Møt Teatrofonen fra 1881, i 2020-format!
 Møt Teatrofonen fra 1881, i 2020-format!

Trodde du streaming var et nytt fenomen?

Det var mange ivrige tilhengere av den nye lyttetjenesten som oppsto på slutten av 1800-tallet, Teatrofonen. Både den moderne viktorianer, Kong Luis I av Portugal og den berømte franske forfatteren Marcel Prost kunne høre på direktesendte forestillinger ved å ringe en ‘sky-tjeneste’ koblet opp mot den store operaen i Paris. Fenomenet spredte seg raskt i Europa, og nå har du sjansen til å oppleve et lignende prosjekt, når Bergen Nasjonale Opera tar deg med til en rekke operahus i lydkunstprosjektet This Evening’s Performance Has Not Been Cancelled.

Konseptet er det samme, du ringer et nummer og får høre opera, og historier om opera, i en forestilling hvor du selv inviteres med inn i labyrinten av forberedelser til forestillinger som ble avlyst i kjølvannet av Covid-19. I den andre enden av telefonen finner du operasangere, kostymemakere, musikere og andre som jobber i et operahus. Vil du snakke med noen i Bergen, får du høre om Mozart-operaen La clemenza di Tito som ble avlyst bare halvannen uke før premieren. I Wuppertal i Tyskland var det La Bohème av Puccini som ble avlyst. Her kan du høre arier og møte ekte mennesker fra en spennende og hektisk operaverden.

–Bergen Nasjonale Opera skulle åpne årets Festspill med operaen Salome. Som en del av den digitale festivalen kan publikum over hele Europa delta i vår nye interaktiv forestilling, som tar oss med inn i hjertet av korona-stengte operahus, sier operasjef Mary Miller

Telefonprosjektet er utviklet av den britiske lydkunstneren Zoë Irvine. Hun jobber primært med lyd, stemmeutforskning, feltopptak og forholdet mellom lyd og bilde. Irvine er også lyddesigner og foreleser i filmlyd. Hennes fascinasjon for telefonbasert arbeid er også blitt utforsket i kunstprosjektene Your Voice is You (2015) og DIAL-A-DIVA (2008).

This Evening’s Performance Has Not Been Cancelled presenteres som en del av Festspillene i Bergen 31. mai og 2. juni. Etter Festspillene skal denne interaktive forestillingen være en del av Holland Park Festival i England.Bergen Nasjonale Opera