Jordi Savall og ensemblet Hespèrion XXI åpner festivalen. Foto: Toni Peñarroya
Jordi Savall og ensemblet Hespèrion XXI åpner festivalen. Foto: Toni Peñarroya

Øst for den vestlige kirkemusikken

Bente Johnsrud ønsker velkommen til sin 25.Oslo Kirkemusikkfestival med Jordi Savall og hans viktige prosjekt Orient – Occident: A dialog of Souls – en dialog mellom sjeler. 


Skrevet av Brita Skogly Kraglund.


Det skjer i åpningskonserten 2.september i Oslo Domkirke der Jordi Savall og ensemblet Hespèrion XXI kommer med prosjektet Orpheus 21.  

Prosjektet ble initiert av Savall. Det har som mål å samle ulike kulturer med utgangspunkt i deres kunst og historie ved hjelp av dyktige musikere som har måttet flykte fra sitt eget land på grunn av krig og konflikter. Prosjektet har gjort det mulig for disse utøverne å arbeide og leve som kunstnere i andre land. Deres musikk representerer en tradisjon som står i fare for å forsvinne. Ved å dele denne tradisjonen også overfor verden og unge flyktninger, vil de ivareta en rik og viktig kulturarv. 

- Savalls musikere som kommer fra Syria, Iran og Tyrkia er ofte hardt rammet. De kan ikke utøve sitt yrke i eget land. Gjennom ham får de fremføre musikk og kan delta på festivaler, forteller festivalsjefen som legger til: 

- Det er ikke bare det at de sysselsettes. Gjennom dette kan man også se Spanias historie med mange religioner og folkeslag som har hatt mye av de samme musikktradisjonene. Det er lett å glemme.  

Jordi Savall prosjekt er solidaritet mot glemsel, og viser kraften og skjønnheten i musikken. Den er gammel, men samtidig så moderne, ifølge Savall. 

Samarbeid 
Prosjektet er et samarbeid med en rekke organisasjoner i flere land, Saline Royale d’Arcs et Senans, den franske organisasjonen hjelper profesjonelle musikere på flukt med å vedlikeholde, utveksle og presentere sin musikalske kompetanse gjennom workshops og konserter, og samtidig bistå med det administrative arbeidet de har som flyktninger.  

Ytringsfrihet 
I gresk mytologi er Orfeus herre over musikken. Gjennom musikken kan han temme ville dyr, forene mennesker i konflikt og skape bånd mellom øst og vest. Programmet Orient – Occident: A Dialogue of Souls presenterer tradisjonsmusikk fra Syria, Afghanistan, Tyrkia, Marokko og Hellas fremført av noen av de fremste utøverne innen disse tradisjonene.  

Konserten innledes av Ingeborg Kværne fra Norsk PEN som forteller om ytringsfrihetssituasjonen for musikere og kunstnere rundt i verden, og om PENs arbeid for forfulgte musikere, kunstnere, forfattere og andre. 

- Hvordan kan musikken bidra til bedring i denne situasjonen? 

- Kanskje Ikke i seg selv, men slike brobyggingsprosjekter gjør noe med oss. Vi lever i en verden med store kontraster, og vi trenger å få åpnet øynene slik at vi kan prøve å forstå. Viktigheten av dette har vi tatt opp år etter år, og jeg tenker at det skal vi fortsette med. Tiden vi lever i berører meg sterkt, men slike prosjekter gir håp, mener Johnsrud. 

Marjan Vahdat

Iranske sanger 
Tirsdagens konsert er også viktig i denne sammenhengen. Marjan Vahdat har i en årrekke vært en viktig internasjonal formidler av Iransk musikk. 

Marjan har måttet flytte fra sitt hjemland og har nå endelig fått fast opphold i et annet land. 

Sammen med pianist Tord Gustavsen, slagverker Rune Arnesen og Ertan Tekin på blåseinstrumentene duduk, mey og zurna, tar hun oss med på en reise gjennom fødelandets rike poesi- og musikktradisjoner.  

Credo 
Også denne festivalen har et bestillingsverk.  

- Denne gangen er det Credo, et Credis av Bjørn Morten Christophersen, som urfremføres i Oslo Domkirke torsdag 7.september. Verket tar utgangspunkt i fellesbekjennelser: Den kristne trosbekjennelsen fra konsilet i Nikea i år 325, FNs verdenserklæring om menneskerettigheter fra 1948 og FNs klimakonvensjon fra 1992, forteller Johnsrud. 

Verket blir fremført av domorganist Kåre Nordstoga og Oslo Domkor, under ledelse av Vivianne Sydnes. 

- Alle mennesker tror. Tro er fundamentalt sier komponisten. På konserten får publikum også høre Credo-komposisjoner av Palestrina, Pärt, Martin, og Rautavaara. 

Verdensledende kor 
Som vanlig på Oslo internasjonale kirkemusikkfestival, får publikum oppleve fremragende vokalensembler.  

- Vi får besøk fra det verdenskjente britiske koret Tenebrae. Under ledelse av dirigent Nigel Short fremfører de tre av Bachs mest kjente motetter i kombinasjon med kirkemusikk av den skotske komponisten sir James MacMillan. Publikum får blant annet høre hans tonesetting av Henry Vaughans dikt Saw Eternity

Den tyske vokalkvintett Amarcord består av tidligere sangere i Thomanerkoret i Leipzig. Kvintetten, kjent for sin finslipte teknikk, lydhørhet og hjerte for musikken, har sjarmert en hel verden. I Oslo vil de fremføre både renessansemusikk og moderne korverk.  

Barna blir også tilgodesett. Humor og alvor for hele familien skjer med Bøtteballettens sceniske forestilling basert på H.C.Andersens Nattergalen i Svenska Margaretakyrkan lørdag 9.september.  

Festivalsjefen lover en himmelsk avslutning i Oslo Domkirke søndag 10.september med Barokkanerne og Barokkanernes Vokalensemble under ledelse av Stephan MacLeod . Det blir både Johan Sebastian Bachs Himmelfartsoriatorium og Telemanns Ich fahre auf zu meinem Vater! 

Tilbake til én festival  

- Jeg elsker å jobbe med dette, men det er krevende, sier Bente Johnsrud. 

- Hva med neste festival. Blir den også delt i to? 

- Nei. Vi var nødt til å gjennomføre den i to deler også i år på grunn av frykt for nye utbrudd av pandemien og influensa, men i 2024 er vil tilbake til en festival – i mars, avslutter hun.  

Oslo Domkor. Foto: Stasevicius

 

 

 

 

 



Artikler