Musikk i Nordland (MiN) er en konsertleverandør, en samarbeidspart for aktører og en kompetanseinstitusjon for arrangører. Sammen med våre søsterorganisasjoner i landsdelsmusikerordningen leverer vi fleksible tilbud med stor sjangerbredde som tilpasses reelle behov og utvikling.
I tillegg til at vi produserer konsertopplevelser i coproduksjon med andre har vi også en rekke egenproduksjoner med det profilerte kammerensemblet MiNensemblet, som er den utøvende delen av Musikk i Nordland. MiNensemblet skaper store opplevelser på små steder. De har et bredt og spenstig repertoar, er opptatt av kvalitet og kunstnerisk fornyelse, og opptrer med ulike besetninger fra duoer til fullt ensemble.
Oslo-filharmonien er et internasjonalt anerkjent symfoniorkester med over 100 musikere og en over 100 år lang historie. Her finner du den viktigste informasjonen om orkesteret på ett sted.
Oslo-filharmonien spiller årlig ca. 60-70 konserter i Oslo, hovedsakelig i Oslo Konserthus, men også på en rekke andre andre arenaer i byen. Orkestret spiller musikk innenfor et bredt repertoar, ofte med internasjonalt kjente solister og dirigenter, og drar også på turneer i inn- og utland. Oslo-filharmonien har 108 fast ansatte musikere og en administrasjon på 20. Klaus Mäkelä har vært orkesterets sjefdirigent siden 2020.
I 1989 åpnet Arve Tellefsen dørene til Norges første kammermusikkfestival. Tellefsens visjon var å vise kammermusikkens mangfold og bringe musikken ut til et større publikum enn den tradisjonelt hadde hatt i Norge til da. Festivalen har gjennom årene etablert seg som en viktig og populær aktør i norsk musikkliv, både for musikere og publikum. Under 30-årsjubileet i 2019 sendte Arve Tellefsen stafettpinnen videre til Håvard Gimse. Han fortsetter som kunstnerisk leder for festivalen og har Vilde Frang og Marianne Beate Kielland med seg i kunstnerisk råd.
Gimse har selv sittet i kunstnerisk råd siden 1997, og har hatt et langt samarbeid med Tellefsen som medspiller både på scenen og i arbeidet med det kunstneriske innholdet i festivalen.
«Festivalen er i trygge hender fremover med disse ved roret», sa Arve Tellefsen under åpningskonserten til Oslo Kammermusikkfestival i Universitetets Aula, torsdag 15. august 2019.
Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival arrangeres årlig over 10 dager i mars, og har siden starten i 2001 befestet seg som en nasjonal og internasjonal leverandør av kunstneriske prosjekter av høy kvalitet. Festivalen presenterer kirkemusikkens sjangermessige bredde. Med et musikalsk tidsspenn fra middelalderen og frem til vår egen tid, er festivalen en betydningsfull forvalter av tidligmusikk, men også en viktig formidler av samtidens uttrykk. I tillegg til ordinære konserter inviteres publikum til foredrag, mesterklasser og åpne prøver. Kirkemusikkfestivalens konserter holdes i hovedstadens kirker, med Oslo Domkirke som hovedarena.
Festspillene i Bergen ble etablert i 1953 og er flaggskipet blant Nordens festivaler for musikk og scenekunst. Festspillene har etablert seg som et senter for den nordeuropeiske kunstscenen, kjent for urfremføringer, nye produksjoner innen musikk, opera, teater og dans og et stort mangfold i programmet. Unike arenaer som komponisten Edvard Griegs eget hjem og det 750 år gamle kongesetet Håkonshallen utgjør en historisk ramme rundt en sprudlende festival som gir publikum hundrevis av levende, utforskende kunstopplevelser på flere titalls scener ute og inne hvert år.
I 2024 finner festivalen sted fra 22. mai til 05. juni.
