. Festivalen finner sted 09.-14.august. Fortsatt trekker Christian Ihle Hadland og Andreas Brantelid i de kunstneriske trådene, mens Katrine Lilleland er festivalsjef. Årets røde tråd dreier seg om Wien.

Skjønnhet og nevroser
- Intet sted har skjønnhet og nevroser vandret hånd i hånd som der. Som hovedstad i det enorme Habsburg monarkiet som på sitt største strakte seg til Balkan, Böhmen og dagens Ukraina, var Wien som en mektig elv, et brusende inferno hvor alle strømninger møttes for så å fosse videre. Men det fantes også plass for det hjemlige og solfylte; de østerrikske ländler og fjellsanger foreviget av Schubert, Kreislers milde vemod og Haydns bekymringsløse toner. Mot inngangen til 1900-tallet skulle mye forandre seg. Vi fikk den nervøse, men inderlige andre wienerskole med Berg og Webern, den evig hjemløse Mahler, Nietzsche som mer enn fusket i komponistfaget og en strøm av talenter som ettertiden ikke fant plass til i all trengselen. Franz Schreker, Ignaz Friedman og Franz Schmidt er blant dem vi skal stifte bekjentskap med i år, opplyser festivalen i en pressemelding.

Entartet
Schreker og hans kolleger var ansett som entartet av Hitler, det vil si at de var jødiske. Begrepet «Entartet Kunst» ble brukt av de tyske nazistene i den ideologiske kulturkampen, og var på musikkens område ment å omfatte jazz, atonale verk og fremfor alt musikk av jødiske komponister. Slik musikk og slike mennesker skulle lukes vekk fra det ariske idealsamfunnet. Følgen ble at viktige deler av den tysk-østerrikske musikklitteraturen ble forbudt. Nesten en hel generasjon dro i eksil. mange ble også myrdet i konsentrasjonsleirene. 

Mozart
Festivalen kommer heller ikke utenom Mozart, mannen som speiler alle epoker og samtidig står helt utenfor tiden i sin gudegitte stråleglans. Festivalmusikere skal også reise langs Donau og spille toner fra Schwarzwald i Tyskland, rumenske flatbygder, Bratislavas støvete gater og Ungarns slettelandskap.

Fra mange land
Musikerne som skal spille er blant andre Diana Ketler, Kristian Bezuidenhout, Bengt Forsberg, Sasha Sitkovetsky, Henning Kraggerud, Alma Kraggerud, Thorsten Johanns, Boris Brovtsyn, Catharina Chen, Eivind Ringstad, Razvan Popovici, Torleif Thedeen, Pieter Wiespelwey, Thorsten Johanns og Sverre Indris-Joner. Festivalen får også besøk av en av verdens aller beste kvartetter Quatuor Mosaïques samt det fantastiske koret Vox Clamantis fra Estland.

Foredrag
Etter stor suksess i fjor kommer Lyttelos og pianist Annabel Guaita tilbake for å gi publikum en ny versjon av sitt signaturforedrag. Hun bruker musikken som virkemiddel slik at vi ikke bare forstår musikken, men også oss selv. Anders Ohnstad, psykologspesialist og kandidat ved Norsk Psykoanalytisk Institutt, og kunstnerisk leder Christian Ihle Hadland, blir med på en løs-snippet fagprat om den andre wienerskole og menneskets psyke sammen med Guaita. 

Barneforestilling
Barna blir tilgodesett med forestillingen Trilltrall - Jakten på melodien som bygger på samspillet mellom musikk, dans og drama. Den nykomponerte musikken henter inspirasjon fra ulike genre og i motiver som finnes i den eldre og nyere musikkhistorien, 

Stavanger Symfoniorkester spiller denne gangen med den australske pianisten Kristian Bezuidenhout.

Under årets festival blir pubrundene gjenopptatt. Festivalartister blir med på ulke barer i Stavanger for å gi pubgjestene gode, musikalske opplevelser.

For mer informasjon, se her


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler