Carte Blanche, Norges nasjonale kompani for samtidsdans, kommer til Festspillene med urpremieren på en dobbelforestilling med navn mellomland. Foto: Sjur Pollen
Carte Blanche, Norges nasjonale kompani for samtidsdans, kommer til Festspillene med urpremieren på en dobbelforestilling med navn mellomland. Foto: Sjur Pollen

70 år med festspill

Neste utgave av Festspillene i Bergen er de 70. i rekken. Nå er store deler av programmet for 2022 lansert.


Skrevet av FIB


– Det er ganske utrolig å tenke på at Festspillene har vært en sentral del av norsk kulturliv siden midten av forrige århundre. Vi ser frem til å feire en meget vital 70-åring til våren, sier Nina Skage, fungerende daglig leder for Festspillene i Bergen.

De 70. Festspillene i Bergen åpner i Grieghallen 25. mai med urpremieren på den symfoniske utgaven av Taylor Macs forestilling A 24-decade history of popular music, sammen med Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) i Grieghallen.

Blant de mange klassiske høydepunktene er blant annet to av Norges største stjerner, sopran Lise Davidsen og pianist Leif Ove Andsnes. Andsnes skal i tillegg lede Festspillenes utendørs åpningsseremoni, og gjøre en konsert sammen med den kanadiske pianisten Marc-André Hamelin. På programmet står også opera, en avslutningskonsert med Griegs pianokonsert i a-moll, urfremføringer og internasjonale og norske artister.

– Tema for årets festspill er «essens». Da de første Festspillene i Bergen ble arrangert i 1953, var det å bygge broer mellom land og mennesker etter krigen sentralt. Å skape originale koblinger, se gamle verk på nye måter og få mennesker bak, på og foran scenen til å snakke med hverandre, har vært noe av essensen og ideen bak Festspillene helt siden starten, sier programsjef Tonje E. Peersen.

Nærmere 40 arrangementer på Festspillene i Bergen i 2022 er nå lansert, ved hjelp av en rekke partnere blant norske og internasjonale kulturorganisasjoner. Programmet vil også inneholde flere premierer, deriblant samproduksjoner med Den Nationale Scene, Carte Blanche (bildet), BIT Teatergarasjen og flere europeiske teatre. 

– Festspillene i Bergen er et nav i et internasjonalt kulturliv. Det vi byr på, i samarbeid med svært mange norske og internasjonale partnere, er en storartet kulturell piknik akkurat når våren er på sitt vakreste. Vi er stolte av årets program og alle menneskene, ensemblene og institusjonene som hver og en bidrar til å skape 15 sammenhengende dager med unike opplevelser, sier Peersen.

Enkelte av programpostene er blitt koronautsatt helt fra mai 2020, og daglig leder Nina Skage håper at pandemien får begrenset innvirkning på årets festspill.

– Det blir stort å endelig få se artistene vi har ventet så lenge på i Bergen. Vi følger selvsagt pandemiutviklingen tett og krysser alt vi har for at vi dette året kan gjennomføre festspill som planlagt, med fulle saler og mange internasjonale gjester, sier Skage.

Resten av programmet lanseres senere i vinter. Billetter til Morgenstjernen og Lille Eyolf Den Nationale Scene er nå i salg, og øvrige billetter kommer i salg i mars.Festspillene i Bergen