Festspillene i Elverum oppsto som et samarbeid mellom Ungdomssymfonikerne og ildsjeler i Elverum og har blitt en spydspiss og folkefest for byen og regionen. Festspillene har hovedfokus på klassisk musikk, kunstnerisk leder er Ole Edvard Antonsen og H.M. Dronning Sonja er Festspillenes høye beskytter. Varme sommerdager, musikk i verdensklasse, trofast og nytt publikum, dedikerte frivillige, kammerkonserter i vakre kirker og på gamle storgårder - det er bare noe av det du får oppleve under Festspillene i 2021 arrangeres 6.-14. august. Velkommen til Elverum og Innlandet!
Rosendal Kammermusikkfestival ble grunnlagt i 2016 av pianist og kunstnerisk leder Leif Ove Andsnes. Hver sommer inviterer han musikere og foredragsholdere til en musikalsk langhelg i Rosendal. Baroniet Rosendal ligger vakkert til mellom fjell, fosser og fjord, og skaper perfekte omgivelser for en intens kammermusikkopplevelse som trekker publikum fra alle verdensdeler.
Opera til folket er en frivillig organisasjon som bringer opera ut til folket der folket er. Vi synger opera på trikken, på pub og ikke minst på Gamle Raadhus Scene på Christiania Torv i Oslo. Der drifter vi Oslos minste og eldste kulturhus. På vår scene kan du oppleve alt fra opera og konserter, til teater og seminarer.
Kringkastingsorkestret er Hele landets orkester, med en helt spesiell plass i hjertet til musikkelskende nordmenn. Med sitt svært allsidige repertoar er de sannsynligvis det orkesteret du hører aller oftest – på TV, radio eller internett og på alle konsertene, om det er i NRKs Store studio eller i en konsertsal nær deg.
Opera Rogaland skal gi regionens befolkning et tilbud om opera-, operette- og musikkteaterforestillinger av høy kvalitet.
nyMusikk Innlandet og RingsakerOperaen forente sine gode krefter tilbake i 2021, og lanserte en storartet aften hvor flygel og sang sto i høysetet. Tanken var at dette skulle bli en årlig begivenhet, men det er ikke alltid at alt går etter intensjonen. Men, ordtaket sier at den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, og det er helt, helt riktig!
Den gang som nå, er pianist Knut Erik Jensen godt plassert på flygelkrakken, klar til å gi publikum et helt spesielt øyeblikk. På programmet står musikk for solo klaver, av to norske, høyst levende komponister: Ståle Kleiberg og Geir F. Stavsøien. Komponistene er hjertelig til stede, og vil dessuten berike vårt herlige publikum med to miniforedrag om konsertens musikalske formtyper; sonaten og suiten.
31. august, kl 14.00 på Parketten i Brumunddal!
________________________________________________________________________________________________
RingsakerOperaen – operaglede for scene og sal!
RingsakerOperaen er en av landets ti såkalte distrikts- og regionoperaer, med Innlandet fylke som nedslagsfelt. Året gjennom sørger RingsakerOperaen for flygelkonserter, torgkonserter, stuntforestillinger og musikalske perler når og hvor du minst aner det. Men det er likevel den store hovedoppsetningen i november hvert år som har gitt RingsakerOperaen et navn det skinner av. I denne fullsceniske forestillingen er både solistene og de kunstneriske lederne profesjonelle utøvere. Men hele RingsakerOperaens virksomhet, også hovedforestillingen, er basert på et grunnfjell av frivillighet, og et hundretalls frivillige er hvert år med og får oppsetningen i november i havn.
I de siste årene har oppsetninger som Hoffmanns eventyr (2010), I cancelliraadens dage (2011), Czardasfyrstinnen (2012), Viva Verdi! (2013), Tryllefløyten (2014), Carmen (2015), De lystige koner i Windsor(2016), Dido og Aeneas/Cavalleria rusticana (2017), Perlefiskerne (2018), Barberen i Sevilla (2019), Jegerbruden (2021) og La Bohéme (2022) trukket fulle hus i Teatersalen i Brumunddal. I 2020 ble det naturlig nok ingen hovedforestilling, men i stedet ble det operafest over ti dager, fordelt på en rekke små og smittesikre arrangementer.
