Trompetist Tine Thing Helseth er konferansier under åpningsseremonien og gjør flere ulike konserter under Festspillene i Bergen 2021. Foto: Anna-Julia Granberg
Trompetist Tine Thing Helseth er konferansier under åpningsseremonien og gjør flere ulike konserter under Festspillene i Bergen 2021. Foto: Anna-Julia Granberg

Festspill på scenen og på nett

– Årets festspill i Bergen kan oppleves fra salen, utendørs og hvor du måtte være, sier festspilldirektør Anders Beyer.

De 69. Festspillene i Bergen består av 76 ulike arrangement med stort og smått, og hele 30 av disse vil også bli filmet og gjort tilgjengelig digitalt.

– Vi har hatt noen utfordrende måneder, med stor usikkerhet og mange endringer. Nå nærmer åpningsdagen seg med stormskritt, og vi kan endelig presentere et stort og variert program på Bergens mange vakre scener, sier festspilldirektør Anders Beyer, som i høst fikk forlenget sitt åremål til 2026.

Maks 100 billetter per arrangement blir gjort tilgjengelig, i henhold til gjeldende regler. Selv om flere publikummere skulle bli tillatt før Festspillene starter 26. mai, er publikumskapasiteten drastisk redusert.

– Det har vært viktig for oss å ha et bredt tilbud også digitalt. Vi lærte mye av fjoråret, da vi måtte sette sammen et nytt og digitalt festspillprogram på noen hektiske uker. I år bygger vi videre på den kunnskapen, og tilbyr festspillopplevelser også til dem som ikke kan komme til Bergen eller får plass i salen, sier festspilldirektøren.

Årets festspill åpner med urpremieren på The American Moth, en multimedieforestilling av winter guests og Alan Lucien Øyen med blant andre Liv Ullmann på scenen i Grieghallen. 15 dager senere er det klart for avslutningskonserten, som består av Arne Nordheims Stormen i en ny, filmatisk innpakning av videokunstner Sarah DerendingerBergen Filharmoniske Orkester står for musikken sammen med dirigent Edward Gardner og solistene Mari Eriksmoen og Johannes Weisser. Det øvrige festspillprogrammet består blant annet av klassiske konserter og musikk innen en rekke sjangre, teaterforestillingene Erasmus Montanus og Hull & Sønndansordskifter og arrangement for hele familien.

En del arrangement er blitt avlyst eller flyttet til senere år, inkludert et bestillingsverk fra den amerikanske artisten Taylor Mac, en urfremføring fra festspillkomponist Missy Mazzoli og en konsert med Wienerfilharmonikerne. De fleste av årets artister er norske, men det finnes også internasjonale innslag.

– Jeg er svært glad for at de medvirkende i åpningsforestillingen The American Moth har fått innreisetillatelse, sier Beyer, som selv har måttet lede Festspillene fra Danmark i månedsvis.

Temaet for årets festspill er «This is America?», og ble bestemt for flere år siden.

– Med alle de dramatiske hendelsene i USA i løpet av det siste året, er det kanskje det mest aktuelle, men også mest umulige temaet vi kunne ha valgt oss. Konserter og forestillinger med en mengde amerikanske kunstnere er utsatt, men vi har fortsatt med oss fantastiske Missy Mazzoli fra Brooklyn og temaet går igjen i repertoaret på mange konserter og årets spennende ordskifteprogram, sier Beyer.


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler