Konsertforestillingen Rækved

Konsertforestillingen Rækved med dansekompaniet Kartellet og Arktisk Filharmoni er årets åpningsforestilling på Festspillene i Nord-Norge. 


Arktisk Filharmoni


Dato: Lørdag 22. juni, Harstad Kulturhus 

Rækved blir et unikt møte mellom de lekne danserne i Kartellet og nordnorske folketoner fra strykerne i Arktisk Filharmoni.

Her løftes musikk og bevegelser som ikke har vært hørt eller sett på snart 100 år frem i lyset igjen, og i god folkelig tradisjon går musikk og dans hånd i hånd, med musiserende dansere og dansende musikere. Forestillingen tar utgangspunkt i dans og musikk fra nord, hvor også samiske og kvenske tradisjoner har en naturlig plass.

 Fem dansere og et strykeorkester tematiserer hvordan vi forsøker å forstå hverandre og samhandle i lek og alvor. I koreografien møtes tradisjonelle grep fra folkedans fra Nordland, Troms og Finnmark og elementer fra ritualer og idrettsleker. Musikken tar utgangspunkt i folkemusikken fra nord i morderne drakt, blandet med musikalske leker og «groove». Tittelen Rækved viser til alt som driver i land i fjære, og som kan bli bestanddeler i noe nytt – i denne sammenheng deler fra ulike folketradisjoner som veves sammen i et nytt uttrykk.

 Dansekompaniet Kartellet vant Kritikerprisen i 2016 for forestillingen DoPPler. Samme år var de Festpillprofiler under Festspillene i Nord-Norge, og fikk Troms Fylkes Kulturpris.

Kartellet er et fysisk samarbeid mellom menn. Alle danserne har en sterk individuell stil, og utnytter sin kroppslige kunnskap og kompetanse for å skape en nær visualitet. Forestillingene er en utforskning i menn, mannlig fysikalitet og lek. Voldsom sådan. Kompaniet bruker alltid levende musikk i sine forestillinger.Arktisk Filharmoni