Bærebjelken i RingsakerOperaens virksomhet er ulike produksjonsgrupper, driftet av erfarne frivillige, med støtte av innleide fagpersoner. De sørger for scene, rekvisitter, lys, kostymer, hår, sminke og publikumspleie slik at hovedoppsetningen kommer trygt i havn.
En viktig hjørnestein i RingsakerOperaen er Ringsaker Operakor, med et tjuetalls sangere. Korets viktigste oppgave er å medvirke i hovedforestillingen hver høst. Men koret har også et eget konsertprosjekt hver vår, i tillegg til å gjøre ulike mindre opptredener gjennom året. Gjennom årene har operakoret framført sentrale korverk som Förklädd gud (Larsson), Elverskud (Gade) og Nelsonmesse (Haydn).
RingsakerOperaen driver også Ringsaker Operaskole, for barn og unge i alderen 10-18. Enkelte år deltar operaskolens elever i RIngsakerOperaens hovedforestilling, som i Carmen i 2017. Men først og fremst har skolen egne forestillinger: Liten Kirsten i forbindelse med Flagstadjubileet (2013), Rare unger i anledning Prøysenjubileet (2014), Vazelinamusikalen Skikkelige saker (2015 og 2018), en spesialskrevet versjon av Lystige koner i Windsor (2017), Norgespremieren på Nøkkemannen Lucian (2019), Trollmannen fra Oz (2020), En Eventyrlig Reise (2021), Jeg kan være Alice (2022) og var med på hovedforestillingen La Bohéme (2022).
I 1997 fikk virksomheten fast plass på statsbudsjettet, og ble året etter omgjort fra forening til stiftelse. Stiftere er således Ringsaker Operakor, RingsakerOperaen Produksjon, RingsakerOperaens Venner og Hedmarken Symfoniorkester.
Kari Elisabet Bekken tiltrådte som nåværende operasjef i en åremålsstilling på fire år i 2014. Denne ble fornyet med seks år i 2018.
Stiftinga Opera Nordfjord (ON) vart skipa i 1998 etter initiativ frå ekteparet Kari Standal Pavelich og Michael Pavelich og er i 2019 inne i sin 22. sesong med opera- og operetteproduksjonar. I tillegg til dei årvisse haustproduksjonane har Opera Nordfjord hatt fleire konsertturnéar i fylket, frå klassisk operagalla-repertoar til urframføring av norsk opera og samarbeidsprosjekt med Firda VGS, m.a. Requiem av Verdi. Fire somrar arrangerte ON Opera Workshop for operasongarar og -studentar med Elizabeth Norberg-Schulz, og dei siste åra har ON hatt eit tett samarbeid med Eid VGS om oppsetting av skulemusikalar i vårsemesteret.
Trondheim Symfoniorkester & Opera (TSO) er en av landets største kulturinstitusjoner med en historie som strekker seg tilbake til 1909, da ildsjeler inviterte til de første abonnementskonsertene. Med opprettelsen av Trondheim Kammerorkester i 1947 begynte det profesjonelle orkesteret å ta form. TSO ble overtatt av staten og NRK i 1962, og ble etter hvert et av landets ledende orkestre.
TSO holder til i det flotte konserthuset Olavshallen i Trondheim. Her holder vi de fleste av våre konserter gjennom sesongen. I tillegg har vi en aktiv turnevirksomhet i Midt-Norge, samt nasjonale og internasjonale oppdrag og turneer.
TSO består i dag av 85 faste musikere. I samarbeid med Trondheimsolistene har TSO en orkestermodell som gir tilgang til flere musikere ved behov. Trondheim Vokalensemble (TVE) er også tilknyttet TSOs virksomhet, først og fremst i opera og korverk. I tillegg er Trondheim Symfoniske Operakor (TSO-koret) en naturlig del av våre operaproduksjoner.
