Carte Blanche, Norges nasjonale kompani for samtidsdans, kommer til Festspillene med urpremieren på en dobbelforestilling med navn mellomland. Foto: Sjur Pollen
Carte Blanche, Norges nasjonale kompani for samtidsdans, kommer til Festspillene med urpremieren på en dobbelforestilling med navn mellomland. Foto: Sjur Pollen

70 år med festspill

Neste utgave av Festspillene i Bergen er de 70. i rekken. Nå er store deler av programmet for 2022 lansert.


Skrevet av FIB


– Det er ganske utrolig å tenke på at Festspillene har vært en sentral del av norsk kulturliv siden midten av forrige århundre. Vi ser frem til å feire en meget vital 70-åring til våren, sier Nina Skage, fungerende daglig leder for Festspillene i Bergen.

De 70. Festspillene i Bergen åpner i Grieghallen 25. mai med urpremieren på den symfoniske utgaven av Taylor Macs forestilling A 24-decade history of popular music, sammen med Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) i Grieghallen.

Blant de mange klassiske høydepunktene er blant annet to av Norges største stjerner, sopran Lise Davidsen og pianist Leif Ove Andsnes. Andsnes skal i tillegg lede Festspillenes utendørs åpningsseremoni, og gjøre en konsert sammen med den kanadiske pianisten Marc-André Hamelin. På programmet står også opera, en avslutningskonsert med Griegs pianokonsert i a-moll, urfremføringer og internasjonale og norske artister.

– Tema for årets festspill er «essens». Da de første Festspillene i Bergen ble arrangert i 1953, var det å bygge broer mellom land og mennesker etter krigen sentralt. Å skape originale koblinger, se gamle verk på nye måter og få mennesker bak, på og foran scenen til å snakke med hverandre, har vært noe av essensen og ideen bak Festspillene helt siden starten, sier programsjef Tonje E. Peersen.

Nærmere 40 arrangementer på Festspillene i Bergen i 2022 er nå lansert, ved hjelp av en rekke partnere blant norske og internasjonale kulturorganisasjoner. Programmet vil også inneholde flere premierer, deriblant samproduksjoner med Den Nationale Scene, Carte Blanche (bildet), BIT Teatergarasjen og flere europeiske teatre. 

– Festspillene i Bergen er et nav i et internasjonalt kulturliv. Det vi byr på, i samarbeid med svært mange norske og internasjonale partnere, er en storartet kulturell piknik akkurat når våren er på sitt vakreste. Vi er stolte av årets program og alle menneskene, ensemblene og institusjonene som hver og en bidrar til å skape 15 sammenhengende dager med unike opplevelser, sier Peersen.

Enkelte av programpostene er blitt koronautsatt helt fra mai 2020, og daglig leder Nina Skage håper at pandemien får begrenset innvirkning på årets festspill.

– Det blir stort å endelig få se artistene vi har ventet så lenge på i Bergen. Vi følger selvsagt pandemiutviklingen tett og krysser alt vi har for at vi dette året kan gjennomføre festspill som planlagt, med fulle saler og mange internasjonale gjester, sier Skage.

Resten av programmet lanseres senere i vinter. Billetter til Morgenstjernen og Lille Eyolf Den Nationale Scene er nå i salg, og øvrige billetter kommer i salg i mars.


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler