Arktisk Filharmoni kort forklart

Et godt stykke nord for polarsirkelen finner du verdens yngste og nordligste profesjonelle orkesterinstitusjon – Arktisk Filharmoni (Arctic Philharmonic). Siden opprettelsen i 2009 har organisasjonen blitt en av Nord-Norges største og mest aktive kulturinstitusjoner.

Hvert år setter orkesteret opp ca 200 forestillinger- og konserter. Orkesterets musikere veksler mellom ulike ensembleformater på fast basis. Orkesteret spiller fast i sine to byer Bodø og Tromsø, men har hele Nord-Norge og nordområdene som hjemmebane.
Arktisk Filharmoni har en fleksibel struktur, noe som betyr at du i løpet av en sesong kan oppleve alt fra mindre kammergrupper via sinfonietta og kammerorkester til fullt symfoniorkester og operaproduksjoner. I tillegg opptrer musikerne i mindre sammensetninger, en duo, en kvintett, eller i samarbeid med andre musikkformer og andre musikere.

Arktisk Filharmonis sinfonietta Våre fast ansatte musikere i Bodø utgjør en sinfonietta-besetning på 15 musikere. Repertoaret komponert for denne besetningen er hovedsakelig musikk fra tidlig 1900 tall og fram til i dag. Instrumenteringen er strykekvintett, blåsekvintett, trompet, trombone, piano og slagverk. Kunstnerisk leder er Tim Weiss.

Arktisk Filharmonis kammerorkester Består av 21 ansatte musikere i Tromsø, fordelt på seks førstefiolinister, fem andrefiolinister, fire bratjsister, fire cellister og to bassister. Etter hvilket reportoar vi spiller, bygger vi ut orkesteret og ofte spiller orkesteret med en solist. Kunstnerisk leder er Henning Kraggerud.

Arktisk Filharmonis symfoniorkester Når vi slår sammen besetningen i Bodø og Tromsø er vi et symfoniorkester, som også bygges ut etter behov. Førstedirigent for symfoniorkesteret er Christian Kluxen.

Arktisk Filharmonis Opera Hvert år gjør vi operaproduksjoner i større og mindre format. I 2017 var oppsetningen av Ariadne auf Naxos, med Lise Davidsen en stor satsing for oss, mens i 2018 trakk Tosca fulle hus. Les mer om våre operaproduksjoner her. Operasjef er Espen Langvik.



Turné

Arktisk Filharmoni har høy aktivitet på de nordnorske scenene, både i sine to hjembyer og rundt om i landsdelen. I tillegg gjør orkesteret internasjonale turnéer som gir verdifull erfaring og inspirasjon til orkesteret, samtidig som det gir en unik mulighet til å markedsføre det eksotiske ved den arktiske tilhørigheten. Tidligere har orkesteret turnért bl.a. i Kina og Russland, samt opptrådt steder som Mariinsky Hall i St. Petersburg, Beethovenfest i Beethovenhalle Bonn, i Grosses Festspielhaus Salzburg og i Musikverein i Wien. I 2017 var orkesteret invitert på turńe i Japen, hvor også deltagere fra det nordnorske næringslivet fikk delta og møtt det Japanske markedet. I 2018 reiste symfoniorkester sammen med daværende førstedirigent Christian Lindberg til den legendariske konserthallen Concertgebouw i Amsterdam.

Vårt orkesterliv
Hverdagen i verdens nordligste profesjonelle orkester er mangfoldig og morsom. Vi er fordelt over to byer, med lokaler i Stormen Konserthus i Bodø og i KulturHuset i Tromsø. Der har vi orkesterprøver de fleste dager mellom klokka ti og to. Utenom prøvetid er vi som regel å se på øvingsrommet, rundt kaffemaskinen eller på vei til andre arbeidsoppdrag som undervisning, ledelse av ulike ensembler og solistoppdrag. Vi er opptatt av å være en ressurs for regionen, både samlet og hver for oss.
38 av oss er kunstnerisk ansatte og spiller to til fire konserter i uka. Om lag halvparten av konsertene har fri entré, som lunsjkonsertene i kulturhusene annenhver uke. Der har vi gjerne slått oss sammen i mindre ensembler, og er glade for variasjonen. Det er også en inspirasjon for oss at mange publikummere får sin første smak av klassisk musikk på slike konserter. Som oftest spiller vi nytt stoff hver uke, derfor bruker vi mye tid til egenøving i arbeidsuka vår.
17 av oss er administrativt ansatte, og sysler med oppgaver som du ikke ser fra salen, men som er viktige for å holde orkesterlivet i gang. Uten Frode og Børre blir det ikke noter på stativene mandag morgen. Og hadde ikke Vidar og Nils sørget for at det er billetter å få kjøpt, ville det vært sørgelig tomt i salen. Ringer du oss og lurer på noe, er det oftest Sigrid som tar telefonen. Det skal du være glad for – hun kan nemlig hjelpe deg med det meste.



Arktisk Filharmoni