Vår sjefdirigent er Han-Na Chang. Hun begynte som sjefdirigent i 2017, før det var hun førstegjestedirigent fra 2013. Noen av våre tidligere sjefdirigenter i TSO har vært Krzysztof Urbański, Eivind Aadland, Daniel Harding, Ole Kristian Ruud, Jiri Starek og Finn Audun Oftedal. I tillegg var James Gaffigan vår 1.gjestedrigent i perioden 2021-2023.
TSO spiller årlig en konsertrekke på ca. 18 torsdagskonserter med bredt symfonisk repertoar som strekker seg fra barokk til samtidsmusikk. Her samarbeider vi med anerkjente solister og dirigenter på høyt internasjonalt nivå. I tillegg har TSO en variert virksomhet som inkluderer;
Opera
Konserter og prosjekter for barn og unge
Populærkonserter
Tidligmusikk
Kammermusikk
Pedagogisk virksomhet og talentutvikling
Formidling av det symfoniske repertoaret til barn og ungdom står sentralt i TSOs kunstneriske og pedagogiske virksomhet. Klassisk musikk er en hjørnestein i vår kulturarv, og vi ønsker å inspirere til gode opplevelser av den rike musikkformen vi representerer. De aller fleste barn og unge møter den klassiske musikken som publikum på våre barnehage- og skolekonserter.
TSO jobber også målrettet med talentutvikling. Vi har et bredt tilbud til musikktalenter først og fremst regionalt og nasjonalt, men også internasjonalt. I dette arbeidet ønsker vi å inspirere og utvikle de som skal prege kulturlivet i framtiden.
Samfunnsengasjement er en viktig del av vår virksomhet, og mangfold er en ledesnor i vår strategi. Hver sesong inviterer vi derfor ulike hjelpeorganisasjoner til utvalgte konserter, vi arrangerer julekonsert i samarbeid med Kirkens Bymisjon og i enkelte år samarbeider vi med Fargespill Trondheim. Vi tilbyr også åpne prøver for musikkstudenter, pensjonister, TSOs venneforening og andre grupper. Gjennom et variert konsertprogram og målrettet arbeid med publikumsutvikling har TSO et mål om å gjøre klassisk musikk relevant og tilgjengelig for alle. I den forbindelse har vi valgt å sette søkelyset på tre av FNs bærekraftsmål:
Nr. 3 - god helse og livskvalitet
Nr. 4 - god utdanning
Nr. 10 - mindre ulikhet
Summen av alle våre aktiviteter skal resultere i mektige musikkopplevelser for alle.
KODE Kunstmuseer og komponisthjem er et museum for kunst, kunsthåndverk, design og musikk. Fordelt på fire kunstmuseer og tre komponisthjem finner du blant annet Norges nest største kunstsamling, med tetposisjon på Nikolai Astrup, Edvard Munch, J.C. Dahl og norsk sølv. Vi har en bred samling av norsk og internasjonal samtidskunst, landets største samling av kinesisk kunst og et eget kunstmuseum for barn.
KODE omfatter også Edvard Griegs verdensberømte komponisthjem Troldhaugen, Ole Bulls eventyrlige Lysøen og Harald Sæveruds egenartede Siljustøl. Tre unike minnesmerker over noen av Norges største musikkpersonligheter gjennom tidene, med naturområder og konsertvirksomhet som gir museumsbesøket en egen dimensjon.
Kombinasjonen av kunst, musikk og naturopplevelser gjør KODE til et stolt og særpreget museum i nasjonal og internasjonal sammenheng. KODE er et sammensatt og helhetlig museum.
Vi skal være en møteplass for mennesker i alle aldre og livssituasjoner. Vi skal bringe kunst og musikk inn i det offentlige ordskiftet, skape debatt og vise relevans – KODE skal utgjøre en forskjell, for enkeltmennesker, for samfunnet og for kunstens posisjon.
Nord for polarsirkelen finner du verdens nordligste profesjonelle orkesterinstitusjon, som er en av Nord-Norges største og mest aktive kulturinstitusjoner.
Hvert år setter orkesteret opp ca 200 forestillinger- og konserter. Orkesterets musikere veksler mellom ulike ensemble-formater på fast basis, noe som betyr at du i løpet av en sesong kan oppleve alt fra mindre kammer-grupper via sinfonietta og kammerorkester til fullt symfoniorkester og opera-produksjoner.
