Vinner av Virtuos og Den Norske Solistpris. Foto: Brita Skogly Kraglund
Vinner av Virtuos og Den Norske Solistpris. Foto: Brita Skogly Kraglund

Yngst og best i Virtuos

Folket valgte Alma Serafin Kraggerud. Det samme gjorde juryen. Dermed blir det den 15 år gamle fiolinisten fra Jar som skal representere Norge i den internasjonale Eurovision Young Musicians-konkurransen i Frankrike i juli. Der skal hun konkurrere mot åtte andre dyktige, unge musikere. 

- Nå klarer jeg ikke å snakke. Det er fantastisk og helt magisk, sa finalens yngste deltaker da resultatet var klart. 

Hun vant både publikumsprisen på 25.000 kroner, stemt frem av fjernsynsseere, og Den Norske Solistpris på 100.000 kroner og plass i den internasjonale finalen. Prisen ble delt ut av giveren, Karianne Westfal-Larsen. 

Stor begeistring
Den norske finalen ble vist på NRK, og under den direktesendte konserten fremførte Alma sammen med Kringkastingsorkesteret Camille Saint-Saëns Introduksjon og Rondo Capriccioso opus 28 til publikums store begeistring

Den delte de med juryen. Under finalen besto den av Arild Erikstad, juryformann, Catharina Chen, Sverre Riise og Sigurd Slåttebrekk. 

- Du har en unik tilstedeværelse. Tar sjanser. Tar rommet, var noen av beskrivelsene hun fikk med seg etter at hun som sistemann hadde spilt. 

Da juryen hadde bestemt seg, sa Erikstad blant annet dette:

- Alle finalistene holder et svært høyt nivå. Vinneren utmerker seg med et modent spill og et musikalsk uttrykk, er teknisk brilliant og har en forbløffende stor musikalsk kraft. I tillegg har hun en unik sceneutstråling.  Vinneren er Alma.

Da brøt jubelen løs blant publikum - ikke minst blant Almas søsken, foreldre og en stor heiagjeng.  De hadde laget plakater med navnet hennes. 

Målløs
Alma selv var nesten målløs. Men i presentasjonen før hun spilte sa hun noe om hva hun tenker når hun musiserer. 

- Jeg er nysgjerrig, utforskende og tenker at jeg forteller en historie uten ord. At jeg er en slags eventyrer. 

Alma var bare fem år da hun begynte å spille fiolin. 

I finalen kjempet hun mot pianisten Sanne Suh Berger (18), Sytske Pas (20), horn og Bjørg Pas (17), fiolin. 

Alle var plukket ut anonymt. Juryen visste ikke hvem som spilte på de innsendte opptakene. 

- Det er fint at vi kan vise frem landets fremste musikalske talenter slik vi løfter frem idrettsutøvere. Dette er mennesker som bruker store deler av livet sitt på musikken. I tillegg har de så mye spilleglede, sa programleder for anledningen, Mari Lunnan.

Fra venstre: Karianne Westfal-Larsen, Alma Serafin Kraggerud, Mari Lunnan, Sytske og Bjørg Pas og Sanne Suh Berger. Foto: Brita Skogly Kraglund

 Nyheter