Kristian Bezeudenhout er blant årets gjester på Stavanger Kammermusikkfestival. Foto: Marco Borggeve
Kristian Bezeudenhout er blant årets gjester på Stavanger Kammermusikkfestival. Foto: Marco Borggeve

Wien i Stavanger

Stavanger kaller. I år våger Kammermusikkfestivalen, den 32. i rekken, igjen å invitere internasjonale musikere til samspill med noen av de beste norske. Festivalen finner sted 09.-14.august. Fortsatt trekker Christian Ihle Hadland og Andreas Brantelid i de kunstneriske trådene, mens Katrine Lilleland er festivalsjef. Årets røde tråd dreier seg om Wien.

Skjønnhet og nevroser
- Intet sted har skjønnhet og nevroser vandret hånd i hånd som der. Som hovedstad i det enorme Habsburg monarkiet som på sitt største strakte seg til Balkan, Böhmen og dagens Ukraina, var Wien som en mektig elv, et brusende inferno hvor alle strømninger møttes for så å fosse videre. Men det fantes også plass for det hjemlige og solfylte; de østerrikske ländler og fjellsanger foreviget av Schubert, Kreislers milde vemod og Haydns bekymringsløse toner. Mot inngangen til 1900-tallet skulle mye forandre seg. Vi fikk den nervøse, men inderlige andre wienerskole med Berg og Webern, den evig hjemløse Mahler, Nietzsche som mer enn fusket i komponistfaget og en strøm av talenter som ettertiden ikke fant plass til i all trengselen. Franz Schreker, Ignaz Friedman og Franz Schmidt er blant dem vi skal stifte bekjentskap med i år, opplyser festivalen i en pressemelding.

Entartet
Schreker og hans kolleger var ansett som entartet av Hitler, det vil si at de var jødiske. Begrepet «Entartet Kunst» ble brukt av de tyske nazistene i den ideologiske kulturkampen, og var på musikkens område ment å omfatte jazz, atonale verk og fremfor alt musikk av jødiske komponister. Slik musikk og slike mennesker skulle lukes vekk fra det ariske idealsamfunnet. Følgen ble at viktige deler av den tysk-østerrikske musikklitteraturen ble forbudt. Nesten en hel generasjon dro i eksil. mange ble også myrdet i konsentrasjonsleirene. 

Mozart
Festivalen kommer heller ikke utenom Mozart, mannen som speiler alle epoker og samtidig står helt utenfor tiden i sin gudegitte stråleglans. Festivalmusikere skal også reise langs Donau og spille toner fra Schwarzwald i Tyskland, rumenske flatbygder, Bratislavas støvete gater og Ungarns slettelandskap.

Fra mange land
Musikerne som skal spille er blant andre Diana Ketler, Kristian Bezuidenhout, Bengt Forsberg, Sasha Sitkovetsky, Henning Kraggerud, Alma Kraggerud, Thorsten Johanns, Boris Brovtsyn, Catharina Chen, Eivind Ringstad, Razvan Popovici, Torleif Thedeen, Pieter Wiespelwey, Thorsten Johanns og Sverre Indris-Joner. Festivalen får også besøk av en av verdens aller beste kvartetter Quatuor Mosaïques samt det fantastiske koret Vox Clamantis fra Estland.

Foredrag
Etter stor suksess i fjor kommer Lyttelos og pianist Annabel Guaita tilbake for å gi publikum en ny versjon av sitt signaturforedrag. Hun bruker musikken som virkemiddel slik at vi ikke bare forstår musikken, men også oss selv. Anders Ohnstad, psykologspesialist og kandidat ved Norsk Psykoanalytisk Institutt, og kunstnerisk leder Christian Ihle Hadland, blir med på en løs-snippet fagprat om den andre wienerskole og menneskets psyke sammen med Guaita. 

Barneforestilling
Barna blir tilgodesett med forestillingen Trilltrall - Jakten på melodien som bygger på samspillet mellom musikk, dans og drama. Den nykomponerte musikken henter inspirasjon fra ulike genre og i motiver som finnes i den eldre og nyere musikkhistorien, 

Stavanger Symfoniorkester spiller denne gangen med den australske pianisten Kristian Bezuidenhout.

Under årets festival blir pubrundene gjenopptatt. Festivalartister blir med på ulke barer i Stavanger for å gi pubgjestene gode, musikalske opplevelser.

For mer informasjon, se her



Nyheter