Arktisk Filharmoni jobber med å fremme kunstens posisjon i nord. Dette fokuset reflekteres i orkesterets programmering og vårt arbeid med publikumsutvikling.
Orkesteret ønsker å presentere ny norsk musikk og ha et særlig fokus på nordområdene, samtidig som vi skal forvalte et bredt spekter av vår felles musikkarv, inklusiv det samiske og den samiske regionen.
Arktisk Filharmoni er jevnlig bestiller av nyskrevne verk og fokuserer på å ha et høyt antall forestillinger og innspillinger. Vi samarbeider med nordnorske band og artister fra andre musikksjangre, inkludert jazz, pop, folkemusikk og joik – i et forsøk på å styrke profilen til regionens musikkliv, nasjonalt og internasjonalt.
Arktisk Filharmoni står også bak Arctic Chamber Music Festival, som arrangeres i februar hvert år på Svalbard. Her kan man oppleve den fantastiske kombinasjonen av storslått natur, gode mat-opplevelser og klassisk musikk i intime settinger - alt på høyeste nivå. Pakketurer tilgjengelig. For mer info gå til vår hjemmeside acmf.no
Stavanger Symfoniorkester (SSO) er et av Skandinavias mest fremgangsrike orkestre.
Orkesteret er en nyskapende aktør for symfonisk musikk og har internasjonale ambisjoner. SSO øver og har sine konserter i Fartein Valen i Stavanger konserthus som er rangert som en av de beste akustiske salene i verden.
Latviske Andris Poga er Stavanger Symfoniorkesters nye sjefdirigent fra sesongen 2021/22. Poga overtar etter Christian Vasquez som har vært sjefdirigent for SSO fra 2013 til 2019.
Orkesteret har gjort en rekke innspillinger og vært på turné i bl. a. Japan, USA, Tyskland, Russland, Finland og Nederland. SSO var nominert til Spellemann 2018 og Grammy i 2020 for Gisle Kverndokks Symphonic Dances og vant to Heddapriser, derav Beste forestilling, for The Mute i 2019.
Orkesteret ble grunnlagt i 1938 og består av 85 musikere fra 23 ulike nasjoner.
Bergen Filharmoniske Orkester har status som nasjonalorkester og kan som et av verdens eldste orkestre føre sin historie helt tilbake til 1765. Edvard Grieg var nær knyttet til orkesteret, og var i årene 1880-82 orkesterets kunstneriske leder. Orkesteret teller 101 musikere og feiret sitt 250-årsjubileum i 2015.
OPERA TRØNDELAG er et distriktsoperaselskap med formål å drive virksomhet innen opera og musikkteater, lokalt og regionalt, der samspill mellom profesjonelle og amatører er sentralt. Selskapet skal fremme aktivitet der barn og unge kan utvikle seg innen scenekunst.
Opera Trøndelag har spesielt utmerket seg med utvikling av unge talenter gjennom sin Operaskole som ble stiftet i 2001. Operaskolen har som formål å gjøre scenekunst av høy kvalitet tilgjengelig for barn og ungdom, og motivere til videre steg innen faget. Operaskolen er en boltreplass innen scenekunst som gir barn og ungdom positive rammer for læring og opplevelse. Uansett rolle senere i livet, er dette en viktig plattform.
Selskapet har betydelig aktivitet gjennom året og forvalter et stort antall aktører. Distriktsopera-modellen er bygd på samspill mellom profesjonelle og amatører. Frivillighet og dugnad er viktige elementer i gjennomføring av aktiviteter. Opera Trøndelag er en videreføring av Steinvikholm Musikkteater som ble stiftet i 1992.
Foreningen KULTURELT INITIATIV ble stiftet 9. mai 1996 med det formål å fremme kulturell aktiviteter i Sandefjord. Foreningens spillested de første årene var i Mozarthaven – bakgården i Edgar Ludls Gourmet.
Hemsingfestivalen blir arrangert årleg i Aurdal, ei lita fjellbygd i Valdres med 700 innbyggjarar og stolte kulturtradisjonar. Her henta Edvard Grieg og Knut Hamsun inspirasjon i den vakre naturen, og Frydenlund Skysstasjon vart ein viktig møteplass for kunstnarar frå heile Noreg.
Musikarsystrene Ragnhild og Eldbjørg Hemsing vaks opp i bygda, og dei vart tidleg introduserte for både klassisk musikk og folkemusikk. I dag er dei begge internasjonalt etterspurde kunstnarar med heile verda som arbeidsplass. Systrene har stor glede av å formidle musikkens magiske kraft og djupn til publikum, noko som inspirerte dei til å etablere sin eigen internasjonale kammermusikkfestival i heimbygda. Ynsket er å overføre eigen kompetanse til miljøet dei vaks opp i, og med det syne korleis musikk kan prege eit samfunn og skape identitet og tilhøyrsel.
Valdres sommersymfoni ble grunnlagt i 1994 og består av en internasjonal kammermusikkfestival og Nord-Europas største kurs for klassiske musikktalenter. Hvert år i slutten av juni arrangeres rundt 30 festivalkonserter i regionen, samtidig som 300 unge mennesker møtes for å få inspirasjon og undervisning. I tillegg til disse sommeraktivitetene har Valdres sommersymfoni det koordinerende ansvaret for de nasjonale helårsprosjektene «Instrumenter i fokus» og «Papillon». Valdres sommersymfoni er en del av Norsk ressurssenter for klassisk musikk KF som drifter festivalen, kursene samt nasjonale og internasjonale prosjekter.
Stavanger Kammermusikkfestival tar selvfølgelig gjerne imot artister som har lyst til å komme igjen, men legger også vekt på å hente inn navn som er nye i Norge, og inkluderer alltid noen av de fremste unge norske utøverne. For flere av disse er festivalen blitt springbrettet til nytt samarbeid og internasjonale oppdrag.
LAWO Classics er et norsk plateselskap for klassisk musikk med hovedfokus på utgivelser av norske musikere og komponister, i utmerket lydkvalitet. Vi har siden 2008 utgitt over 200 titler, der repertoaret spenner fra gregoriansk sang, via det klassiske kjernerepertoaret, til musikk fra vår egen tid; fra solostykker via kammermusikk til store orkesterverk; med både godt kjente og mindre kjente aktører.
LAWO Classics vil gjerne bidra til å lydfeste viktige deler av den norske musikkarven ifra både eldre og nyere tid, og har bl.a. gitt ut David Monrad Johansens samlede klaververker, en mengde nyskrevet samtidsmusikk og er godt i gang med å spille inn og utgi all Ketil Hvoslefs kammermusikk.
For LAWO Classics er det viktig å skape et produkt både vi og artistene er fornøyd med, og vi synes derfor det er viktig at begge parter er delaktige under hele prosessen fra innspilling til ferdig utgivelse.
LAWO Classics’ utgivelser distribueres til 40 land, med Sentral-Europa, USA, Japan og Sør-Korea som de største områdene. I tillegg kommer digital distribusjon. Alle LAWO Classics’ innspillinger skjer i HiRes-formatet DXD.
Uten sidestykke i sin skjønnhet og musikalske spekter, er flygler det ultimate uttrykk for en pianobyggers kunst. Yamaha pianoer og flygler finnes i alle prisklasser, fra prisgunstig stuepiano til konsertflygel for de største scener.
Kristiansand Symfoniorkester (KSO) er et av Norges syv profesjonelle symfoniorkestre og består av 71 heltidsansatte musikere. KSO er et ungt og vitalt ensemble i sterk utvikling og har ansatte fra 17 ulike nasjoner. Sjefdirigent er Nathalie Stutzmann. Hun overtok taktstokk og podium i 2018 etter Giordano Bellincampi som var sjefdirigent fra 2013. Bellincampi ble offisielt utnevnt til æresdirigent for orkesteret i januar 2020.